Steve Jobs met NEXT-shirt

Apple-historie: de outfit van Steve Jobs

De kledingkeuze van Steve Jobs was legendarisch: de zwarte turtleneck en jeans kent iedereen. In deze aflevering van 'Apple-historie' bekijken we de outfit van Steve Jobs, waarvan een deel nu in een veiling wordt verkocht.

Steve Jobs en IBM

Iedereen kent de foto waarin Steve Jobs een middelvinger opsteekt naar IBM. Het leren jack op de foto is nu via een bijzondere veiling in handen te krijgen. Ook t-shirts, vlinderstrikjes, overhemden en andere kleding die van Jobs is geweest kun je bemachtigen. In deze aflevering van ‘Apple-historie’ kijken we ook naar de bekende outfit van Steve Jobs: welke kleding droeg hij nu eigenlijk en waarom?

Steve Jobs met NEXT-shirt

Jobs droeg niet altijd een zwart shirt

Als je terugkijkt op oude foto’s zie je al snel dat Jobs veel gevarieerder was in zijn kledingkeuze. Hij droeg in de begindagen vaak een kostuum met streepjesoverhemd en stopdas, maar ook kleurrijke Versace-hemden. Toch is ook op vroege foto’s al wel iets te zien van Jobs’ latere kledingstijl, zoals de turtleneck met NEXT-logo op de foto hierboven. Ook die is nu in de veiling te bemachtigen, samen met nog veel meer kledingstukken.

In totaal zijn er 32 items waarop je kunt bieden. De items zijn afkomstig van de beheerders van Jackling House (1984-1990), het voormalige woonhuis van een kopermijn-magnaat, dat Jobs in 2011 na een langslepende juridische procedure met de grond gelijk liet maken. Jobs kocht het huis in 1984 en woonde er een jaar of tien. Daarna verhuurde hij het huis jarenlang, totdat hij in 2000 stopte met het verdere onderhoud.

Steve Jobs droeg altijd hetzelfde

Maar we dwalen af van het onderwerp van deze rubriek, namelijk de kledingkeuze van Steve Jobs. Jobs is niet de enige die altijd dezelfde kleding droeg. Zo zou Albert Einstein meerdere versies van hetzelfde grijze kostuum hebben gehad, omdat hij geen tijd wilde verdoen met het uitkiezen van een outfit. Er zijn meer mensen met die gewoonte. Zo draagt Obama altijd een blauw of grijs pak, om de doodsimpele reden dat hij al genoeg andere dingen heeft om over te beslissen:

I don’t want to make decisions about what I’m eating or wearing. Because I have too many other decisions to make.

Mark Zuckerberg grijs shirt

Mark Zuckerberg draagt altijd een grijs t-shirt, modeontwerper Michael Kors draagt altijd zwart. Zakenmensen, artiesten en politici die altijd hetzelfde dragen, hebben daarvoor soms ook een andere reden: het is onderdeel van hun imago. Bij Steve Jobs zullen beide factoren hebben meegespeeld: hij had al genoeg aan zijn hoofd om Apple in de moeilijke periode eind jaren negentig weer op de rails te krijgen. Maar het was ook zijn imago. Er zijn maar weinig recente foto’s waarop Jobs in een andere outfit is te zien (maar ze bestaan wél, zoals onderstaande foto van Jobs tijdens een gala).

Steve Jobs pak

Turtleneck, jeans en sportschoenen

Steve Jobs outfitWil je jezelf ook hullen in de outfit van Steve Jobs, dan is dat eigenlijk vrij simpel. Een zwarte coltrui, een blauwe spijkerbroek en grijze sportschoenen is alles wat je nodig hebt. Nou vinden we het zelf nogal twijfelachtig om als Steve Jobs-copycat over straat te lopen, maar mocht je geïnteresseerd zijn in Jobs’ kledingkeuze, dan moet je de volgende items hebben:

Zoals je ziet is het niet goedkoop om een flinke collectie shirts in de kast te hangen, zodat je elke dag een schoon shirt aan kunt trekken. Er wordt wel eens gezegd dat Jobs coltruien droeg, maar eigenlijk klopt dat niet: een turtleneck is kleiner.

Wil je de outfit helemaal compleet maken, dan heb je ook nog een brilletje van ontwerper Robert Marc nodig. De bril was speciaal gemaakt voor Jobs, die in 1998 een afspraak maakte met Marc om een bril uit te zoeken. Ze kozen voor het bestaande randloze Lunor-model, maar met ronde glazen. Inmiddels heeft Marc de bril in het assortiment opgenomen als Lunor Classic voor €495 (exclusief glazen). Volgens de ontwerper is er zoveel vraag naar de bril dat er een wachtlijst is ontstaan.

Steve Jobs' bril

Het brilletje dat je in winkels voor feestartikelen vindt ziet er vaak iets anders uit en wordt ook wel verkocht als Harry Potter-bril:

Steve Jobs bril uit feestwinkel

Lees nog meer artikelen over Apple-historie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 september 2016, 15:57
Categorie Achtergrond
Onderwerpen historie, kleding, steve jobs

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.