Apple Store: medewerker en klant met iPhone

Leesbewijzen uitschakelen voor iMessage en sms

Leesbewijzen op de iPhone laten zien wanneer je een bericht hebt gelezen. Niet iedereen vindt dat een prettig idee. Deze tip legt uit hoe je leesbewijzen kunt uitschakelen.

iMessage leesbewijzen

Leesbewijzen laten zien wanneer je een bericht van iMessage hebt gelezen. Dat is erg handig, want zo weten anderen mensen of je het sms’je of iMessage-bericht hebt gelezen. De functie zit dan ook al jaren in de Berichten-app van de iPhone. Punt is echter: niet iedereen is blij met het idee dat iedereen kan checken of je iets gelezen hebt. Als je dan namelijk niets terug zegt, kunnen mensen dat opvatten als ongeïnteresseerd of krijgen ze het gevoel dat je ze negeert, terwijl je het misschien gewoon erg druk hebt. In deze tip laten we je daarom zien hoe je de leesbewijzen uitschakelt.

#1 iMessage leesbewijzen uitschakelen

De leesbewijzen van iMessage schakel je simpelweg in en uit via een optie in de Instellingen-app. Volg deze stappen:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone.
  2. Ga naar Berichten.
  3. Zet de schakelaar uit bij Stuur leesbewijzen.

Leesbewijzen in iMessage

Geen iMessage-leesbewijs meer

Hierdoor ontvangt de afzender van een sms of iMessage geen melding meer als je het berichtje hebt geopend en gelezen. Er verschijnt nog wel een melding ‘Afgeleverd’, maar dit geeft alleen aan dat het bericht bij de ontvanger is aangekomen. WhatsApp heeft een soortgelijk systeem met blauwe vinkjes.

#2 Leesbewijzen per persoon uitschakelen

Met bovenstaande stappen schakel je alle leesbewijzen uit voor alle contactpersonen. Je kunt sinds iOS 10 ook per persoon kiezen of je leesbewijzen wilt versturen. Bij je partner wil je misschien wel leesbewijzen uitwisselen, maar met een vervelende collega niet.

Zo kun je de leesbewijzen per persoon in- of uitschakelen:

  1. Open de Berichten-app.
  2. Tik op de persoon waarvan je de leesbevestiging wilt aanpassen.
  3. Tik bovenin op de i-knop.
  4. Zet de schakelaar Stuur leesbewijzen uit.

Wanneer je de optie inschakelt zal de persoon steeds kunnen zien of je een bericht gelezen hebt. Schakel je het uit, dan krijgt de persoon alleen ‘Afgeleverd’ te zien.

Overigens kan de ontvanger het bericht al gedeeltelijk lezen als de preview voor iMessage-meldingen aan staat. Hij of zij krijgt dan de eerste regels te zien en kan op basis daarvan alvast beslissen om jouw bericht snel te beantwoorden of te negeren. Daarvan wordt gebruik gemaakt in de volgende tip.

#3 Bericht lezen zonder leesbewijs te versturen

Door slim gebruik te maken van de preview in het Berichtencentrum kun je een groot deel van een iMessage-antwoord lezen, zonder het daadwerkelijk te openen en een leesbewijs te versturen. Soms wil je namelijk niet dat een bepaalde persoon weet dat je een bericht hebt gelezen, omdat je nog niet kunt reageren. Heb je een iPhone 6s, dan kun dit op een slimme manier ontwijken door een iMessage-bericht te lezen zonder leesbevestiging te versturen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2020
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen berichten, imessage, sms
Devices iPad, iPhone