Apple Watch wijzerplaat van derden

Ontwikkelaar maakt eerste niet-officiële Apple Watch-wijzerplaten

Het is voor het eerst gelukt om eigen wijzerplaten voor de Apple Watch te maken, die schermvullend op het horloge worden getoond. Programmeur Steve Troughton-Smith gebruikte SpriteKit om zijn eigen wijzerplaat te maken.

“Aan het experimenteren met SpriteKit wijzerplaten. Heel gemakkelijk om te doen”, schrijft Troughton-Smith. Je moet daarbij watchOS zo instellen dat de meest recente app wordt getoond als het horloge uit slaapstand gaat. Hiervoor maak je dan een SpriteKit-app, aldus de ontwikkelaar. Hij maakte ook meteen wat Hermès-achtige wijzerplaten, maar geeft toe dat er ook wat haken en ogen aan zitten. Apple staat waarschijnlijk geen wijzerplaten toe vanwege copyright-problemen. Zo kwam Apple ooit zelf in de problemen door de traditionele Zwitserse stationsklok na te apen in de Klok-app. Apple nam er later een licentie op om van alle juridische problemen af te zijn. Opvallend genoeg zit er bij de standaard Apple Watch-wijzerplaten geen Zwitserse stationsklok.


Voor ontwikkelaar Troughton-Smith ging het er vooral om de haalbaarheid aan te tonen. Met het codesjabloon SpriteKitWatchFace biedt hij anderen ook de mogelijkheid om zelf met de wijzerplaten aan de slag te gaan. Er zitten wel wat beperkingen aan. Zo gaat het bij deze wijzerplaten om schermvullende apps, die je niet via de normale instellingen van de Apple Watch kunt uitkiezen. Je kunt ook geen complicaties instellen. Maar toch is het knap dat de eerste stap in ieder geval is gezet.

Kritiek op Apple’s wijzerplaten

De afgelopen dagen werd er in ontwikkelaarskringen nogal wat gediscussieerd over de wijzerplaten die Apple zelf meelevert. Zo heeft de bekende ontwikkelaar Marco Arment kritiek op de nieuwe Infograaf-wijzerplaat, die volgens hem erg onoverzichtelijk is.

Infograaf wijzerplaten op Apple Watch Seriers 4.

Arment ziet twee tekortkomingen:

  • De complicaties in het midden zorgen voor minder contrast tussen de achterplaat en de wijzers, waardoor het lastig is om te zien waar de wijzers staan.
  • Ook kost het te veel inspanning van je hersenen om het tijdstip te herkennen.

Als je kijkt naar de wijzerplaten van traditionele horlogemerken, dan hebben ze een aantal eigenschappen die je niet bij Apple ziet. De markeringen voor 12, 3, 6 en 9 zijn bij traditionele horlogemerken veel prominenter aanwezig dan bij Apple. De uur-markeringen zijn veel groter dan de minuut-markeringen. En de uurwijzer raakt de uur-markering aan. Bij Apple is dat allemaal niet het geval, ook niet bij de andere wijzerplaten. De ontwikkelaar van Pedometer++ kwam inmiddels met een oplossing om de Infograaf-wijzerplaat beter leesbaar te maken: door de complicaties in laag contrast weer te geven:

Infograaf laag contrast

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 oktober 2018, 20:57
Bron Bron iPhone-ticker
Categorie iDevices
Onderwerp wijzerplaat
18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.