Spotify-app met nieuwe tabbalk.

Onderzoek: Spotify populairste muziekapp op Nederlandse smartphones

Welke muziekapp gebruik jij het vaakst? Volgens een onderzoek is Spotify veruit de meest populaire muziekapp op Nederlandse smartphones. Op de tweede plek staat Shazam, gevolgd door iTunes.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Welke muziekapp gebruik jij op je smartphone? Grote kans dat dit de app van Spotify is, want volgens onderzoek van Telecompaper is Spotify verreweg de populairste muziekapp op Nederlandse smartphones. Op de in totaal 12,2 miljoen smartphones staat Spotify 3,7 miljoen keer geïnstalleerd. Apple’s iTunes staat op de derde plek met 1,8 miljoen installaties, wat meteen aangeeft dat er 1,8 miljoen iPhones in Nederland in omloop zijn.

Spotify-app met nieuwe tabbalk.

‘1,8 miljoen iPhones in Nederland’

Uit het onderzoek van Telecompaper blijkt dus dat op ongeveer 30% van de smartphones Spotify geïnstalleerd staat. Er is in het onderzoek geen directe onderverdeling gemaakt tussen verschillende merken smartphones. Op de tweede plek in de lijst staat muziekherkenningsapp Shazam met 2,7 miljoen installaties. Hoewel je via Shazam wel naar muziek kunt luisteren, is dit niet direct de manier om een eigen muziekbibliotheek bij te houden.

De top drie wordt afgemaakt door iTunes. Volgens het onderzoek staat deze op 1,8 miljoen stuks van de toestellen geïnstalleerd. Het gaat dan waarschijnlijk om de standaard Muziek-app. Dit cijfer geeft direct aan hoeveel iPhones er ongeveer in Nederland in omloop zijn, gezien deze app tot de komst van iOS 10 niet te verwijderen is van het toestel. Sinds iOS 10 zijn standaardapps wel te verwijderen (lees: verbergen). Qua gebruik staat iTunes volgens het onderzoek op de tweede plek, want deze wordt ongeveer zeven dagen per maand gebruikt. Spotify staat ook hier op de eerste plek met vijftien dagen per maand (103 minuten per week). Shazam komt niet verder dan vijf dagen.

Spotify populair onder mannen

Spotify is vooral populair onder mannen. Het onderzoek meldt dat 30% van de mannen de app geïnstalleerd heeft, terwijl dit bij vrouwen niet verder komt dan 25%. Het zijn ook vooral de jonge mensen die Spotify gebruiken. Onder de groep 12 tot 19-jarigen heeft 58% de app, terwijl dit bij de oudere groep van 65 tot 80-jarigen slechts 12% is.

Bijna een jaar geleden kwam GfK ook met een Nederlands onderzoek waaruit bleek dat Spotify de populairste streamingdienst in Nederland is, gevolgd door Apple Music. In hoeverre andere streamingdiensten het nu doen, blijkt niet uit het nieuwe onderzoek van Telecompaper.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 december 2016, 17:36
Categorie Apps
Onderwerpen itunes, shazam, spotify

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Apple is in 2019 gestopt iTunes, maar er zijn opvolgers!

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.