Tim Cook maakt selfie tijdens keynote

Apple heeft ‘grote aankondiging’ gepland op woensdag 13 januari

Belangrijk initiatief, geen product
Apple CEO TIm Cook heeft een tv-interview gegeven aan CBS This Morning. Volgens het tv-station kunnen we op woensdag 13 januari "een grote aankondiging" verwachten. Maar wat is het? Waarschijnlijk iets over COVID, privacy, milieu of een sociaal initiatief.

Update 13 januari 13:00 uur: Inmiddels is de aankondiging bekend. Apple heeft een initiatief voor raciale gelijkheid aangekondigd, met onder andere de bouw van een campus in Detroit, waar mensen opgeleid kunnen worden tot programeur.

Bekijk ook

Aankondiging Apple: initiatief voor meer raciale gelijkwaardigheid

Het is zover: de "grote aankondiging" van januari is bekendgemaakt. Het gaat om een sociaal initiatief voor meer raciale gelijkwaardigheid.

Update 13 januari 8:30 uur: We hebben dit artikel aangevuld met nieuwe informatie en opnieuw gepubliceerd.

‘Grote aankondiging’ op 13 januari

Cook sprak over de gebeurtenissen die afgelopen week plaatsvonden in het Capitool, maar daar was het interview niet voor bedoeld. Dat zou al veel eerder zijn gepland, om een groot nieuw initiatief aan te kondigen. Mogelijk gaat het hier om hulp bij het plannen van COVID-vaccinaties. Apple zou de ervaring met massale productintroducties kunnen inzetten om het vaccineren in goede banen te leiden. Daarbij kun je denken aan het organiseren van een aanmeldsysteem. Volgens The Verge kampen regio’s in de Verenigde Staten met problemen: de websites zijn buggy en de online tools zijn te moeilijk, vooral voor ouderen en zwakke groepen.

Geen event, geen livestream
Om teleurstellingen te voorkomen: het gaat hier niet om een speciaal event en er is ook geen livestream. Er wordt geen aankondiging nieuwe hardware of software verwacht. We verwachten meer informatie in de loop van woensdagmiddag, als het interview van CBS This Morning in de VS wordt uitgezonden. Het tv-programma begint om 7:00 uur ET, dus 13:00 uur Nederlandse tijd.

CBS-presentatrice Gayle King sprak met CEO Tim Cook. Gisteren werd slechts een klein fragment uitgezonden van het grotere interview. Het eigenlijke plan was om over de grote aankondiging te spreken, maar door de recente gebeurtenissen vond CBS het gepast om toch nog even kort over de gebeurtenissen op het Capitool te spreken en over het feit dat Apple de Parler-app heeft verwijderd uit de App Store.

Nieuwe producten hoeven we niet te verwachten, waarschuwde King. Iets onzinnigs is het ook niet. King is een belangrijke anchor bij CBS en zou zich niet zomaar voor het karretje laten spannen om aan te kondigen dat Apple nu 100% milieuvriendelijk is, of een nieuwe afbetalingsregeling voor de Apple Card heeft bedacht. Het interview stond dan ook voor langere tijd gepland, aldus King.

This was an interview that was scheduled because they have a big announcement that they want to announce tomorrow. It is not a new product. […] It’s very exciting what we’re going to tell you about tomorrow.

Zoals een iCulture-lezer in de reacties onder dit artikel al opmerkte is het opvallend dat King haar interview vanuit een Apple Store (of met fotobehang van een Apple Store) uitvoerde, terwijl Tim Cook vanuit Apple Park met haar sprak. Dat wekt de indruk dat het iets met Apple Stores te maken heeft. Analist Neil Cybart acht het vrij aannemelijk dat Apple zich gaat inzetten voor een COVID-initatief, bijvoorbeeld door het reserveringssysteem voor de Apple Stores om te bouwen tot een reserveringssysteem voor vaccinaties.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Apple heeft zich eerder ingezet voor de pandemie, door gezichtsschermen te ontwikkelen voor de zorg en samen met Google een systeem voor corona-blootstellingsmeldingen te bouwen. Ook heeft Apple speciale gezichtsmaskers ontworpen voor de eigen medewerkers en is er een loketsysteem in de Apple Stores gebouwd om te zorgen dat mensen veilig hun bestelling kunnen afhalen of iets kunnen inleveren voor reparatie.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Nadat internet op tilt sloeg over mogelijke speculaties, temperde het tv-station de verwachtingen enigszins:

