Samsung smart-tv’s krijgen ondersteuning voor AirPlay 2 en iTunes

Een opmerkelijke aankondiging bij de start van CES 2019: Samsung smart tv's krijgen binnenkort ondersteuning voor AirPlay 2 en iTunes. Apple en Samsung zijn opeens vrienden geworden.

Samsung smart tv’s met AirPlay 2

Samsung Electronics kondigde het nieuws zelf aan. De smart tv’s krijgen iTunes Movies en de TV Shows-app. Dit zal standaard aanwezig zijn op de smart tv-modellen van 2019 die deze zomer in de winkel verkrijgbaar zijn. Voor de modellen van 2018 komt er een firmware-update. Het nieuws geldt ook voor Nederland en België, want Samsung heeft aangekondigd dat het in 190 landen wereldwijd gaat werken. Tenminste, wat AirPlay 2 betreft. De iTunes Movies en TV Shows-app komt in iets meer dan 100 landen beschikbaar.


Wat heb je eraan? Met AirPlay 2 kun je draadloos audio en video streamen vanaf je iPhone, iPad en Mac naar je Samsung-televisie. Je hebt daar dan geen Apple TV meer voor nodig. Ook komt er ondersteuning voor multiroom-audio. Eddy Cue komt zelfs in het persbericht van Samsung nog even aan het woord:

We look forward to bringing the iTunes and AirPlay 2 experience to even more customers around the world through Samsung Smart TVs, so iPhone, iPad and Mac users have yet another way to enjoy all their favorite content on the biggest screen in their home.

Samsung smart tv met AirPlay 2

Wat de ondersteuning voor iTunes-films en tv-shows betreft kunnen Samsung-bezitters materiaal huren en streamen in 4K HDR via iTunes. Ook krijg je toegang tot je iTunes-bibliotheek. Er komt een universele tv-gids en je kunt zoeken met Samsung’s spraakassistent Bixby. Je hebt dus geen Siri nodig. Apple lijkt van plan om de bestaande apps samen te voegen op de smart tv.

Samsung smart-tv met AirPlay-2

De aankondiging is zeker opmerkelijk, maar roept ook wat vragen op. Samsung’s smart tv’s draaien op Tizen, een aangepast besturingssysteem. Dat zou betekenen dat Apple een iTunes-app voor Tizen gaat bouwen. Wellicht wordt de app bij Samsung in eigen huis gemaakt. Dat roept meteen weer nieuwe vragen op, zoals privacy. Krijgt Samsung via iTunes zicht op het kijkgedrag van gebruikers? Door ondersteuning voor Samsung tv’s aan te bieden maakt Apple het bovendien minder aantrekkelijk om een Apple TV te kopen en daarmee snijden ze zichzelf mogelijk in de vingers.

Apple TV

De Apple TV is Apple's kleine kastje voor aan je televisie, waarmee je video's kan kijken, gebruik kan maken van streamingdiensten als Netflix en Videoland, games kan spelen en foto's en video vanaf je iPhone, iPad en Mac kan afspelen op je televisie met AirPlay. De Apple TV is een woninghub voor HomeKit en wordt geleverd met de Siri Remote. Haal meer uit je Apple TV met deze mogelijkheden. Met handige tips en meer om de functies van je Apple TV te ontdekken. Het nieuwste model is de Apple TV 4K uit 2022. Voor de beste prijzen lees je ons artikel over een Apple TV kopen.

Apple TV

Reacties: 16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.