YouTube TV

YouTube TV en Facebook Video van start, wanneer volgt Apple’s tv-dienst?

YouTube en Facebook komen allebei met een eigen tv- en videodienst. Bij YouTube TV kijk je naar betaalde tv-zenders, terwijl je bij Facebook naar leuke filmpjes kijkt. Wanneer volgt Apple nou eindelijk eens?
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Ooit waren er sterke geruchten dat Apple een eigen tv-dienst zou starten, maar de onderhandelingen draaiden telkens op niets uit. Dat het tóch lukt om als techbedrijf de sprong naar televisie te maken laten YouTube en Facebook nu zien. Televisieprogramma’s aanbieden is niet meer voorbehouden aan kabelbedrijven, maar kan ook lopen via je favoriete sociale netwerk.

YouTube TV

YouTube TV

Om te beginnen: YouTube TV, een abonnementsdienst waarmee je de bekende tv-zenders ABC, CBS, FOX, NBC, ESPN en regionale tv-zenders kunt bekijken. In totaal gaat het om zo’n 40 tv-zenders. Daarmee zet Google de eerste stappen als aanbieder van tv-programma’s. Je kunt een livestream kijken van diverse tv-zenders via het tv-scherm, maar ook via smartphones en tablets, Google Chromecast en andere streaming-apparaten. Je betaalt 35 dollar per maand, ongeveer half zoveel als de kabelaanbieder vraagt voor een vergelijkbaar tv-aanbod. Abonnees krijgen bovendien de beschikking over een online videorecorder met onbeperkte opslagruimte.

“Het geheugen raakt nooit vol, je cloudrecorder kan zo veel shows opnemen als je zelf wil, gelijktijdig”, belooft YouTube. Opnames blijven 9 maanden bewaard. In de VS zijn al soortgelijke diensten actief, zoals (PlayStation Vue), DirecTV van AT&T en Sling TV.

Zes accounts, drie streams
Bij YouTube TV kun je zes verschillende accounts aanmaken en drie streams tegelijk bekijken, zodat de dienst ook geschikt is voor gezinnen. Als je een abonnement neemt krijg je toegang tot de Red Originals, de eigen producties van YouTube. Met het nieuwe abonnement wil YouTube naar eigen zeggen de kritiekpunten op de standaard tv-diensten oplossen. Je zit niet meer vast aan bepaalde regio’s of aan programmeringen, maar bepaalt zelf wat je kijkt.

De kans op een internationale uitrol is niet zo groot, want het aanbod in de VS is voorlopig nog beperkt. Ongetwijfeld heeft Google ook te maken met lastige onderhandelingen met rechthebbenden, maar het laat wél zien dat het ook voor Apple best mogelijk was geweest om een soortgelijke tv-dienst op te tuigen. In plaats daarvan heeft Apple alleen een TV-app uitgebracht (in tvOS 10.1) waarmee je kunt zien welke film bij welke aanbieder te kijken is.

Facebook Video

Ook Facebook is van start gegaan met een nieuwe tv-app. Ze onthulden de Facebook Video-app voor de vierde generatie Apple TV. Bij Facebook is geen regulier tv-aanbod te zien, maar gaat het vooral om filmpjes die door andere gebruikers zijn gemaakt. De app is ook te gebruiken op bepaalde smarttv’s van Samsung.

In Facebook Video vind je een breed aanbod van content, waaronder video’s die vrienden hebben gedeeld of die gedeeld zijn door Pagina’s die je volgt. Ook kun je live video’s van over de hele wereld bekijken en krijg je filmpjes voorgeschoteld die passen bij jouw kijkgedrag. Verder kun je je eigen kijkhistorie terugzien, om bepaalde filmpjes nog eens te kijken.

Facebook Video-app

Twee weken geleden kondigde Facebook aan dat ze een video-app zouden maken, waarmee je Facebook op een groter scherm kunt ervaren. Het gaat dan vooral om filmpjes, die je voorheen via AirPlay vanaf je iPhone naar de tv moest sturen. De nieuwe Video-app maakt het kijken net iets makkelijker, maar je hebt er wel een vierde generatie Apple TV voor nodig. De app is gratis.

Facebook zou bovendien van plan zijn om live sportwedstrijden uit te zenden, met name van Major League Baseball. Op dat punt wordt Facebook dus wel een concurrent voor de normale tv-zenders. Momenteel is de app echter alleen bedoeld om video’s uit je eigen tijdlijn te bekijken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 maart 2017, 12:25
Categorie Diensten
Onderwerpen facebook, televisie, youtube

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.