Vivo pop-up camera

Nieuwe trend: pop-up camera’s maken de iPhone-notch overbodig

Nu de schermranden van smartphones steeds smaller worden, gaan fabrikanten op zoek naar creatieve manieren om de camera kwijt te raken. Apple heeft gekozen voor de 'notch', een inkeping bovenin het scherm. Maar er zijn ook fabrikanten die alweer iets nieuws hebben bedacht: de pop-up camera.

Op het Mobile World Congress in Barcelona laten twee fabrikanten zien hoe ze het probleem van steeds dunnere schermranden hebben opgelost. Het probleem speelt zowel bij smartphones al bij laptops. Huawei heeft een laptop geïntroduceerd met een webcam, die verborgen zit in een toets. En het Aziatische merk Vivo heeft een pop-up camera verstopt in een telefoon.

Vivo pop-up camera

Pop-up camera in laptop

Huawei heeft een nieuwe laptop aangekondigd waarbij de webcam verborgen zit in een toets. Dit is een goede oplossing voor mensen die hun webcam meestal afplakken, om te voorkomen dat anderen kunnen meekijken. De camera kan namelijk alleen maar gebruikt worden wanneer deze omhoog komt. Een groot nadeel van de camera in een toets is wel dat je de handen van de gebruiker ziet wanneer deze aan het typen is. Ook is de hoek waarin de camera staat niet heel charmant, omdat deze van onderaf filmt. Je hebt dus al snel een onderkin en kunt in de neus van de gebruiker kijken. De nieuwe laptop van Huawei is overigens een rechtstreekse kloon van de MacBook Pro.

Pop-up camera in smartphone

Huawei is niet de enige fabrikant die experimenteert met dit idee. Het Chinese telefoonmerk Vivo laat zien wat Apple kan doen als ze de notch kwijt willen. De selfie-camera van de Vivo Apex Fullview komt alleen uit de telefoon als je deze wil gebruiken. De camera komt aan de bovenkant uit de telefoon. Vivo was de eerste fabrikant met een vingerafdrukscanner in het scherm en met de Apex Fullview gaan ze weer een stap verder. De hele onderste helft van het scherm is als vingerafdrukscanner te gebruiken. Je hoeft je vinger dus niet op een bepaalde plek te leggen. Nieuw is dat de selfiecamera mechanisch uit de bovenkant komt geschoven.

Toekomst
Op dit moment hebben beide pop-upcamera’s nog geen toegevoegde waarde, maar het is wel iets waar toekomst in zit. Op deze manier kan het scherm van de telefoon bijvoorbeeld nog groter worden, omdat er geen selfie-camera op het scherm hoeft te zitten. En voor een computer geldt hetzelfde. De webcam zit normaal gesproken bovenaan het scherm, waardoor er altijd een kleine rand moet zijn waar deze in zit. Dit hoeft niet meer wanneer de camera in een toets verborgen zit.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 februari 2018, 10:03
Bron Bron Techcrunch
Categorie Achtergrond
Onderwerpen camera, mobile world congress, mwc, trends

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.