touch id scan vinger

iPhone gestolen? Apple wil vingerafdruk en foto van dader vastleggen

Apple heeft in een uitgebreid patent beschreven hoe ze gegevens van een iPhone-dief willen vastleggen. Hier wordt bijvoorbeeld de Touch ID-sensor voor gebruikt, maar ook de camera kan ingezet worden om gegevens van de dief op te slaan.
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

touch id scan vinger
De iPhone en iPad is mede dankzij Touch ID al behoorlijk streng beveiligd. Toch wil Apple nog meer doen om te voorkomen dat je iPhone in verkeerde handen komt. In een nieuw patent wordt namelijk omschreven hoe gegevens van een mogelijke dief vastgelegd kunnen worden dankzij de Touch ID-sensor en de camera.

Dief vastgelegd dankzij je iPhone

Patent voor beveiliging via Touch ID.In het nieuw gepubliceerde patent wordt omschreven dat de vingerafdruk van een mogelijke dief vastgelegd kan worden als deze na de eerste poging niet herkent wordt. Normaal gesproken heb je als iPhone- of iPad-gebruiker meerdere pogingen om je toestel te ontgrendelen als je vingerafdruk niet direct herkent wordt. In het patent wordt echter omschreven dat de vingerafdruk na een mislukte poging vastgelegd wordt. Op zo’n moment zou de iPhone ook direct een foto kunnen maken van de huidige gebruiker.

Maar een toekomstige iPhone moet nog veel meer data op kunnen slaan als blijkt dat een ongeoorloofd persoon toegang probeert te krijgen. De iPhone zou zelfs een video op kunnen nemen, geluiden uit de omgeving opslaan en de exacte locatie opvragen en bewaren. Alle gegevens zouden lokaal op het toestel opgeslagen kunnen worden, al wordt het versturen naar een server ook in het patent genoemd. Door middel van steekproeven kunnen de gegevens verwijderd worden als deze niet meer nodig blijken te zijn.

Of Apple dit soort functies uiteindelijk in een toekomstige iPhone of iPad gaat verwerken, lijkt niet heel waarschijnlijk. Het zomaar vastleggen van gegevens als vingerafdruk, foto’s en meer is een nogal privacygevoelige kwestie. Het geeft wel aan dat Apple de Touch ID-sensor wil blijven gebruiken om de beveiliging te verbeteren. Volgens geruchten zou Apple ook een irisscanner in de iPhone willen bouwen, maar het zou nog tot 2018 duren voordat het zover is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 augustus 2016, 11:00
Categorie iDevices
Onderwerpen beveiliging, patent, touch id

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.