VPRO Medialab kijkt naar de invloed van smart home op ons leven

Tijdens Dutch Design Week

Tussen 20 en 28 oktober vindt in Eindhoven de Dutch Design Week plaats. Daarbij schuift ook het VPRO Medialab aan. Centraal staat de invloed van smart home-apparatuur op ons persoonlijk leven.

Het VPRO Medialab

Het medialandschap verandert in rap tempo. Precies om die reden bedacht de VPRO het Medialab, waarmee de omroep kijkt naar de verhalen die te vertellen zijn over nieuwe technologie. Dit jaar schuift het VPRO Medialab aan bij de Dutch Design Week om een aantal interessante programma’s te maken onder de noemer Home Smart Home.

Drie korte films
Op de eerste plaats komt het VPRO Medialab met drie korte films. Elk van die korte films schetst een manier van de invloed van smart home-technologie op onze levens. Dit zijn de films:

  • Maya: een film van Nils en Anouk Vleugels. In hun film staat de digitale assistent van Tom centraal, die weet dat Tom’s vriendin hem binnenkort gaat dumpen. Ze probeert de klap voor hem te verzachten, maar of dat werkt?
  • Rita: geregisseerd door Elly Scheele en Ivo van Aart. Hierin leert vluchteling Amina Nederlands praten met haar RITA-device. Dat verbetert haar taal en uitspraak. Althans, zo is RITA bedoeld, maar al snel merkt Amina dat haar manier van denken ook verandert. En dus komt Amina in opstand.
  • Alex: een korte film van Levi Verspeek en Roman Strijbos. Deze speelt zich af in de jaren zeventig, waarbij Peter een prototype persoonlijk assistent krijgt: Alex. Alex verzamelt data over zijn eigenaar en verkoopt die zoveel mogelijk door. Als Peter daarachter komt, stelt dat hem voor wat ingewikkelde vragen.

De drie films verschijnen vanaf 16 oktober op het YouTube-kanaal van de VPRO.

VPRO Home Smart Home

Interactieve audiobeleving Ellis
Deze interactieve audiobeleving geeft je een beeld van een geautomatiseerd systeem dat voor de dementerende Ellis zorgt. De vraag is of dit soort systemen zorgtaken wel volledig over kunnen nemen. Is menselijk contact niet veel belangrijker dan het besparen van wat geld? Toegang tot Ellis is gratis, wel moet je reserveren via vpro.nl/medialab. Ellis vindt tussen 20 en 28 oktober plaats van 11.00 tot 17:30. De locatie is het Albert van Abbehuis op de Bilderijklaan 19 in Eindhoven.

Smart home-expositie
Op dezelfde locatie organiseert VPRO Medialab een expositie. Die toont een leven met, maar ook een leven zonder slimme apparatuur. In een ruimte die Connect heet, kan je onder meer in gesprek met een virtuele assistent. De ruimte Disconnect biedt juist de ervaring van een leven zonder technologie. De expositie is gratis te bekijken in het Albert van Abbehuis op de Bilderijklaan 19 in Eindhoven.

Film- en debatavond
Tot slot is er nog een film- en debatavond die op woensdag 24 oktober plaatsvindt. De eerdergenoemde korte films zijn te zien, afgewisseld met gesprekken tussen experts. Toegangskaarten kosten tien euro. De avond, die van 19:30 tot 22:00 duurt, vindt plaats in de Effenaar, op de Dommelstraat 2 te Eindhoven.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 oktober 2018, 17:17
Categorie Achtergrond
Onderwerpen evenement, smart home, vpro

Smart Home

Een smart home is een huis die met het internet verbonden is via allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld lampen, deursloten, speakers, stekkers, televisies en andere verbonden apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten.

Smart Home
1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.