Quanta-fabriek in China

‘Importheffingen op iPhones zijn vooral gunstig voor Samsung’

Er dreigen al maandenlang heffingen op iPhones en andere Apple-producten die vanuit China geïmporteerd worden. Zo'n heffing zou ongunstig zijn voor Apple en is in het voordeel van Samsung. Tot die (voorlopige) conclusie is Trump gekomen, na een ontmoeting met Apple CEO Tim Cook.

Heffingen in het voordeel van Samsung

Cook was in het Witte Huis om de dreigende importheffingen te bespreken. Zodra ze worden ingevoerd moet Apple een heffing van 10% betalen op producten die in China zijn geproduceerd. Cook is erop gebrand om dat uiteraard te voorkomen. Aartsrivaal Samsung ontloopt dergelijke heffingen, omdat veel producten in Zuid-Korea worden gemaakt. Het zou betekenen dat Samsung een betere concurrentiepositie in de VS krijgt – en dat is nou net iets wat beide kopstukken willen voorkomen. Volgens CNBC heeft Cook “een goed punt” gemaakt door uit te leggen welke nadelige gevolgen de heffingen voor Apple hebben.

10% heffing op Apple-producten

Het plan was om in september een heffing in te voeren voor meer dan $300 miljard aan goederen die vanuit China naar de VS worden geïmporteerd. De heffingen zouden ingaan nog voordat de nieuwe iPhones en iPads op de markt komen, waardoor Apple extra zwaar wordt getroffen. Het probleem is niet zozeer dat Apple het financiële leed niet kan dragen, maar de consequenties ervan. Het zorgt ervoor dat Apple-producten duurder worden om naar de VS te verschepen, waardoor het bedrijf minder goed kan concurreren tegen Samsung en andere rivalen.

Mogelijk betekent het dat de prijzen van producten in de VS omhoog gaan. Als Apple de gevolgen van de prijsstijging wil spreiden over meerdere regio’s kan dat ook gevolgen hebben voor de prijsstelling in Europa. Apple-analist Ming-Chi Kuo verwacht dat Apple de kosten van de heffingen voor eigen rekening neemt, maar gaf niet aan waarop hij dat standpunt baseert.

Uitstel tot 15 december
De invoering van de heffingen is in ieder geval uitgesteld tot 15 december, om te voorkomen dat de omzet van Amerikaanse bedrijven tijdens de feestdagen in gevaar komt. De heffingen zijn bedoeld als wraakmaatregel tegen de Chinese overheid vanwege mislukte handelsovereenkomsten. Apple zou ondertussen bezig zijn om een deel van de productie naar landen buiten China te verplaatsen, zoals India. Cook waarschuwde tijdens de laatste kwartaalcijfers echter om niet te veel waarde te hechten aan verhalen dat Apple bezig is de productie naar andere landen te verhuizen. Toch komt een deel van de Europese iPhones momenteel al uit India.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.