logo fotos mac

Momenten en collecties bekijken in Foto’s voor OS X

Foto's voor de Mac sorteert foto's op momenten, collecties en jaren. iCulture legt uit hoe je inzoomt, uitzoomt en door de foto's heen scrubt.

logo fotos macFoto’s voor de Mac werkt op vrijwel dezelfde manier als Foto’s voor iPhone en iPad. Je kunt in het tabblad ‘Foto’s’ uitzoomen tot je alle foto’s ziet per jaar en daarna inzoomen op verzamelingen, momenten en individuele foto’s. In deze tip leggen we uit hoe je gemakkelijk kunt uitzoomen en inzoomen op je fotocollectie in de nieuwe app Foto’s voor OS X.

Let op: het lukt niet om een foto handmatig aan een specifiek moment of een bepaalde collectie toe te voegen. Dit gebeurt al automatisch. De enige manier om een foto toch in een bepaalde collectie te krijgen, is door de metadata van een foto aan te pasen.

Lees ook: Foto’s voor OS X: alles over de standaard foto-app voor de Mac

Wisselen tussen Momenten, Collecties en Jaren

Foto’s worden in de Foto’s-app van OS X automatisch ingedeeld in Momenten, Collecties en Jaren. Zo kun je gemakkelijk tussen de verschillende weergaves wisselen:

  1. Start de Foto’s-app op de Mac. Hiervoor heb je OS X Yosemite 10.10.3 of later nodig.
  2. Klik op de pijlknop naar links om van een foto terug te bladeren naar momenten, collecties of jaren.
  3. Klik op een jaar, een collectie of een moment om deze te bekijken.
  4. Klik op een foto of video om te selecteren. Of dubbelklik om schermvullend te bekijken en te bewerken.

Uitzoomen in Foto’s voor OS X

fotos uitzoomen

Uitzoomen is in Foto’s heel gemakkelijk: klik simpelweg op de pijlknop naar links (bovenaan in het Foto’s-venster) om een stap terug te gaan en uit te zoomen op je foto-collectie. Hoe verder je uitzoomt, des te meer foto’s je kunt zien. Je gaat net zo lang door totdat je de volledige fotobibliotheek in een soort helikopter-view kunt zien.

Inzoomen in Foto’s voor OS X

fotos inzoomen

Inzoomen op je fotocollectie kan op verschillende manieren: je kunt op de pijlknop naar rechts drukken (bovenaan in het Foto’s-venster) of een keer klikken op jaar, verzameling of moment. Dubbelklik op een foto om die meteen te openen. Dubbelklik opnieuw om een geopende foto te sluiten.

Scrubben door je fotocollectie

fotos scrubben

Als je in een jaar, verzameling of moment klikt en sleept met je muis, flitsen alle foto’s aan je voorbij. Laat de muisknop los om de foto die je op dat moment bekijkt te openen. Zo kun je in een enorme stapel foto’s (zoals je een jaartal) toch nog gemakkelijk bepaalde foto’s vinden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2015
Categorie Mac
Onderwerp foto's