healthkit-craig-federighi

Beste apps voor Apple’s Gezondheid-app en HealthKit

Een overzicht van handige apps die al zijn aangepast voor Apple's HealthKit. Met deze 23 apps wissel je data uit met de Gezondheid-app.

apps voor healthkit craig federighiEindelijk kunnen we apps voor HealthKit installeren. Ze zijn gekoppeld met de Gezondheid-app van Apple; dat houdt in dat je allerlei gezondheids- en sportdata kunt doorsturen naar de Gezondheid-app en ook weer data eruit kunt halen om te gebruiken in allerlei andere apps. Je hoeft daardoor data maar één keer vast te leggen en kunt de Gezondheid-app als dashboard gebruiken voor al je bezigheden – van eten tot gewichtsverloop en van aantal stappen tot slaapgedrag. Wij kozen de 10 beste apps voor HealthKit uit die al zijn aangepast.

Hou er rekening mee dat het synchroniseren met de Gezondheid-app alleen werkt als je iOS 8.0.2 hebt geïnstalleerd. Na het installeren van de apps krijg je meestal een pop-up waarmee je kunt aangeven welke data je wilt delen met de Gezondheid-app. Maar het kan ook voorkomen dat je zelf even in de instellingen moet duiken om ze te zoeken.

Spring meteen door naar:

Actief sporten en bewegen

Met de apps die we hieronder noemen kun je je lichaamsbeweging vastleggen. Daarbij worden de sensoren in de iPhone vaak geruikt om te meten hoe actief je bent geweest, maar je er zijn ook apps die vooral de oefeningen laten zien en je begeleiden bij het uitvoeren daarvan.

Human

Deze Nederlandse app houdt bij of je dagelijks wel 30 minuten beweegt, zoals de overheid aanbeveelt. In de laatste update van de app zijn meerdere verbeteringen doorgevoerd voor iOS 8. Je kunt bijvoorbeeld je voortgang bekijken via de widget op het Vandaag-scherm. De samenwerking met de Gezondheid-app houdt in dat je je gegevens vanuit Human kunt doorsturen naar Gezondheid, zodat andere apps de metingen kunnen inlezen. Ook kan Human nu vanuit andere apps nu je lichaamsgewicht inlezen, om een betere schatting te geven van de verbrande calorieën.

7 Minute Workout

Er zijn heel wat apps voor de 7 minuten workout, maar deze heeft al ondersteuning voor HealthKit. Na het geven van toestemming stuurt deze app de verbrande calorieën door naar de Gezondheid-app, zodat andere apps ze weer kunnen raadplegen. Bij de 7 minuten workout ga je steeds 30 seconden bezig met een oefening, met tussendoor steeds 10 seconden pauze. Je kunt het overal doen, ook in een hotelkamer of stiekem tijdens je werk, als niemand kijkt. Zoek je een app die je ook nog beledigend toespreekt, kijk dan naar eens naar de volgende app.

CARROT Fit

Met CARROT Fit wordt sporten minder saai. Dit is een app, gemaakt door de mensen achter de andere gelijknamige apps, zoals de CARROT-takenlijst en -wekker. Eigenlijk is het een 7 minuten workout, met nog eens 12 extra oefeningen die je kunt vrijspelen met een in-app aankoop. De samenwerking met HealthKit houdt in dat je je gewicht en activiteiten kunt synchroniseren met de Gezondheid-app. CARROT kan ook data van andere sportapps inlezen en er commentaar op geven.

FitStar

FitStar is een personal trainer waar je nog geen 30 euro per jaar voor betaalt. In ruil daarvoor krijg je trainingen op maat. De trainingen passen zich automatisch aan je prestaties en doelen aan. Er zijn HD-video’s aanwezig om uit te leggen hoe je de oefeningen moet doen en je kunt zelfs de workouts afspelen op de Apple TV, zodat je lekker in de woonkamer kunt gaan fitnessen. FitStar kon al verbinding maken met FitBit, Jawbone UP en MyFitnessPal om automatisch je gewicht en activiteiten in te lezen. Nu komt daar ook HealthKit bij.

Endomondo

Endomondo was de eerste grote hardloop- en sportapp die Apple’s Gezondheid-app ondersteunde en daarom besteedden we al eerder een apart artikel aan de app. Door de problemen met iOS 8 en HealthKit moest de Endomondo-app tijdelijk weer worden teruggetrokken. Maar de versie die momenteel in de App Store staat heeft alweer aanpassingen voor iOS 8, inclusief koppeling met Apple’s Gezondheid-app. De app kan drie soorten informatie doorzetten naar de Gezondheid-app: de afstand die je loopt en rent, de afstand die je fietst en het aantal calorieën dat je verbrandt tijdens het sporten. Endomondo verzamelt die informatie als je de app gebruikt tijdens het sporten.