We should say, he didn’t sit and say “You know, I want to sit and talk to CBS about this.” This was an interview that was scheduled because they have a big announcement that they want to announce tomorrow. It is not a new product, we should say, it’s not a new product. It’s something I think bigger and better than that. So we did an interview, and we did it at the Apple Store here, and he’s at his headquarters, and he agreed to answer other questions. But that wasn’t the purpose of the interview. What we’re going to tell you about tomorrow is very exciting.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

In het interviewfragment dat al naar buiten is gebracht, wordt vooral gesproken over de recente politieke gebeurtenissen. Het was aanvankelijk niet de bedoeling om hierover te praten, maar volgens CBS kon het niet anders in het licht van de recente gebeurtenissen.

Op de vraag wat Tim Cook vindt van de bestorming van het Capitool, antwoordde hij dat mensen verantwoordelijk moeten worden gesteld voor hun daden:

Ik denk dat het belangrijk is dat mensen er verantwoordelijk voor worden gehouden. Dit is niet iets dat we moeten laten glippen. Dit is iets wat we heel serieus moeten nemen en begrijpen. Pas dan moeten we verder gaan.

Cook vindt dat dit ook voor Trump geldt:

Ik denk dat niemand boven de wet staat. Dat is het mooie van ons land, we zijn een rechtsstaat. Ik denk dat iedereen die er een rol in heeft gespeeld, ter verantwoording moet worden geroepen. Ik denk niet dat we het moeten laten gaan.”

Woensdag zal het werkelijke interview worden uitgezonden, waarin Apple “een grote aankondiging” doet. Waar dit precies over gaat is nog steeds onduidelijk, maar we weten in ieder geval dat het niet om nieuwe hardware gaat. CBS spreekt over een belangrijk initiatief, dus we moeten waarschijnlijk denken in de richting van COVID, privacy, milieu of een sociaal initiatief op het gebied van diversiteit, gelijkheid of onrecht. 9to5Mac dacht aanvankelijk dat het zou gaan om Apple’s nieuwe privacyfuncties in iOS 14, maar die suggestie lijkt gaandeweg steeds onrealistischer.

https://www.youtube.com/watch?v=IRAA0yJt2bQ

Apple heeft overigens wel de gewoonte om in de periode rond de Consumer Electronics Show (CES) extra aandacht voor privacy te vragen. Zo verschenen twee jaar geleden grote billboards in Las Vegas met de tekst “what happens on your iPhone, stays on your iPhone”. Vorig jaar was Apple op de beurs aanwezig om deel te nemen aan een rondetafel over privacy, samen met Facebook en andere bedrijven.

En dit jaar? Wat Apple in ieder geval heeft gedaan is een serie promovideo’s uitbrengen rondom de beveiliging en privacy van de producten. Ze zijn hieronder te zien. Wij wachten het met spanning af, maar de kans is aanwezig dat het niet de grote eerste aankondiging van het jaar is waar we allemaal op hopen. Het is mogelijk dat het tv-station de aankondiging wat heeft opgeblazen.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.https://www.youtube.com/watch?v=PJJQpqZkz_o&feature=emb_title

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 13 januari: Aankondiging toegevoegd.
  • 2021 - 13 januari: Artikel aangevuld met nieuwe suggesties en inzichten.

Reacties: 32 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.