Apple Watch Series 3 met sport loop en Nike.

Waarom Apple Watch-apps altijd beperkte functies hebben

Apps voor de Apple Watch hebben over het algemeen een beperkte functionaliteit. De meeste apps zien er ook hetzelfde uit, maar wat is daarvan de reden? Het probleem ligt bij Apple zelf, zo stelt een app-ontwikkelaar van onder andere de podcast-app Overcast.

Al sinds de introductie van de Apple Watch is het voor ontwikkelaars mogelijk om apps voor het horloge te ontwikkelen. In de afgelopen jaren hebben ontwikkelaars steeds meer mogelijkheden gekregen, al zijn deze nog steeds beperkt. Ontwikkelaar Marco Arment geeft Apple hiervan de schuld en omschrijft twee problemen met Apple Watch-apps.

‘WatchKit is veel te beperkt’

Ontwikkelaars maken voor Apple Watch-apps gebruik van WatchKit. WatchKit is de basis, zeg maar het raamwerk, van elke app op de Apple Watch. De enige uitzondering hierop zijn de standaardapps op de Apple Watch, afkomstig van Apple zelf. Dat is volgens Marco Arment dan ook het grootste probleem: ontwikkelaars hebben niet dezelfde mogelijkheden voor het maken van Apple Watch-apps als Apple. Dat is dan ook de grootste reden waarom standaardapps zoals de Berichten-app of de Activiteit-app over het algemeen veel beter en sneller werken dan bijvoorbeeld de Telegram-app of een andere workout-app. Het resultaat daarvan is volgens Arment zogenaamde baby-apps: kleine apps die lang niet alle opties bieden die op de Apple Watch mogelijk zijn. Hij vergelijkt de situatie met de eerste generatie iPhone-apps. Terwijl Apple alle middelen had, moesten ontwikkelaars het doen met webapps die lang niet zo goed waren.

Omdat Apple zelf geen gebruikmaakt van WatchKit, weten ze ook niet goed tegen welke problemen ontwikkelaars aanlopen, zo stelt Arment. Volgens hem zitten er in WatchKit veel meer bugs dan in elke andere ontwikkelaarstool die Apple ooit heeft uitgebracht. Hij stelt dan ook dat WatchKit vervangen moet worden, omdat het niet meer te redden is. De ultieme oplossing voor dit probleem is volgens hem dat ontwikkelaars dezelfde mogelijkheden krijgen voor het maken van Apple Watch-apps als Apple zelf. Voorlopig lijkt dit er echter niet op, waardoor Apple Watch-apps altijd nog wat beperkt aanvoelen.

De laatste tijd bleek al dat steeds meer Apple Watch-apps verdwijnen. Enkele Nederlandse ontwikkelaars geven daarbij aan dat het gebruik simpelweg te laag is om verdere ontwikkeling te verantwoorden. Het door Marco Arment beschreven probleem speelt echter ook mee. Het is dan ook een beetje een kip-en-ei-probleem: doordat Apple Watch-apps minder goed werken, is het gebruik lager. Het lagere gebruik zorgt er vervolgens voor dat ontwikkelaars minder aandacht geven aan Apple Watch-apps, met als gevolg dat steeds meer apps verdwijnen. Halverwege vorig jaar moest Marco Arment zelf ook zijn Overcast-app op de Apple Watch verwijderen, omdat het onder watchOS 4 niet meer goed werkt.

Toch is er een aantal Apple Watch-apps dat wel de moeite waard is. Hoewel de mogelijkheden van WatchKit nog wel beperkt zijn, wordt er wel elk jaar steeds meer mogelijk. Shazam op de nieuwste Apple Watch is bijvoorbeeld erg handig, terwijl de weerapp Carrot Weather goed laat zien wat er wel mogelijk is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 februari 2018, 10:30
Bron Bron Marco Arment
Categorie iDevices
Onderwerp apple watch
Device Apple Watch
Software watchOS
5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.