UP by Jawbone

Voorheen had Jawbone een app waar je een fitnessarmband voor nodig had. Maar deze nieuwe app zorgt ervoor dat iedereen met een iPhone 5s of iPhone 6 (Plus) de bewegingsfuncties kan meten – zonder een cent uit te geven. UP by Jawbone meet stappen, sleep en voedingsgewoontes. Je kunt ook zien hoeveel voortgang je vrienden boeken en koppelingen maken met andere apps, zoals RunKeeper en IFTTT. In de app stel je herinneringen in, om te zorgen dat je je gedrag tijdig in de gaten houdt. Die data wordt naar de Gezondheid-app gestuurd om te kunnen uitwisselen met andere apps. We hebben een apart artikel over Up by Jawbone.

Andere sport- en bewegingsapps

zova appEr zijn nog veel meer apps die zijn aangepast voor HealthKit en de Gezondheid-app. Dit zijn een aantal andere sportapps:

 • FitPort (€3,49, iPhone, iOS 10.0+) - We schreven er al een artikel over: FitPort was de eerste bruikbare app voor HealthKit. Dit is een dashboard, vergelijkbaar met de Gezondheid-app.
 • Wahoo Fitness (gratis, iPhone, iOS 9.0+) - Een app waarmee je kunt hardlopen, fietsen en fitnessen. De koppeling met HealthKit zorgt voor automatisch opslaan van data zoals afstand, calorieën en hartslag.
 • RunGap - Workout Data Manager (gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 8.0+) - RunGap kan data uit meerdere diensten inlezen, zoals Garmin, Endomondo, RunKeeper, Strava en Runtastic. Handig als je vrienden verschillende diensten gebruiken. Nu ook met HealthKit, zodat je je sportdata kunt uitwisselen met nog meer apps.
 • Garmin Connect™ (gratis, iPhone, iOS 9.0+) - Dé centrale app voor alle sporthorloges, fietssensoren en andere sportaccessoires van Garmin kan nu ook HealthKit aan.
 • Fitnet Live Coach (gratis + IAP, iPhone/iPad/ Watch, iOS 9.0+) - Deze app maakt een persoonlijk fitheidsplan, inclusief meer dan 200 video’s om je op weg te helpen. De workouts kun je delen met HealthKit.
 • Zova Workout & Fitness Trainer (gratis, iPhone, iOS 10.0+) - Zova bevat een collectie workouts die speciaal op vrouwen zijn gericht. Je doet de oefeningen op muziek en het ritme stimuleert dan enorm. Nieuw verschenen app en al meteen geschikt voor HealthKit.
 • Strava GPS Running and Cycling (gratis + IAP, iPhone/ Watch, iOS 10.0+) - Veruit de populairste app voor fietsers en wielrenners. Net als bij soortgelijke hardloop- en fietsapps legt Strava de afgelegde route vast en meet hoe snel je van A naar B bent gereden. Alle data wordt doorgestuurd naar de Gezondheid-app.
 • Runtastic GPS Hardlooptracker (gratis + IAP, iPhone/ Watch, iOS 10.0+) - Een van de populairste hardloopapps, nu ook aangepast voor HealthKit. Al je hardloopactiviteiten synchroniseer je moeiteloos met HealthKit en de Gezondheid-app.
 • Map My Run by Under Armour (gratis + IAP, iPhone/ Watch, iOS 10.0+) - Nog een andere hardloopapp, die je afgelegde route op een kaartje toont. Werkt net als de eerder genoemde apps samen met HealthKit door het inlezen van workout-data.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Een wellnessprogramma waarbij je Vitality Points kunt winnen. Vooral bedoeld om in beweging te komen en je collega’s ook mee te krijgen naar de sportschool. Minder gericht op keihard sporten. De app leest data in van andere fitnessapps via HealthKit.

Voeding en dieet

Apps die met voeding en dieet te maken hebben, kijken vaak alleen naar één meetwaarde: de calorieën. Wie een beetje thuis is in voeding, weet dat dat maar een glimp geeft van het totaalbeeld, maar gelukkig zijn er ook waarmee je heel gedetailleerd allerlei informatie kunt doorgeven. Bij MyFitnessPal moet je bijvoorbeeld héél veel schakelaartjes omzetten, als je wilt dat deze app alle informatie doorstuurt naar de Gezondheid-app.

