Google Maps-banner

Doe meer met Google Maps op iPhone en iPad

Google Maps op de iPhone en iPad biedt dezelfde mogelijkheden als op de desktop. Maar hoe gebruik je Google Maps? In deze tip lees je hoe je een route instelt, de satelliet gebruikt of het verkeer opvraagt.

In de beginjaren van de iPhone was Google Maps standaard aanwezig op de iPhone, maar dit is al heel wat jaren niet meer het geval. Google Maps is echter nog steeds te downloaden als losse app. Hieronder vind je een aantal tips om meer uit de app te halen.

Google Maps installeren

Je vindt de Google Maps-app in de App Store. De app is gratis en te installeren op elke iPhone of iPad met iOS 8.0 en hoger. De app bepaalt met meerdere methoden je huidige locatie: GPS, Wi-Fi of GSM-masten. Hoe meer methoden voor locatiebepaling kunnen worden gebruikt, hoe nauwkeuriger jouw positie op de kaart. Schakel je GPS uit of gebruik je de app op een iPod touch of iPad met alleen Wi-Fi (waar geen GPS-chip in zit), dan kun je toch nog je locatie bepalen. Het is alleen iets minder nauwkeurig. Net als op de desktop kun je de kaarten van Google Maps in kaartweergave en satellietweergave bekijken.

Google Maps bekijken

Bij het opstarten van Google Maps zie je een kaart van je omgeving, met bovenin een zoekvak. Onderin het scherm zie je een vierkant kompasknopje. Hiermee kun je inzoomen op je huidige locatie en wisselen tussen 2D- en 3D-weergave. Je vindt daar ook een knop om snel een route te starten en te navigeren. Onderaan vind je ook een knop om je omgeving te verkennen, wat handig kan zijn bij locaties waar je niet bekend bent. Door op het menuicoontje linksboven te tikken, kun je wisselen tussen verschillende weergaven, zoals satelliet en terrein.

Google Maps met kaarten.

Locaties opslaan en delen in Google Maps

Met het zoekvak in de Google Maps-app zoek je locaties op. Je krijgt meteen suggesties voor allerlei nuttige plaatsen, zoals tankstations, apotheken en supermarkten. Ook je recente zoekgeschiedenis is hier zichtbaar. Na het invoeren van een adres, kun je meteen een route starten door op het autootje te tikken. Je ziet dan ook direct hoe lang het rijden is naar de desbetreffende locatie. Je kunt daarna ook kiezen voor andere opties, zoals reizen met de trein, te voet of met een Uber-taxi. Na het zoeken van een locatie, kun je ook onderaan op de infobalk tikken. Er verschijnt dan meer informatie over de plaats die je vervolgens ook kunt opslaan en delen.

Satellietkaarten en Google Earth bekijken

Wil je overschakelen van kaartweergave naar satellietweergave, dan doe je dit via het hoofdmenu. Tik op de drie streepjes linksboven en kies voor Satelliet. Het is ook hier mogelijk om op het kompasknopje te tikken, zodat je een soort 3D-weergave krijgt. Voorbeelden zie je op de foto hieronder.

Google Maps met satelliet.

Voorheen was het ook mogelijk om vanuit Google Maps gebruik te maken van Google Earth. Tegenwoordig is het echter noodzakelijk om de losse Google Earth-app (link te downloaden. Met Google Earth kun je de gehele aardbol bekijken en inzoomen, ook met een 3D-weergave.

Routes plannen met Google Maps

Je kunt met Google Maps natuurlijk ook een route van A naar B plannen. Tik hiervoor op het route-icoontje rechtsonderin. Deze ziet eruit als een routepijltje. Standaard staat je huidige locatie als vertrekpunt ingesteld. Je kunt dit eventueel vervangen door een zelfgekozen vertrekpunt. Vul een bestemming in en kies je vervoermiddel. Je hebt de keuze uit auto, openbaar vervoer, wandelen, taxi en fietsen.

De Google Maps-app geeft meteen aan wat de afstand is en hoe lang de rit of wandeling gaat duren. Met de knoppen bovenin het scherm kun je wisselen tussen verschillende vervoersopties. De app geeft aan dat je voortaan sneller routes kunt plannen door je thuis- en werklocatie in te voeren. Hiervoor moet je wel inloggen met je Google-account.

Tik je op Start, dan krijg je een stapsgewijze routebeschrijving te zien die met je meebeweegt zodra je gaat rijden. Google Maps biedt ook eenvoudige routenavigatie via de app.

Route starten in Google Maps.

Google Street View bekijken

Een groot verschil tussen Google Maps en Apple Maps is het feit dat je Street View kunt gebruiken. Street View geeft foto’s op straatniveau, zodat je makkelijk je bestemming kunt herkennen door alvast in de straat rond te kijken. De functie is alleen wat lastig te vinden in de app. Je moet eerst een locatie opzoeken. Daarna verschijnt er linksonder een foto met ronde pijl. Tik hierop en je gaat naar de Street View-stand. Je kunt ook een speld plaatsen door een plek op de kaart ingedrukt te houden en daarna voor de foto linksonder te kiezen.

Street View in Google Maps.

Er is daarnaast ook een aparte Street View-app (link) beschikbaar waar je alle Street View-beelden in Google Maps kunt bekijken. Je kunt daar ook zelf 360-graden foto’s maken en uploaden.

Verkeersinformatie in Google Maps-app

De Google Maps-app voor iOS kan ook verkeersinformatie tonen. Staat er op een bepaald traject file of is er langzaamrijdend verkeer, dan zie je dat aan een rode streep over het traject. Je maakt de verkeersinformatie zichtbaar door naar het menu te gaan via de drie streepjes linksboven. Vervolgens selecteer je de optie Verkeer. Je krijgt nu een kaart te zien waarop de belangrijkste doorgaande wegen in geel, rood en groen zijn weergegeven.

Menu en verkeer in Google Maps.

Google Maps-kaarten downloaden

Je kunt met Google Maps bovendien kaarten downloaden. Door een gebied te downloaden, kun je ook navigeren als je geen internetverbinding hebt. Dit is vooral handig in het buitenland. Om kaarten te downloaden moet je wel de nodige vrije opslagruimte hebben. Doordat GPS ook werkt zonder internetverbinding, kun je op deze manier offline navigeren. Meer over hoe je kaarten downloadt in Google Maps, lees je in onze aparte tip.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt februari 2017
Categorie Apps
Onderwerp google maps