Televisie met AirPlay 2

Apple: ‘Meerdere tv-fabrikanten gaan AirPlay 2 en Siri ondersteunen’

Apple heeft aangekondigd dat grote tv-fabrikanten bezig gaan met het direct inbouwen van AirPlay 2 in hun tv's. Daardoor kun je moeiteloos alles van je iPhone of Mac naar je smart-tv doorsturen. Ook spraak met Siri komt eraan.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

AirPlay 2 op meer tv’s

Samsung deed zondagavond een verrassende aankondiging: Samsung smart-tv’s krijgen AirPlay 2 en ondersteuning voor iTunes-content krijgen. Je hebt dan geen Apple TV meer nodig. Maar Samsung blijkt niet de enige. Ook andere tv-fabrikanten zullen ermee aan de slag gaan. Op de bijgewerkte AirPlay-pagina van Apple is te zien dat ‘toonaangevende tv-fabrikanten AirPlay 2 direct in hun tv’s zullen integreren’.

Dit zijn de aankondigingen tot nu toe:


De pagina beschrijft tot in detail hoe AirPlay op de tv zal werken, onder andere via widgets op het ontgrendelscherm van de iPhone. Daarnaast is er ondersteuning voor Siri. Het lijkt erop dat AirPlay tv’s zullen werken zoals AirPlay-speakers. Met HomeKit kun je vervolgens Siri vragen om bijvoorbeeld een film af te spelen in een bepaalde kamer. Samsung gaat ook iTunes-content aanbieden (films en tv-series), maar of dat ook bij andere fabrikanten het geval is, is nog onzeker. Wellicht heeft Apple een exclusieve overeenkomst met Samsung gesloten.

Apple heeft heel slim ervoor gekozen om voorafgaand aan de CES 2019-beurs de aankondiging te doen. Het zou een eerste stap kunnen zijn in de uitrol van een videodienst, die voor later dit voorjaar zou zijn gepland. Op die manier kan Apple de tv-dienst beschikbaar stellen buiten de vrij beperkte kring van Apple TV-eigenaren.

AirPlay 2 bedienen via televisie

Apple’s AirPlay-pagina beschrijft de extra functies die in AirPlay 2 beschikbaar zullen komen:

  • AirPlay 2 op de tv. De ondersteuning voor AirPlay 2 komt naar tv’s van meerdere bekende merken. Mogelijk krijgen we tijdens CES 2019 al wat meer aankondigingen te horen. Je kunt met AirPlay 2 video’s vanaf je iPhone, iPad of Mac naar een geschikte tv sturen. Ook kun je muziek afspelen via je tv en synchroniseren met andere AirPlay 2-geschikte apparaten in huis. Dat kan dus ook een Sonos-speaker zijn.
  • Tv bedienen met Siri. Je kunt straks Siri vanaf je iPhone gebruiken om video op de tv af te spelen. Dit werkt in samenwerking met HomeKit. Heb je meerdere tv’s die geschikt zijn voor AirPlay 2, dan kun je aangeven in welke kamer je wilt kijken.
  • Bediening op afstand. Je kunt vanaf het ontgrendelscherm of het bedieningspaneel afspelen, pauzeren, vooruit en achteruit spoelen en het volume aanpassen op je tv.

Samsung smart tv met AirPlay 2

Ook zullen er in apps knoppen verschijnen, waarmee je het afspelen van beelden op je tv kunt regelen. Ondersteuning voor deze nieuwe AirPlay 2 functies kunnen al in iOS 12.2 zitten, waarvan de eerste beta nog moet verschijnen. AirPlay 2 en Siri zijn al te gebruiken op speakers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.