Noom Coach

Noom Coach gaat je helpen met afvallen. De app maakt een persoonlijk plan om af te vallen en geeft daarbij tips en feedback. Het doel is om je eetgewoontes blijvend te veranderen in plaats van een crashdieet volgen. Elke morgen geeft Noom Coach een aantal dingen waarop je je moet focussen en gedurende de dag krijg je motivatie van de app. De HealthKit-ondersteuning zorgt ervoor dat je de verbrande calorieën van andere apps kunt inlezen. De ontwikkelaar noemt daarbij de apps van Nike+ en Withings, maar… die zijn nog niet beschikbaar.

MyFitnessPal CalorieënTeller & DieetTracker

Deze app van MyFitnessPal wordt ook in Nederland veel gebruikt om eetgewoontes en calorieën vast te leggen. Dat komt vooral omdat de database in de app veel Nederlandse producten bevat, zoals stroopwafels en leverworst. De makers van de app waren er als de kippen bij om ondersteuning voor Apple’s Gezondheid-app aan te bieden. Je kan je maaltijdoverzichten vanuit de app doorzetten naar Gezondheid, maar omgekeerd werkt ook: data uitlezen uit de Gezondheid-app zodat je het niet opnieuw in MyFitnessPal hoeft in te voeren. De app leest ook gewicht en fysieke inspanning in. Na het hardlopen met een andere app zie je dat terug in de Gezondheid-app én in MyFitnessPal. Je dagelijkse calorieëndoel wordt er zelfs op aangepast.

Yummly

Yummly bevat meer dan een miljoen recepten. Je kunt ook zelf een digitaal receptenboek aanmaken met je favoriete kooksels en baksels. Er zit ook meteen een boodschappenlijstje in. De ondersteuning voor HealthKit houdt in, dat je je voedingsgewoontes in de gaten kunt houden. Dit doet de app door alle gegeten maaltijden naar de Gezondheid-app te sturen, maar het gaat daarbij uiteraard wel om complete recepten met meerdere ingrediënten. Een boterham met pindakaas ga je met deze app natuurlijk niet vastleggen.

Ontspanning en slaap

Het draait bij HealtKit natuurlijk niet alleen om sporten en eten. Er moet ook tijd zijn voor ontspanning. Apps gebruiken je hartslag om te zien hoe ontspannen je bent of meten je slaapgedrag aan de hand van bewegingen.

MotionX 24/7

MotionX 24/7 is een app die allerlei functies probeert te combineren: niet alleen slaap, maar ook slaapcyclus, juiste moment om te ontwaken, snurken, hartslag, gewichtsverlies en dagelijkse lichaamsbeweging. Maar de nadruk ligt op slapen en snurken. Je stopt de iPhone bijvoorbeeld in een sportarmband om lichaamsbewegingen correct te kunnen meten. De app meet je slaapgedrag en kan bijvoorbeeld geluiden opnemen, om te achterhalen hoe frequent en hoe luid je snurkt. De slaapgegevens stuurt de app door naar de Gezondheid-app van Apple.

Omvana

Met Omvana kan iedereen leren mediteren. De app bevat een enorme verzameling meditatie-programma’s waar je veelal voor moet betalen. Geef je Omvana toegang om de HealthKit-data te raadplegen, dan krijg je suggesties voor bijpassende ontspannende muziek. Omvana gebruikt daarvoor je geboortedatum, bloeddruk en hartslag om te kijken hoe gestresst je bent. Vervolgens krijg je een passende meditatie voorgeschoteld. Dat is het enige: de app slaat geen data op, maar gebruikt de data uit de Gezondheid-app alleen om je stressniveau te meten.

Sleepio

Van deze app heb je nog nooit gehoord en dat is logisch: hij kwam pas uit op dezelfde dag als iOS 8. Maar Sleepio is een vermelding in deze lijst waard. De Engelstalige applicatie wil je intensief helpen met je slaapproblemen en doet dat overtuigend met uitgebreide uitleg en allerlei praktische tips – die je aanhoort terwijl je in bed ligt. Onderdeel van Sleepio is het bijhouden van de slaap die je afgelopen nachten had. Die informatie zet de app door naar Apple’s Gezondheid-app. Sleepio is gemaakt door professor Colin Espie van de universiteit van Oxford. Hij is als stripfiguur in de app aanwezig. In onze review van Sleepio struikelen we wel over de kosten van de app.

sleepio-iphone-slaap-healthkit

Nog meer apps voor ontspanning en slaap

Ook met deze apps kun je je ontspannings- en slaapdata uitwisselen via HealthKit:

 • Lark - 24/7 Health Coach (gratis, iPhone, iOS 8.0+) - Lark is vooral gericht op slapen, maar kan ook eetgedrag en lichaamsbeweging vastleggen. Minder stress, beter slapen, zonder dat je extra accessoires nodig hebt.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2016
Categorie Apps
Onderwerpen gezondheid, health, healthkit
Devices iPad, iPhone
Software iOS