Mi Desk Lamp 2 met HomeKit

Yeelight-lampen werken beter samen met HomeKit

Yeelight, onderdeel van het Xiaomi smart home-ecosysteem, heeft in de app ondersteuning voor HomeKit toegevoegd. Het houdt in dat je nog makkelijker HomeKit-apparaten kan toevoegen via de Yeelight-app.

Yeelight update voor HomeKit

Wie dat wil, kan tegenwoordig gemakkelijk zijn hele huis volhangen met Chinese smart home-technologie. Privacy blijft wel een heikel punt, omdat de meeste producten een direct ‘lijntje’ met China nodig hebben. Waaronder de producten van Xiaomi, een naam waar je als zuinige smart home-gebruiker nauwelijks omheen kan. De Chinezen brengen onder verschillende merknamen allerlei producten op de markt, die qua design vaak verrassend goed lijken op hun veel duurdere westerse tegenhangers. Een probleem is dat soms nauwelijks is te overzien wat nu precies met welk apparaat of protocol samenwerkt. Een update van de Yeelight-app brengt weer wat meer orde in de chaos: Yeelight heeft ervoor gezorgd dat je allerlei producten uit het Xiaomi-universum nu wat gemakkelijker kunt toevoegen aan HomeKit. Het geldt bijvoorbeeld voor de Yeelight-lampen, maar ook voor de Mi Desk Lamp.

Yeelight ook in Nederland verkrijgbaar

Yeelight zal voor velen nog een onbekende naam zijn, maar de producten liggen gewoon bij partners van Bol.com in de schappen. Ze worden niet geleverd door Bol.com zelf, maar door talloze partnerbedrijfjes die inspelen op de behoefte aan goedkope smart home-technologie. Ben je fan van dit soort producten, dan kun je binnenkort binnenwandelen in de Xiaomi Mi Stores, die in steden als Londen en Parijs al overal te vinden zijn. In Nederland krijgen Amsterdam en Rotterdam de eerste Mi Stores. Je vindt er onder andere de Mi Desk Lamp, bedlampjes en lampen die door Philips geproduceerd lijken te zijn, maar wel onderdeel zijn van het ‘Xiaomi ecosysteem’.

Mi Store Sebastopol Parijs

Yeelight is een Chinese startup die in 2012 is begonnen en na de eerste productieronde al werd overgenomen door Xiaomi. Sindsdien opereert Yeelight al een aantal jaren grotendeels zelfstandig, al is het wel onderdeel van Xiaomi. De lampen waren aanvankelijk alleen in Azië te koop maar vinden steeds meer hun weg naar Europa, dankzij slimme importeurs.

Nieuw in de update van de Yeelight-app (versie 3.1.75) is dat nu HomeKit voor het eerst wordt ondersteund. Dat geeft je de mogelijkheid om HomeKit-apparaten toe te voegen aan je slimme huis, net zoals al mogelijk was met de Mi Home- en de Aqara-apps. Heb je apparaten zoals een Mi-lamp of Aqara-hub, dan kun je ze meteen toevoegen in de Yeelight-app. Het gaat dan bijvoorbeeld om de:

  • Mi Desk Lamp Pro
  • Mi Desk Lamp 1S
  • Mi Bedside Lamp 2

Mi Desk Lamp 2 met HomeKit

Deze producten zijn vanuit de doos al meteen geschikt voor HomeKit. De app herkent ook automatisch de slimme lampen van Yeelight zelf, zoals deze:

  • Yeelight Colour Bulb (2e generatie)
  • Yeelight Tunable White Bulb (2e generatie)
  • Yeelight Light Strip Plus
  • Mi (Smart) Colour Bulb

Yeelight-lampen werken via WiFi

Eerder kon je ze alleen via de Mi Home-app toevoegen maar dat vereiste een account voor Mi Home. De Yeelight-lampen vereisten geen bridge of hub, omdat de Wi-Fi al is ingebouwd. Begin deze maand bracht Yeelight een HomeKit-update uit voor de Light Strip Plus en een paar dagen later volgde een soortgelijke update voor de Mi Smart Colour Bulb en de Tunable White Smart Bulb. De fabrikant heeft beloofd dat er in het derde kwartaal van 2019 nog meer HomeKit-updates zullen uitkomen, zodat uiteindelijk het complete assortiment geschikt is.

Yeelight nu met HomeKit

Je hebt voor het toevoegen van de lampen geen HomeKit-code nodig, maar dat betekent wel dat je ze eerst moet toevoegen aan Mi Home- of de Yeelight-app. Daarna voeg je ze moeiteloos toe aan HomeKit. Bij eventuele problemen kun je de app na het installeren van de firmware-update even hard afsluiten. Daarna verschijnt er een pop-up of je de lamp wil toevoegen aan HomeKit.

Een lamp of lichtslang koop je voor rond de 25 euro en een bureaulamp is vanaf 50 euro te koop. Eerder schreven we over de Xiaomi Mijia bureaulamp, ook een van de vele submerken van Xiaomi.

Bekijk ook

Deze bureaulamp is geschikt voor HomeKit

Dit hebben we nog niet zoveel gezien: een bureaulamp met HomeKit-ondersteuning. Je zou natuurlijk je bestaande bureaulamp kunnen voorzien van een Hue of andere slimme lamp, maar bij deze Mijia Table Lamp Pro is alles al voor je geregeld.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, deursloten, speakers, stekkers, televisies en andere verbonden apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit.

Smart Home
5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.