iPhone XR camera

Zo kun je de camera-instellingen op de iPhone bewaren

Je kunt instellen dat jouw iPhone de laatst gekozen instellingen en filters voor de Camera-app bewaart voor de volgende keer. Zo kun je bijvoorbeeld altijd de videomodus openen of een bepaald filter geactiveerd hebben.

Camera-instellingen opslaan

Wil je snel verdergaan met waar je gebleven was in de Camera-app op de iPhone, dan is het goed om te weten dat je de camera-instellingen kan opslaan. Maak je bijvoorbeeld altijd foto’s in vierkante modus of heb je een specifiek filter dat je altijd gebruikt, dan kun je zorgen dat deze de volgende keer bij het opstarten meteen zijn ingeschakeld. Je kunt niet alleen de cameramodus bewaren, maar ook filters. Op de iPad kunnen sommige opties die we hieronder noemen ontbreken.

Welke Camera-voorkeuren kun je bewaren?

Er zijn meerdere camera-instellingen die je kunt bewaren voor de volgende keer. De schakelaar voor Creatieve regelaars kan soms een iets andere naam hebben, namelijk Filter en belichting. Dit is afhankelijk van je iOS-versie en iPhone-model. Ook zijn sommige opties alleen beschikbaar op specifieke modellen, omdat die een verbeterde camera hebben.

Deze camera-instellingen kun je opslaan voor de volgende keer:

 • Cameramodus: Bewaar de laatst gebruikte modus, zoals ‘Video’ of ‘Vierkant’, in plaats van altijd met ‘Foto’ te beginnen.
 • Creatieve regelaars/Filter en belichting: Bewaar het laatst gebruikte filter of licht, zoals ‘Levendig’ of ‘Studiolicht’, in plaats van altijd opnieuw in te stellen.
 • Belichtingsaanpassing: Toon altijd de indicator voor belichtingsaanpassing en onthoud je vorige instelling.
 • Nachtmodus: In plaats van auto onthoudt de iPhone je laatst gebruikte instelling voor de nachtmodus.
 • Zoominstelling voor modus Portret: Kies altijd de ingezoomde versie van de portretmodus.
 • Apple ProRAW: Maak altijd foto’s met ProRAW-kwaliteit. Dat is vooral handig voor fotografen.
 • Apple ProRes: Voor wie altijd video’s maakt met de ProRes-kwaliteit, bijvoorbeeld filmmakers.
 • Live Photo: Bewaar de Live Photo-instelling, zodat deze altijd aan of uit staat.

Bewaar Camera-instellingen: onthouden van je favoriete standen.

Cameramodus bewaren: zo kun je het inschakelen

Kies je ervoor om bepaalde camera-instellingen te bewaren, dan kun je natuurlijk ook nog steeds alle andere modi en filters gebruiken. Het enige verschil is dat de Camera-app altijd met jouw favoriete instellingen opent en dat spaart tijd.

Zo schakel je het in:

 1. Open de Instellingen-app op je iPhone.
 2. Ga naar Camera > Bewaar instellingen.
 3. Zet de gewenste schakelaars op groen.

Om te testen of je instellingen het gewenste effect hebben volg je deze stappen:

 1. Open de Camera en zet ‘m in een andere modus of filter.
 2. Sluit de app volledig af en start Camera opnieuw.

Je laatst gebruikte instellingen zouden nu zichtbaar moeten zijn. Zie je het niet terug? Controleer dan of je de juiste instellingen hebt aangepast. Er zijn aparte schakelaars voor modus en filters.

Tijdens het fotograferen of filmen kun je alle instellingen gebruiken. Let wel op dat deze instellingen de volgende keer dus worden gebruikt bij het openen van de app. Vind je het toch niet handig? Dan zet je de schakelaars weer uit.

Wil je meer tips voor het fotograferen met je iPhone? Bekijk dan onze gids!

Bekijk ook

Fotograferen met de iPhone-camera: 15 tips voor mooiere foto's

Fotograferen met de iPhone-camera is makkelijker dan je denkt. Hier vind je de 15 beste functies van de iPhone-camera met tips over flitsen, zoomen, foto's maken en meer.