iculture-biz
iCulture Biz Ook zakelijk scherp
iPad Pro zakelijk idee

Zakelijke apps gebruiken binnen bedrijven

Apple heeft het Volume Purchasing Program voor bedrijven die apps in bulk willen aanschaffen en het iOS Developer Enterprise Program voor het distribueren van maatwerk-apps. Over beide oplossingen lees je in alles in deze tip.

Zakelijke apps gebruiken

Bij iOS-apps ben je gewend om steeds één app te kopen en af te rekenen met je iTunes-account. Maar hoe zit het met bedrijven die meerdere apps voor hun medewerkers willen nodig hebben? Je kunt niet meerdere apps registreren op hetzelfde iTunes Apple-ID en als iedereen de apps privé gaat aanschaffen levert dat nogal een papierwinkel op. Apple heeft daarom het Volume Purchase Program voor bedrijven en educatieve instellingen. Wil je daar niet aan meedoen, dan kun je ook buiten de App Store om maatwerk-apps beschikbaar stellen aan medewerkers via het iOS Developer Enterprise Program.


Voor scholen en andere educatieve instellingen zijn er nog meer handige oplossingen voorhanden, zoals meerdere gebruikersaccounts op dezelfde iPad.

Apple zakelijk

Volume Purchasing Program

Het Volume Purchasing Program (VVP) voorkomt dat bedrijven hun personeel iTunes-cadeaubonnen moeten geven om de zakelijke apps aan te schaffen. In het verleden was dat nodig, omdat er geen manier was om apps in grote aantallen (bulk) te kopen.

Sinds de zomer van 2011 is er daarom het Volume Purchasing Program, een oplossing voor bedrijven die inmiddels in meerdere landen wereldwijd beschikbaar is. Het geldt ook in Nederland en België.

Bekijk ook

Nederlandse bedrijven en scholen kunnen iOS-apps nu in bulk inkopen

Apple heeft het Volume Purchasing Program (VVP) beschikbaar gesteld in Nederland en België. Bedrijven en scholen kunnen nu meerdere licenties van een app kopen voor hun medewerkers en leerlingen.

Het werkt als volgt: bedrijven maken één zakelijke Apple-ID aan, waarmee ze alle aankopen kunnen afrekenen. Dit account moet gekoppeld zijn aan een zakelijke creditcard. Bedrijven schaffen daarna meerdere licenties voor apps aan en krijgen daarbij een lijst met codes, vergelijkbaar met promocodes voor apps. De IT-beheerder stuurt de codes naar de medewerkers, die ze vervolgens zonder verdere kosten kunnen downloaden. Beheerders zien automatisch wanneer een code is ingewisseld, zodat ze ook zicht houden welke codes nog beschikbaar zijn. Apple vereist een minimumprijs van 10 dollar per app.

iPad Pro zakelijk idee

iOS Developer Enterprise Program

De meeste mensen kennen de App Store als dé plek om nieuwe apps te downloaden. Maar speciaal voor bedrijven is het ook mogelijk om apps te maken die alleen in het eigen bedrijf worden gedistribueerd. In plaats van het $99 kostende iOS Developer Program heb je hiervoor het $299 kostende iOS Developer Enterprise Program voor nodig.

Je kunt dan in eigen huis apps maken en die onder de medewerkers distribueren. Het voordeel hiervan is dat je bij het uitvoeren van een betatest een oneindig aantal testers kunt inschakelen, terwijl je bij het normale developerprogramma vastzit aan maximaal 100 testaccounts.

ios developer enterpriseBedrijven kunnen via het iOS Developer Enterprise programma ook business-to-business (B2B)-apps beschikbaar stellen aan bedrijven, zonder dat ze openbaar voor het publiek te zien zijn in de App Store.

Heb je een bedrijfsapp die alleen voor je eigen medewerkers interessant is, dan kan het de moeite zijn om die via Apple’s zakelijke App Store aan te bieden. Updates van een app zijn alleen mogelijk als de IT-afdeling het goedkeurt. Beheerders kunnen op afstand regelen hoe app-updates plaatsvinden. Om een voorbeeld te geven: als een piloot van een luchtvaartmaatschappij aan het vliegen is, zal er niet opeens een update van zijn apps worden geïnstalleerd, waardoor hij tijdelijk even geen toegang meer heeft tot zijn digitale handboeken.

Ontwikkelaars kunnen hun software aanpassen voor specifieke bedrijven, zodat ze bijvoorbeeld kunnen worden geoptimaliseerd voor bepaalde hardware, software en diensten. Ook is het makkelijker om support te geven aan een selecte groep gebruikers.

Bekijk ons complete overzicht iPhone tips. Met honderden tips voor iPhone bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!