Sony tv A9G met AirPlay 2 en HomeKit.

Sony start uitrol van AirPlay 2 en HomeKit-update voor smart-tv’s

Sony is begonnen met de uitrol van AirPlay 2 en HomeKit naar smart tv's, onder andere uit de Z9G en A9G-serie. De uitrol van AirPlay 2 en HomeKit voor deze televisies vindt gefaseerd plaats, maar de eerste mensen kunnen nu al updaten.

Update 3 december 2019: Sony heeft bekendgemaakt dat de Android 9 Pie-update voor smart-tv’s van 2018 en later beschikbaar komt. Daarmee krijgen de tv’s ook ondersteuning voor AirPlay 2 en Apple HomeKit. Je kunt de update installeren door de Help-toets op de afstandsbediening in te drukken en vervolgens de optie voor het updaten van de systeemsoftware te kiezen. De update wordt gefaseerd uitgerold en staat mogelijk nog niet voor iedereen klaar.

De volgende modellen krijgen de update:

  • Sony Z9G Series (2019)
  • Sony A9G Series (2019)
  • Sony X950G Series (2019)
  • Sony X850G Series (2019 modellen van 55″, 65″, 75″ en 85″)

Hieronder lees je ons oorspronkelijke artikel van april 2019, waarin nog werd aangekondigd dat de update in de zomer zou komen.


Sony heeft laten weten wanneer ze de HomeKit- en AirPlay 2-updates uit gaan brengen voor haar nieuwe televisies. De updates worden nog deze zomer verwacht, zodat je eenvoudig content naar je televisie kan streamen.

Sony AirPlay 2- en HomeKit-update in zomer 2019

Afgelopen CES kondigde Sony aan welke Android-tv’s AirPlay 2 en HomeKit krijgen. De timing van de updates was op dat moment nog wat onduidelijk, maar nu is er meer bekend over wanneer je deze nieuwe mogelijkheden op de tv’s kan verwachten.

In het persbericht laat Sony weten dat bij alle ondersteunende tv’s de update voor AirPlay 2 en HomeKit in de zomer van 2019 verwacht wordt. Dat betekent dat je op deze nieuwe televisies ergens tussen juni en september met de nieuwe functies aan de slag kan. Met de mogelijkheid van AirPlay 2 en HomeKit heb je geen Apple TV meer nodig om content van je iPhone, iPad of Mac te streamen naar je televisie. Dankzij HomeKit kun je je tv bovendien bedienen via de Woning-app en aansturen via Siri. Je zegt bijvoorbeeld dat je een film wil kijken op je televisie, waarna hij automatisch begint met spelen.

Sony vat nog eens samen welke modellen ondersteuning krijgen voor AirPlay 2 en HomeKit. Het gaat om deze modellen:

  • Master Series A9G 4K OLED (77-, 65- en 55-inch)
  • Master Series Z9G 8K (98- en 85-inch)
  • X950G 4K (85-, 75-, 65- en 55-inch)

https://www.youtube.com/watch?v=Pq8JkcXPEQk

Aan de tv’s hangt echter wel een hoog prijskaartje. De A9G-series heeft in Amerika een prijs die varieert van $3.500 tot $8.000. De Z9G-serie spant de kroon, maar dat komt ook vooral door het enorme formaat. De 98-inch versie kost maar liefst $70.000. De X950G-serie is daarentegen een stuk voordeliger, want die is al beschikbaar vanaf zo’n $1.400.

De tv’s zijn vanaf mei en juni beschikbaar in de VS en moeten binnenkort ook in Nederland beschikbaar zijn. In ieder geval verschijnt de HomeKit-update dus in de zomer voor al bovenstaande modellen. Voor een groter overzicht van HomeKit-tv’s check je onze lijst.

Bekijk ook

HomeKit op smart-tv's: wat kun je ermee en hoe stel je het in?

Diverse tv-fabrikanten bieden HomeKit-ondersteuning aan op televisietoestellen, zoals LG en Sony. Wat heb je aan HomeKit op je smart-tv en welke functies heb je tot je beschikking?

Eerder liet LG ook al weten wanneer de AirPlay 2-update voor de nieuwe LG’s beschikbaar komt. Die update komt ook halverwege 2019, vermoedelijk dus ook ergens in de zomer.

Bekijk ook

AirPlay 2-update voor LG-tv's vanaf vandaag beschikbaar

LG heeft laten weten dat de aankomende HomeKit-update voor de haar televisies vanaf 25 juli beschikbaar is. De update is alleen beschikbaar voor de nieuwste tv's uit 2019.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 03 december: De update voor Sony-tv's is nu beschikbaar.

Reacties: 17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.