Chrome-logo

Zo kun je makkelijk Chrome-wachtwoorden exporteren

Je kunt wachtwoorden uit Chrome exporteren, zodat je ze kunt overzetten naar een veilige wachtwoordentool.

De wachtwoordmanager van Chrome is niet erg veilig. Gelukkig kun je de wachtwoorden uit Chrome exporteren en ze daarna meenemen naar een andere, veiliger wachtwoordentool.


Chrome-logo

Chrome-wachtwoorden zijn niet zo veilig

Het grootste probleem bij browsers die je wachtwoorden opslaan, is het automatisch invullen van formulieren. Als iemand toegang heeft tot jouw computer kan hij/zij inloggen bij allerlei diensten omdat de benodigde inloggegevens immers automatisch worden ingevuld. Chrome schermt de informatie wel af, maar gebruikt daarvoor hetzelfde wachtwoord waarmee je inlogt op de computer. Als iemand jouw computer mag gebruiken, kan hij/zij ook van jouw accounts gebruik maken. Bovendien zijn de wachtwoorden met tools zoals Nirsoft’s WebBrowserPassView makkelijk te achterhalen. Als dergelijke tools daartoe in staat zijn, dan kan malware er ook misbruik van maken.

Voorheen was het lastig om de wachtwoorden vanuit Chrome te exporteren en zat er niets anders op dan de wachtwoorden handmatig over te zetten naar een andere, veilige wachtwoordentool. Inmiddels is het gemakkelijker worden om je wachtwoorden te exporteren en deze tip legt uit hoe dat werkt.

Chrome wachtwoorden

Chrome-wachtwoorden beheren

Om welke wachtwoorden gaat het eigenlijk? Dat kun je als volgt controleren:

  1. Open de Chrome-browser op je Mac.
  2. Ga naar Voorkeuren en je komt terecht op een lokale webpagina in de browser.
  3. Blader omlaag en tik op Geavanceerde instellingen weergeven.
  4. Blader omlaag naar Wachtwoorden en formulieren (als je sneller hier naartoe wilt kun je ook chrome://settings/passwords intikken in de zoekbalk van de browser).
  5. Je ziet twee vakjes die waarschijnlijk zijn aangevinkt. Tik op de blauwe link Wachtwoorden beheren om te zien welke wachtwoorden je hebt opgeslagen. In bovenstaand voorbeeld hebben we uit privacy-overwegingen geen wachtwoorden opgeslagen.

Chrome-wachtwoorden exporteren

Sommige wachtwoordmanagers bieden standaard al de mogelijkheid om je Chrome-wachtwoorden te importeren. Blijkt dat niet het geval, dan kun je het ook handmatig doen:

  1. Tik chrome://flags in de zoekbalk van de browser.
  2. Zoek naar Password import and export en zet de schakelaar op Enabled.
  3. Herstart je browser.
  4. Ga nu naar chrome://settings/passwords en klik op de knop om te exporteren.
  5. Je wachtwoorden worden nu geëxporteerd als CSV-bestand, een kommagescheiden bestand in platte tekst. Dit bestand kun je importeren in wachtwoordmanagers zoals 1Password, KeePass, Roboform, SplashID, LastPass en Dashlane.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2017
Categorie Internet
Onderwerpen browser, chrome, wachtwoorden