FaceTime-groep bellen.

Apple schakelt FaceTime voor groepen tijdelijk uit vanwege privacybug

Apple heeft FaceTime voor groepen tijdelijk uitgeschakeld, omdat er sprake bleek van een kritische beveiligingsbug. Het probleem deed zich voor op de Dag van de Privacy - Apple had zich geen slechtere dag kunnen bedenken.

Privacybug in FaceTime voor groepen

De bug in FaceTime deed zich voor bij groepsgesprekken. Daardoor werd het mogelijk voor bellers om mee te luisteren op het toestel van een andere persoon, ook als zij niet hadden opgenomen. Apple bracht via de media gebruikers op de hoogte dat de dienst tijdelijk is uitgeschakeld en zette de systeemstatus op ‘tijdelijk niet beschikbaar’. Op sociale media werd de bug eerder al ontdekt, waarna Apple snel ingreep.

Benji Mobb lijkt de eerste te zijn geweest die de bug ontdekte en op Twitter meldde. Iedereen kon de bug testen door een andere FaceTime-gebruiker te bellen en handmatig het eigen nummer als extra deelnemer toe te voegen. Je hebt dan dus een gesprek met jezelf en één andere persoon. Je kon meeluisteren met de microfoon van die andere persoon, zelfs als deze het gesprek niet aannam. Ook was het mogelijk om korte tijd toegang tot de camera te krijgen, wanneer de ontvanger op de aan/uitknop en volumeknoppen drukte om het inkomende gesprek te weigeren. Het werkte op recente iPhone- en Mac-apparaten, waaronder de iPhone XR en iPhone.

macOS Mojave FaceTime

Het leek erop alsof de andere persoon de groepschat al had geaccepteerd, terwijl de persoon zelf nog een scherm met inkomend gesprek te zien kreeg. Het gevaar was dat je kon meeluisteren, zonder dat de persoon het doorhad.

Apple heeft aangegeven dat het op de hoogte is van het probleem en aan een oplossing werkt. Die moet later deze week beschikbaar komen. Tot die tijd is FaceTime voor groepen niet te gebruiken.

FaceTime uitschakelen
Nu Apple de groepsfunctie voor FaceTime heeft uitgeschakeld, loop je geen gevaar meer. Ben je toch bang, dan kun je FaceTime uitschakelen via Instellingen > FaceTime. Daar vind je een knop om de functie helemaal te blokkeren, zodat je helemaal geen gesprekken meer kunt starten en ontvangen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 januari 2019, 7:32
Categorie Diensten
Onderwerpen bug, facetime, privacy

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.