Apple Store: medewerker en klant met iPhone

Zo werken leesbewijzen in iMessage

Leesbewijzen op de iPhone laten zien wanneer iemand jouw bericht heeft gelezen. Het werkt ook andersom: anderen kunnen zien wanneer jij hun berichten hebt gelezen. Deze tip legt uit hoe je dit kunt inschakelen en weer uitschakelen, als het ongewenst is.

iMessage leesbewijzen

Leesbewijzen laten zien wanneer er een bericht van iMessage is gelezen. Dat is erg handig, want zo weten anderen mensen of je het bericht hebt binnengekregen en gelezen. De functie zit dan ook al jaren in de Berichten-app van de iPhone. Het punt is echter: het leidt ook wel eens tot ruzies of scheve gezichten, vooral als je niet snel genoeg een antwoord stuurt. Terwijl de andere persoon boos is dat jij ongeïnteresseerd bent, heb je het misschien alleen maar druk. In deze tip laten we je daarom zien hoe je de leesbewijzen kunt inschakelen en uitschakelen.

 • Leesbewijzen uitschakelen
 • Leesbewijzen per persoon uitschakelen
 • Bericht lezen zonder leesbewijs te versturen
 • #1 iMessage leesbewijzen uitschakelen voor alle gesprekken

  De leesbewijzen van iMessage schakel je simpelweg in en uit via een optie in de Instellingen-app. Volg deze stappen:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone.
  2. Ga naar Berichten.
  3. Zet de schakelaar uit bij Stuur leesbewijzen.

  Leesbewijzen iMessage

  De afzender van een iMessage-bericht ontvangt nu geen melding meer als je het berichtje hebt geopend en gelezen. Er verschijnt nog wel een melding ‘Afgeleverd’, maar dit geeft alleen aan dat het bericht bij de ontvanger is aangekomen. WhatsApp heeft een soortgelijk systeem met blauwe vinkjes.

  #2 Leesbewijzen per persoon uitschakelen

  Met bovenstaande stappen schakel je alle leesbewijzen uit voor alle contactpersonen. Je kunt sinds iOS 10 ook per persoon kiezen of je leesbewijzen wilt versturen. Bij je partner wil je misschien wel leesbewijzen uitwisselen, maar met een opdringerige collega niet.

  Zo kun je de leesbewijzen per persoon in- of uitschakelen:

  1. Open de Berichten-app.
  2. Tik op de conversatie waarvan je de leesbevestiging wilt aanpassen.
  3. Tik bovenin het scherm op de profielfoto van de persoon en er verschijnt een lijst met instellingen.
  4. Zet de schakelaar Stuur leesbewijzen uit. Bij groepsgesprekken kan deze schakelaar niet zichtbaar zijn, omdat je niet per persoon kunt zien of iemand het bericht gelezen heeft.

  Overigens kan de ontvanger het bericht al gedeeltelijk lezen als de preview voor iMessage-meldingen aan staat. Hij of zij krijgt dan de eerste regels te zien en kan op basis daarvan alvast beslissen om jouw bericht snel te beantwoorden of te negeren. Daarvan wordt gebruik gemaakt bij punt #3.

  #3 Bericht lezen zonder leesbewijs te versturen

  Door slim gebruik te maken van de preview in het Berichtencentrum kun je een groot deel van een iMessage-antwoord lezen, zonder het daadwerkelijk te openen en een leesbewijs te versturen. Soms wil je namelijk niet dat een bepaalde persoon weet dat je een bericht hebt gelezen, omdat je nog niet kunt reageren. Heb je een iPhone 6s of nieuwer, dan kun dit op een slimme manier ontwijken door een iMessage-bericht te lezen zonder leesbevestiging te versturen.

  Bekijk ook

  Zo kun je een iMessage-bericht lezen zonder leesbevestiging

  Met de iMessage leesbewijzen kunnen anderen zien of jij een bericht hebt gelezen. Soms wil je een bericht lezen, zonder dat er meteen een leesbevestiging wordt verstuurd. Dat kan op twee manieren.