Nederlandse ebooks buiten iBookstore om lezen wordt makkelijker

Nederlandse uitgevers zetten Adobe DRM aan de kant en kiezen voor een watermerk. Daardoor wordt het makkelijker om ebooks buiten Apple om te lezen.

bluefire ipadVanaf 14 januari wordt het makkelijker om ebooks te lezen op je iPad, die bij andere partijen dan Apple zijn gekocht. Het Centraal Boekhuis al op die datum 8.426 ebooks met Adobe DRM-beveiliging omzetten naar beveiliging met een watermerk. Daardoor zal 74% van het totale aanbod van 20.000 stuks voortaan zonder lastige DRM te lezen zijn. Voorheen moest je een account bij Adobe aanmaken en zorgen dat een ebook aan het juiste Adobe ID was gekoppeld, als je bijvoorbeeld boeken van Bol.com, Ebook.nl en andere aanbieders wilde lezen (de procedure kun je hier lezen). “Met deze omzetting komt CB tegemoet aan een breed gedragen wens van de markt om afscheid te nemen van Adobe DRM”, schrijft eReaders.nl.

Adobe DRM is gebruiksonvriendelijk, vinden de gebruikers. Maar de uitgevers konden de beveiliging niet zomaar omzetten. Daarom is het Centraal Boekhuis vorig jaar gestart met een regeling waarmee Nederlandse uitgevers hun boeken konden omzetten van Adobe DRM naar een watermerk. E-books die je koopt kun je straks op elk apparaat lezen, zonder eerst apparaten of bestanden te activeren. Met het watermerk is de eigenaar van een ebook altijd traceerbaar, waardoor bij illegaal verspreide boeken gemakkelijk de bron is op te sporen.

Tot 18 januari is 66% van de beschikbare ebooks in Nederland voorzien van Adobe DRM, na de omzetting zal dat percentage 26% zijn. Apple’s iBookstore zal nog wel met eigen DRM blijven werken en datzelfde geldt voor Kobo. De verwachting is dat Amazon in 2013 ook actief zal worden in Nederland. De ebooks die zij via de Kindle Store aanbieden, zijn ook voorzien van eigen DRM.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 januari 2013, 15:40
Categorie Apps
Onderwerpen ebook, facebook, ibooks

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.