Apple Store Berlijn

Apple maakt kwartaalcijfers FQ1 2018 bekend: $88 miljard omzetrecord

Apple heeft de kwartaalcijfers van FQ1 2018 bekendgemaakt. Bekijk hoeveel iPhones, iPads en andere producten Apple heeft verkocht!

Apple heeft vanavond de nieuwste kwartaalcijfers bekendgemaakt. Dit is het eerste kwartaal waarin de verkoopcijfers van de iPhone X meetellen, dus er wordt reikhalzend uitgekeken of de hardnekkige geruchten waar zijn. De afgelopen weken meldden meerdere analisten dat de vraag naar iPhones sterk zou zijn tegengevallen, waardoor Apple de productie moet inkrimpen. Maar waarschijnlijk heeft het niet te maken met tegenvallende vraag, maar met het feit dat het na de feestdagen altijd wat rustiger is. We gaan het vanavond allemaal horen.

De cijfers die Apple bekend heeft gemaakt gelden voor de maanden oktober, november en december 2017 oftewel het eerste fiscale kwartaal (FQ1 2018). Zoals gebruikelijk loopt dit niet gelijk met de kalenderkwartalen. We weten nu hoeveel iPhones, iPads en andere producten het bedrijf heeft verkocht en krijgen een beter inzicht in hoeverre de iPhone 8 en iPhone X een succes zijn.

Apple maakte vanavond ook een andere mijlpaal bekend: in januari waren er 1,3 miljard actief gebruikte apparaten. Dit is een toename van 30 procent in slechts twee jaar.

Apple Store Berlijn

Kwartaalcijfers FQ1 2018

Dit zijn de belangrijkste cijfers van het afgelopen kwartaal:

  • 77,3 miljoen iPhones verkocht (FQ1 2017: 78,3 miljoen, -1%)
  • 13,2 miljoen iPads verkocht (FQ1 2017: 13,1 miljoen, +1%)
  • 5,1 miljoen Macs verkocht (FQ1 2017: 5,4 miljoen, -5%)
  • Omzet uit services: 8,4 miljard dollar (+18%)
  • Omzet uit overige producten: 5,4 miljard dollar (+36%)
  • Totale omzet: $88,3 miljard (13% toename t.o.v. FQ1 2017)

Apple heeft met 88,3 miljard dollar een topomzet gedraaid. Nog nooit werd zoveel omzet geboekt in een enkel kwartaal. Het vorige record werd een jaar geleden geboekt en lag toen op 78,4 miljard dollar.

Maar bij de iPhones is er sprake van een gemengd beeld. Er werden -1% minder stuks verkocht, al steeg de omzet wel met 13%. Dat wijst erop dat Apple gemiddeld duurdere iPhones heeft verkocht en dat heeft ongetwijfeld te maken met de duurdere iPhone X.

Bij de iPads was een groei van +1% te zien en een omzetgroei van 6%. Ook dit wijst op de verkoop van gemiddeld duurdere modellen.

Bij de Mac is sprake van teleurstellende cijfers: het aantal stuks daalde met -5% en ook de omzet daalde met -5%.

Bij de services werd 18% meer omzet geboekt en bij overige producten 36% meer omzet. Bij die laatste categorie gaat het om Apple TV, Apple Watch, Beats, iPod touch en andere accessoires.

Kijken we naar de individuele landen, dan doen vooral Japan (26%), de rest van Azië excl. Groot-China (+17%) en Europa (+14%) het goed.

Kwartaalcijfers FQ1 2018 in grafieken

Onderstaande grafieken geven de ontwikkeling in de afgelopen kwartalen weer. We werken deze zo snel mogelijk bij met de nieuwste cijfers.


Bekijk grafiek Verkopen iPhone.


Bekijk grafiek Verkopen iPad.


Bekijk grafiek Verkopen Mac.


Bekijk grafiek Omzet Apple.


Bekijk grafiek Omzet per productcategorie.


Bekijk grafiek Procentuele wijziging y-o-y.

Interessante weetjes uit de conference call

Vanavond kun je om 22:00 uur Nederlandse tijd meeluisteren naar een conference call (let op: extra vroeg vanwege het verschil in wintertijd), waarin CEO Tim Cook en CFO Luca Maestri vragen van analisten beantwoorden. Hoewel er regelmatig hints worden gegeven over nieuwe producten, verwachten we niet dat er echt baanbrekende aankondigingen worden gedaan. Grotere aankondigingen zullen we in een apart artikel bespreken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 februari 2018, 22:55
Bron Bron Apple
Categorie Apple
Onderwerpen financieel, kwartaalcijfers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.