Steve Jobs wilde superefficiënte eigen fabrieken – maar dat mislukte

Voormalig Apple CEO Steve Jobs had ooit zijn zinnen gezet op het maken van computers in eigen fabrieken in de VS. Na 8 jaar bleek het faliekant te zijn mislukt, zo blijkt uit het verhaal van een voormalig engineer. Niet alles wat Jobs aanraakte, veranderde in goud.

Steve Jobs bleek gefascineerd door de Japanse manier van produceren en wilde dat ook bij Apple invoeren. De productie van de Macintosh zou daarbij in de VS moeten plaatsvinden, in eigen fabrieken in Californië. Begin jaren tachtig werd de eerste, volledig geautomatiseerde fabriek geopend in Fremont. “Het idee was om een fabriek te maken met just-in-time toelevering en zero-defect onderdelen. Het was zakelijk geen goed idee”, zegt Randy Battat. Hij was in de jaren tachtig werkzaam als elektrisch engineer bij Apple en was betrokken bij de eerste laptops die Apple maakte.

Ultra-geoptimaliseerde fabrieken in de VS

Het moest ultra-geoptimaliseerd zijn, maar dat bleek lastig te realiseren. Jean-Louis Gassee, een bekend kopstuk uit de geschiedenis van Apple, zegt dat het “om te schamen” was. Gassee werd in 1988 hoofd van Apple’s productdivisie, geruime tijd nadat Jobs was vertrokken. Hij vond dat de VS niet de juiste instelling had. “We hebben geen productiecultuur”, klaagt Gassee en doelt daarmee op “de opleiding, de leerlingen, de onderaannemers”. In 1992 werden de fabrieken gesloten en bleek het idee mislukt. Een van de redenen was dat Apple nooit het productievolume had gehaald dat Jobs voor ogen had.

Macintosh-fabriek in VS
Bron foto: New York Times

Apple staat in de VS onder druk om meer producten in eigen land te laten produceren. Maar het is de vraag of dat wel een goed idee is. De hogere arbeidskosten en hogere eisen op het gebied van veiligheid en milieu zullen hun weerslag hebben op de prijs. Toch produceert Apple nog wel op kleine schaal in eigen land: de ronde Mac Pro wordt in Austin (Texas) gemaakt.

Tim Cook bracht de redding
Jobs probeerde later nog de hardware voor de NeXT-computers in Silicon Valley te laten maken en kreeg met soortgelijke tegenslagen te maken. Toen hij terugkeerde bij Apple haalde hij vrijwel meteen Tim Cook in huis om de operationele- en productiezaken te regelen.

Tony Fadell, een ander bekend Apple-kopstuk, herinnert zich nog: “Toen ik mijn carrière begon gingen al mijn vluchten naar Japan. Daarna vloog ik naar Korea, toen Taiwan en daarna China.”

Als je van Apple-geschiedenis houdt is het de moeite om het uitgebreide verhaal in de New York Times te lezen.

Meer Steve Jobs-verhalen vind je hier:

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.