Gezondheidapps testen

Universiteit Leiden gaat duizenden gezondheidsapps testen en beoordelen

De Universiteit Leiden wil een groot deel van de 325.000 gezondheidsapps in de App Store gaan testen. De apps die goed uit de bus komen, krijgen een keurmerk.

Op dit moment zijn er zo’n 325.000 gezondheidsapps in de App Store, maar je weet eigenlijk niet goed welke betrouwbaar zijn. De Universiteit Leiden gaat daar nu wat aan proberen te doen. In maart komt de universiteit met een Nationaal eHealth Living Lab. Dit wordt een plek waar digitale middelen om ziekten te monitoren en gezondheid te verbeteren getest gaan worden. In het lab gaan patiënten, artsen, onderzoekers, studenten en ict’ers samenwerken om verschillende apps, wearables en robots te testen.


Alle apps testen
Het testen van gezondheidsapps is één van de taken van het Nationaal eHealth Living Lab. Dit zal worden gedaan door ongeveer 20.000 studenten, die dit als onderdeel van hun curriculum moeten doen. Ze gaan de apps beoordelen op de juistheid van de informatie, waar die vandaan komt en of deze te begrijpen is voor de gebruiker. Op deze manier hoopt de universiteit het kaf van het koren te scheiden.

Gezondheid apps testen
Foto: integratedchange.net

Europese standaard
Wanneer de apps goed uit de test komen krijgen ze een keurmerk. Dit keurmerk moet absoluut onafhankelijk worden en zou uiteindelijk moeten zorgen voor een Europese standaard. Het gaat volgens de universiteit nog wel een aantal jaren duren voordat alle apps beoordeeld zijn. Het is ook iets dat nooit af zal zijn, omdat er dagelijks veel apps bij komen.

Er zijn dus een heleboel gezondheidsapps te vinden in de App Store. Wil je weten welke apps goed samenwerken met HealthKit en Apple’s Gezondheid-app, bekijk dan onze lijst met de beste apps voor HealthKit.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 februari 2018, 19:56
Bron Bron NOS
Categorie Achtergrond
Onderwerpen apps, gezondheid
1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.