Apple 3D Touch in OLED-schermen

‘Apple krijgt 75 miljoen OLED-schermen geleverd voor iPhone 8’

Apple krijgt dit jaar 75 miljoen OLED-schermen geleverd van Samsung. Daardoor komen andere fabrikanten in de knel, waaronder Huawei.

Apple zal dit jaar zo’n 75 miljoen OLED-schermen van Samsung geleverd krijgen, die ze nodig hebben voor de iPhone 8 (of iPhone Edition, iPhone X). Samsung reserveert het grootste deel van de productie voor zichzelf, waardoor kleine smartphone-fabrikanten moeite zullen hebben om OLED-leveranciers te vinden. Dat zegt de Aziatische website Digitimes op basis van informatie uit de toeleveringsketen.

Apple 3D Touch in OLED-schermen

75 miljoen OLED-schermen zijn voor Apple

Apple en Samsung zullen dit jaar de meeste OLED-schermen inkopen voor hun toestellen, waarbij Apple goed is voor zo’n 15% van de jaarproductie van Samsung. Zelf heeft Samsung zo’n 56% van de productie nodig, maar dat komt omdat ze nu al toestellen met OLED-scherm op de markt brengen. Als Apple vroeger in het jaar de iPhone 8 zou uitbrengen, zou het aandeel van Apple ook veel groter zijn.

Om die 75 miljoen stuks in perspectief te plaatsen: Apple verkoopt per kwartaal ongeveer 50 miljoen iPhones.

Huawei grijpt mis
De Chinese fabrikanten Oppo en Vivo zijn elk goed voor 13% en 10% van de OLED-productie. De fabrikant die achter het net vist is Huawei: zij kunnen maar een beperkt aantal modellen met OLED-scherm uitbrengen omdat ze niet meer geleverd kunnen krijgen.

Apple’s relatief lage percentage heeft er ook mee te maken, dat Apple dit jaar waarschijnlijk maar één toestel met OLED-scherm gaat uitbrengen terwijl Samsung er meerdere heeft. Apple is sterk afhankelijk van Samsung, want andere OLED-fabrikanten kunnen op z’n vroeg pas begin 2018 hun productie voldoende opvoeren. Daardoor ontstaat er grote schaarste en zijn fabrikanten aangewezen op LTPS TFT-LCD-technologie. Dat geldt ook voor Apple, die daardoor waarschijnlijk gedwongen wordt om de iPhone 7s en 7s Plus met LCD-scherm uit te brengen. Apple wilde wel de Chinese fabrikant BOE inschakelen, maar die kan pas vanaf 2018 leveren.

Eerder dit jaar werd bekend dat Apple 160 miljoen OLED-schermen bij Samsung heeft besteld, maar die worden waarschijnlijk niet allemaal in 2017 geleverd. De 75 miljoen stuks die Samsung dit jaar wel kan leveren zijn lang niet voldoende om alle nieuwe iPhones in 2017 te voorzien van een OLED-scherm. Rond 2019 wil Apple volledig zijn overgestapt op OLED.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 maart 2017, 14:20
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerp oled

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.