Notchless

Analisten: ‘iPhone-notch en Face ID gaan in 2021 verdwijnen’

Apple zou van plan zijn om de iPhone nog dunner te maken. De notch zou de komende twee jaar helemaal kunnen verdwijnen. En ook Face ID staat op de nominatie om het veld te ruimen.

Het is topseizoen voor geruchten en ook de bekende analist Ming-Chi Kuo mengt zich er nu in. Kuo meldt dat tenminste één van de 2020 iPhones zal voorzien zijn van een kleinere cameralens aan de voorkant en een smallere bezel. Hij suggereert daarmee dat de notch kleiner gaat worden. Een analist van investeringsfirma Credit Suisse gaat nog een stap verder: hij beweert zelfs dat Apple van plan is om in 2020 een iPhone uit te brengen zonder notch en Face ID. In plaats daarvan zou Apple een front-camera onder het scherm willen gebruiken. Ontgrendelen van je iPhone gebeurt dan met een akoestische vingerafdruk, die full-screen aanwezig is. Het klinkt als een nieuwe variant van Touch ID, maar dan eentje die op het hele scherm te gebruiken is.


Deze analist van Credit Suisse denkt dat alle 2021 iPhones geen notch meer zullen hebben, omdat Apple volledig is overgestapt op frontcamera’s die onder het scherm zitten. Ook zouden alle iPhones in 2021 gebruik maken van vingerafdruk-authenticatie. Apple ontwikkelt waarschijnlijk eigen technologie in plaats van het extern in te kopen.

Het zou betekenen dat er 2019 drie nieuwe iPhones met Face ID uitkomen, die nog steeds beschikken over een notch. In 2020 kunnen we dan één nieuwe iPhone zonder notch en Face ID verwachten, terwijl de andere twee voorzien zijn van een kleinere notch dan gebruikelijk. In 2021 moet Apple helemaal zijn overgestapt naar toestellen zonder notch en Face ID.

Eerder waren er ook al geruchten dat Apple werkt aan een techniek om vingerafdrukscans onder het scherm mogelijk te maken. Het zou daarbij gaan om een toestel dat alleen op de prijsbewuste Chinese markt zou moeten verschijnen. De redenering daarbij was dat de vingerafdruk-techniek minder kost dan Face ID.

Wat de akoestische vingerafdruktechnologie betreft: ook dat werd al eens eerder genoemd door analisten, namelijk die van Barclay. Zij suggereerden dat de 2020 iPhones voorzien zijn van deze technologie, als vervanger van Face ID. Het idee van een camera onder het scherm is ook niet zo vreemd: de Chinese fabrikant Xiaomi is er al mee bezig, al is het de vraag hoe goed het werkt. Aziatische fabrikanten willen graag de eerste zijn, terwijl Apple vaak wat langer wacht.

Jony Ive met notch

Toen de notch voor het eerst verscheen leidde dat tot grapjes richting Apple’s hoofddesigner, de vertrekkende Jony Ive. Vervolgens aapten bijna alle fabrikanten het na. Samsung is een van de uitzonderingen: zij hebben ervoor gekozen om in de Galaxy S10(+) een rond of pilvormig gaatje in het scherm te maken voor de camera.

Omdat het om vroege geruchten uit de toeleveringsketen gaat, kunnen Apple’s plannen nog wijzigen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.