Heimwee naar Touch ID? ‘Apple experimenteert met Touch ID en Face ID op één iPhone’

Sinds vorig jaar is Apple bezig met het vervangen van Touch ID door Face ID. Zowel op de iPhone als iPad vinden we nu de gezichtsherkenning terug, maar Apple heeft wel geëxperimenteerd met het inbouwen van Touch ID en Face ID op één iPhone.

Uit interviews met mensen van Apple is de afgelopen jaren wel gebleken dat Face ID écht de opvolger is van Touch ID. Er gingen maandenlang geruchten dat Apple de vingerafdrukscanner in het scherm wilde verwerken, maar dat dat uiteindelijk niet lukte. Apple zou daarom al zijn zinnen gezet hebben op Face ID, maar Dan Riccio van Apple ontkende dit. Volgens hem had Apple nooit plannen om Touch ID in het scherm te verwerken en voegde daaraan toe dat Face ID de toekomst is. Toch kan Apple nu niet meer ontkennen dat ze wel degelijk een iPhone willen met zowel een Touch ID-sensor als Face ID. Dit blijkt uit een openbaar gemaakt patent.

‘Patent met Touch ID en Face ID in één iPhone’

In het patent wordt het gebruik van biometrische identificatie omschreven. Apple gebruikt een 3D-scan, omdat normale gezichtsscanners vaak niet veilig zijn. Apple voegde daar ook nog de aandachtsfunctie van Face ID aan toe. Dit voorkomt dat een 3D-model van je gezicht je toestel kan ontgrendelen, wat bij veel Android-toestellen bijvoorbeeld wel het geval is. In het patent is Face ID de belangrijkste methode om je toestel te ontgrendelen, maar als je gezicht niet gescand wordt zijn er volgens Apple nog andere manieren om je iPhone te ontgrendelen.

Touch ID en Face ID in patent.

Zoals in de plaatjes te zien is, verschijnt er op het scherm de optie Use Touch ID. Dit laat dus zien dat Apple op zijn minst overwoog om Touch ID en Face ID in dezelfde iPhone te stoppen. Uit het plaatje kunnen we helaas niet afleiden of Apple ook een ingebouwde vingerafdrukscanner in het scherm voor ogen had. Ter illustratie gebruikt Apple een iPhone met thuisknop, zoals wel vaker gebeurt bij patenten. Het lijkt helaas onwaarschijnlijk dat Apple nog steeds met dit idee speelt. Face ID vindt steeds meer zijn weg naar verschillende Apple-apparaten. Apple gebruikt Touch ID nu alleen nog in een paar oudere iPad-modellen en in de Mac.

Een opvallende aanvulling is dat Apple de smartwatch als mogelijk product noemt voor het gebruik van Face ID. De Apple Watch beschikt nu nog niet over een camera en dus ook niet over de benodigde sensoren voor Face ID. Apple onderzoekt wel de mogelijkheid voor camera’s in Apple Watch-bandjes, onder andere voor selfies en FaceTime.

Bekijk ook

'Apple wil camera in Apple Watch-bandjes verwerken'

Apple lijkt na te denken over een manier om een camera te verwerken in de Apple Watch. Door sensoren in bandjes te plaatsen, kan de Apple Watch je gezicht zien zonder dat je hiervoor heel exact hoeft te richten.

Wij zijn benieuwd of jij zo’n iPhone met zowel Touch ID als Face ID wel ziet zitten. Wij zijn van mening dat het niet erg is dat Touch ID verdwijnt, omdat Face ID in veel opzichten prettiger is. Hoewel beide technieken zo hun voor- en nadelen hebben, heeft Face ID zichzelf inmiddels wel als veilige opvolger van Touch ID bewezen. Dat neemt echter niet weg dat de twee elkaar prima aan kunnen vullen, om je iPhone nóg veiliger te maken. Check ook ons artikel met de verschillen tussen Touch ID en Face ID.

Bekijk ook

Touch ID vs Face ID: wat zijn de verschillen en overeenkomsten?

Wat is beter, een iPhone met Touch ID of Face ID? Wat zijn de verschillen en de voordelen van gezichtsherkenning vs. een vingerafdrukscanner? In dit artikel vergelijken we Touch ID en Face ID en kijken we naar de verschillen en overeenkomsten.

Touch ID

Lees alles over Touch ID, de vingerafdrukscanner van de iPhone, iPad en Mac. Hiermee kun je je toestel ontgrendelen, apps ontgrendelen, Apple Pay gebruiken en andere activiteiten goedkeuren. Op veel iPhones is Touch ID vervangen door Face ID, maar de vingerafdrukscanner is nog steeds belangrijk als een manier om veilig in te loggen. Je vindt de Touch ID-sensor nu nog op de iPhone SE, alle iPads (behalve de iPad Pro) en op de Mac, zowel op MacBooks als op desktop-Macs in combinatie met het Magic Keyboard met Touch ID-sensor.

Touch ID

Reacties: 24 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.