Onder Tim Cook heeft Apple 51% meer iOS-updates uitgebracht

Nog nooit heeft Apple zo vaak iOS-updates uitgebracht om problemen te fixen. Sinds Tim Cook aan het roer staat krijgen we veel vaker te maken met iOS-updates, bugfixes en aanvullende updates om nieuw ontstane fouten op te lossen.

Sinds het Tim Cook-tijdperk krijgen we 51% meer iOS-updates voor onze kiezen. Tussen januari 2017 en januari 2018 bracht Apple maar liefst 15 iOS-updates uit. Dat is nogal een verschil met zeven jaar eerder, toen er in dezelfde periode slechts 6 iOS-updates verschenen. De genoemde periode is niet helemaal toevallig gekozen, want het was het laatste jaar dat Steve Jobs aan het roer stond. Het is dan ook smullen voor aanhangers van de theorie dat onder Steve Jobs alles beter was. Tegelijk laten de cijfers ook een ander beeld zien: gebruikers laten zich helemaal niet zo afschrikken door de fouten die Apple maakt, want het bedrijf is nog nooit zo succesvol geweest.


In het Jobs-tijdperk bracht Apple elk jaar gemiddeld 6,75 updates voor iOS uit. Na zijn vertrek steeg dat naar 10,22 updates per jaar, oftewel een stijging van 51 procent. Vlak na Jobs’ overlijden steeg het aantal updates naar zo’n 10 per jaar om in de afgelopen 365 dagen uit te komen op het recordaantal van maar liefst 15 updates!

iOS updates sinds 2007

Waarom zoveel? Eén verklaring is dat iOS steeds complexer wordt: er zitten meer functies in iOS, er zit meer technologie in smartphones en ze werken met meer accessoires samen, waardoor er meer mis kan gaan. Het wordt simpelweg lastiger om zo’n steeds complexer wordend platform te onderhouden.

Ook de updates zelf zijn complexer geworden: Apple moet meer toestellen ondersteunen in meer talen en markten dan voorheen. Bovendien wordt iOS door veel meer mensen gebruikt, waardoor het een interessanter doelwit is geworden voor hackers. Er zijn meer mensen actief op zoek naar beveilingslekken, waardoor er ook meer worden ontdekt.

Meer slordigheid bij Apple
Maar daarnaast is ook te merken dat er meer slordigheid bij Apple in is geslopen. Een goed voorbeeld is de iOS 11-update die in september 2017 verscheen en waardoor Engelstalige iOS-gebruikers te maken kregen met een autocorrectie-bug. De kleine letter i werd daarbij telkens omgezet naar een hoofdletter A. In november 2017 waren er zelfs vijf grote iOS- en macOS-problemen. De meest ernstige was dat iedereen in High Sierra admin-rechten kon krijgen, zonder een wachtwoord in te vullen. Je vraagt je af hoe zo’n fout er doorheen kan glippen, bij een bedrijf dat zo prat gaat op privacy en beveiliging.

iPhone updaten (via Depositphotos)

Perfectionisme
Eén factor die kan meespelen is dat Jobs een managementstijl had, die op extreme details en perfectie was gericht. Hij was misschien een luis in de pels op de werkvloer en medewerkers leefden continu in angst om niets fout te doen, maar het leverde wel bijna-perfecte producten op. Onder Tim Cook is de werksfeer wellicht verbetert, maar het levert wel minder hardnekkig perfectionisme op.

Er zijn echter ook ander cijfers: sinds Jobs is overleden is de marktwaarde van Apple met 240 procent gestegen en is de verkoop van Apple-producten explosief gegroeid. Er zijn nu 1,3 miljard apparaten actief in gebruik. Gebruikers lopen dus niet massaal weg door al die fouten en ook investeerders vinden het allemaal niet zo erg. Begin februari maakte Apple alweer een recordomzet bekend en er lijkt maar geen einde te komen aan het succes. Door doemdenkers is er na de dood van Jobs al meermaals geroepen dat Apple nu écht over het hoogtepunt heen is, maar de veerkracht van Apple blijkt opvallend groot.

Foto: mingman via Depositphotos.com

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.