‘Spotify wil populaire nieuwe albums niet meer gratis aanbieden’

Spotify is opnieuw in het nieuws omdat ze populaire albums alleen via Spotify Premium zouden willen aanbieden. Het gratis aanbod wordt daardoor beperkt. Waar hoorden we dat ook alweer eerder?

Al sinds 2015 wordt erover gesproken: Spotify zou het muziekaanbod willen beperken voor niet-betalende luisteraars. Inmiddels lijken de plannen concreter te worden: de streaming muziekdienst is in overleg met muzieklabels om populaire nieuwe albums alleen nog beschikbaar te stellen aan mensen met Spotify Premium.


Spotify op iPhone

Dat beweert de Financial Times op basis van bronnen, die op de hoogte zeggen te zijn van de gesprekken die Spotify voert. Het zou gaan om een bepaalde periode waarbij alleen Spotify Premium-abonnees het album kunnen beluisteren. In ruil daarvoor hoeft Spotify minder royalties af te dragen aan de muzieklabels. Precies dezelfde gesprekken voerde Spotify in 2016 ook al, eveneens via de Financial Times. Een jaar eerder was er ook al sprake van een beperking van het gratis aanbod van Spotify. Volgens de krant worden de gesprekken met de platenlabels de komende weken eindelijk afgerond, na een lange stagnatie. Het gaat vooral om de drie grote labels Universal, Sony en Warner Music.

Bekijk ook

'Spotify gaat gratis aanbod beperken'

Spotify moet mogelijk onder druk van platenmaatschappijen het gratis aanbod beperken. Binnenkort worden de contracten weer vernieuwd en het landschap is door de komst van Apple Music veranderd.

Het is mogelijk dat Apple op de achtergrond een rol speelt bij deze wijzigingen. Eerder beweerden bronnen al dat Apple de gratis versie van Spotify wil ‘kapotmaken’ omdat het grote concurrentie oplevert voor Apple’s eigen muziekdienst. Apple zou muzieklabels ervan proberen te overtuigen om Spotify onder druk te zetten in de onderhandelingen. Artiesten verdienen weinig aan het gratis aanbod van Spotify, dat gefinancierd wordt uit reclames.

Bekijk ook

'Apple wil gratis versie Spotify kapotmaken'

Apple probeert de gratis versie van Spotify kapot te maken, aldus bronnen. Apple gebruikt hiervoor zijn grote invloed bij muzieklabels.

Opvallend is verder nog dat in december 2016 bekend werd dat Spotify mobiele gebruikers meer wilde bieden. Het plan was om onder de naam ‘Jump In’ sommige on-demand functies voor afspeellijsten gratis te maken. Mogelijk ging het daarbij om het zelf kiezen van nummers binnen afspeellijsten. Bij de gratis versie ben je niet vrij om te kiezen welke nummers en in welke volgorde je ze wil spelen.

Spotify heeft 50 miljoen betalende abonnees, terwijl Apple Music inmiddels meer dan 20 miljoen heeft. Daarnaast heeft Spotify een grote groep gratis gebruikers. Winst maakt de Zweedse streaming muziekdienst nog niet.

Informatie

Laatst bijgewerkt
16 maart 2017 om 14:01
Onderwerp
Categorie
Diensten

Spotify

Spotify is 's werelds grootste muziekstreamingdienst. Met Spotify kun je gratis of tegen betaling muziek streamen vanaf je iPhone of iPad. De gratis versie heeft reclame en laat je niet on-demand elk nummer afspelen, terwijl je met de betaalde Spotify Premium onbeperkt muziek naar keuze kunt luisteren. Er zijn op maat gemaakte afspeellijsten, je kunt gebruikmaken van Spotify Connect of AirPlay en nog veel meer. Behalve muziek vind je op Spotify ook veel populaire podcasts, zowel Nederlandse als vanuit het buitenland.

Spotify

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.