Facebook en WhatsApp

WhatsApp beta bevat schakelaar om data met Facebook te delen

In de beta van WhatsApp is een vakje zichtbaar waarmee je je WhatsApp-data kunt delen met Facebook. Dat is opmerkelijk, want eerder beloofde WhatsApp CEO Jan Koum dat zijn app absoluut geen data deelt met Facebook.

We schreven eerder al op iCulture dat WhatsApp nieuwe gebruikersvoorwaarden gaat invoeren. Daarin stond tot onze verbazing iets voor het eerst iets over delen van WhatsApp-gegevens met Facebook. Hoe dat zou uitpakken was destijds nog onbekend, maar inmiddels heeft ontwikkelaar Javier Santos het antwoord gevonden: in een betaversie van WhatsApp is een knop te zien om je data met Facebook te delen.

whatsapp-facebook-data-delen

Schakelaar om WhatsApp-data te delen

Sinds Facebook WhatsApp overnam in 2014 is er niet veel veranderd, behalve het toevoegen dan wat nieuwe functies zoals bellen. Facebook en WhatsApp opereerden gescheiden van elkaar. Daar lijkt nu verandering in te komen: bij het doorspitten van WhatsApp-versie 4.12.413 voor Android zag ontwikkelaar Javier Santos bovenstaand vakje, dat je kunt aanvinken om je accountinfo met Facebook te delen.

De bijbehorende tekst luidt:

Deel mijn WhatsApp-accountinfo met Facebook om mijn Facebook-ervaring te verbeteren.

Schakel je het vakje uit, dan krijg je een (tamelijk dreigende) tekst te zien dat je dit in de toekomst niet meer kunt wijzigen. Wellicht moet dit gebruikers ertoe aanzetten om de schakelaar toch maar aan te laten staan; het klinkt alsof dit je enige kans is. Onduidelijk is of het vakje standaard al is aangevinkt. Ook is nog onduidelijk of de functie in de uiteindelijke versie van WhatsApp terechtkomt, of dat het bedrijf het erin heeft gezet om de reacties van het publiek te peilen.

WhatsApp: ‘We weten niets van je’

WhatsApp-oprichter Jan Koum heeft al sinds de overname beweerd dat WhatsApp blijft vasthouden aan de fundamentele waarden en principes waarmee het bedrijf is opgericht. En ook:
Privacy is gedoceerd in ons DNA. We bouwen WhatsApp rondom het feit dat we zo weinig mogelijk van je willen weten: je hoeft je echte naam niet op te geven en we vragen niet naar je e-mailadres. We weten niet wanneer je verjaardag is. We weten niet je thuisadres. We weten niet waar je werkt. We weten niet wat je leuk vindt, waar je naar zoekt op internet of wat je GPS-locatie is. Geen van die data is ooit verzameld en opgeslagen door WhatsApp en we hebben echt geen plannen om dat te veranderen.

Opvallend is natuurlijk dat moederbedrijf Facebook op precies de omgekeerde principes is gebaseerd. Facebook wil zoveel mogelijk van je weten om je ‘een zo goed mogelijke Facebook-ervaring te geven’. Het gekke is natuurlijk dat WhatsApp eigenlijk helemaal niet zoveel data van je heeft. Ze weten alleen je telefoonnummer en de mensen waarmee je contact hebt maar beloofden immers geen andere data van gebruikers te verzamelen.

‘Onze principes veranderen niet’

Koum vertelde in een blogposting over zijn jeugd in Rusland in de jaren tachtig. Hij was altijd bang dat communicatie in de gaten werd gehouden. Dat was voor hem en zijn moeder de motivatie om naar de VS te vertrekken. Hij beloofde:

Onze fundamentele waarden zullen niet veranderen. Onze principes zullen niet veranderen. Alles wat WhatsApp de leider in personal messaging heeft gemaakt blijft zoals het is. Speculatie dat het niet zo is niet alleen ongefundeerd, maar is onverantwoordelijk.

Iedereen die dat wil kan de schakelaar zelf tevoorschijn halen in WhatsApp 4.12.413 voor Android met de instructies die Santos geeft.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 januari 2016, 9:43
Categorie Apps
Onderwerpen facebook, whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.