Apple Best of 2019

De beste apps en games van 2019 volgens Apple

En de winnaar is: een Nederlander!
Apple heeft vanavond tijdens een besloten event in New York de beste apps en games van 2019 bekendgemaakt. Dit zijn Apple's prijswinnaars, met op nummer 1 een Nederlandse winnaar.

De favorieten van 2019 volgens Apple

De voorgaande jaren kondigde Apple ook al de populairste games, apps, muziekalbums en meer aan. Dit jaar leek het iets spectaculairder te worden aangepakt, met uitnodigingen voor de media voor een ‘special event’. Onderstaande afbeelding werd gepost (en vervolgens weer verwijderd) door een van de genodigden, @bencsin.

Uitnodiging Apple Award Show

In werkelijkheid stelde het eigenlijk niet zoveel voor: Apple nodigde enkele mensen uit op een vaste briefing locatie in New York City. Deze keer kwamen enkele ontwikkelaars langs om te vertellen over hun apps. Er werden geen aankondigingen gedaan. Het enige wat gebeurde was dat ontwikkelaars een demo gaven van hun apps.


Zo zag het eruit tijdens het event:

Apple’s beste apps van 2019

Geen award ceremonie met rode lopers en een feestelijke uitreiking dus, maar een relatief saai event in een besneeuwd New York. Verder wordt er vooral gepraat over de geweldige samenwerking die de betrokken ontwikkelaars met Apple hebben, de inspiratie die ertoe heeft geleid om een bepaalde app te ontwikkelen. Tijdens de bijeenkomst in New York City werden de winnaars nog niet aangekondigd; dat gebeurde daarna in een simpel persbericht. Normaal worden er ook uitgebreidere lijstjes bekendgemaakt, maar deze keer koos Apple voor één winnaar per categorie.

Dit zijn volgens Apple de beste apps van het jaar in vier categorieën:

Beste iPhone app 2019: Spectre Camera

De app Spectre Camera wordt gemaakt door de Nederlander Sebastiaan de With, die al langer bij Apple op de radar staat. Met deze app kun je simpel foto’s met langere belichting maken. Zo kun je bijvoorbeeld een waterval mooi op de foto zetten of bij het fotograferen van auto’s mooie lichtstrepen krijgen.

Spectre Camera-app

Een leuk trucje is dat je er ook mensen mee kunt verwijderen. Maak je een foto van een drukke situatie met veel bewegende mensen, dan zorgt de langere belichting ervoor dat alleen de stilstaande objecten worden vastgelegd. De voorbijlopende mensen zijn niet meer dan een veeg, of zijn helemaal niet te zien. We hebben eerder al uitvoerig geschreven over Spectre.

Beste iPad app van 2019: Flow by Moleskine

Met Flow by Moleskine kun je mooie digitale notities maken. Er zitten grafische potloden en pennen in, markers met schuine punt en andere digitale tekentools die zo goed mogelijk het origineel proberen na te bootsen.

Flow Moleskine

Je kunt dit gebruiken als digitaal notitieboek, als alternatief voor je Moleskine-boekje, bijvoorbeeld om schetsen te maken. Uiteraard is dat niet gratis, want Moleskine loopt door het maken van deze app wel inkomsten uit de papieren boekjes mis. Je betaalt €1,99 per maand of €12,99 per jaar en daarmee geef je misschien ongemerkt wel meer uit, dan wanneer je een boekje had gekocht. Zeker als je de andere apps van Moleskine, zoals Timepage, Notes en Actions ook gebruikt.

Beste Mac app 2019: Affinity Publisher

Ook voor de professionals heeft Apple een prijs. De beste Mac-app volgens Apple is namelijk eentje die je vooral zakelijk zult gebruiken voor het maken van een professioneel ontwerp. Met deze app kun je bijvoorbeeld een poster of flyer ontwerpen, of een boekomslag.

Affinity Publisher 2019

Deze app wordt gemaakt door Serif Labs. Apple roemt verder vooral de redelijke prijs van deze app. Met Affinity Publisher zou professioneel design beschikbaar moeten zijn voor iedereen, of je nu een koffietafelboek met veel foto’s wilt maken of een flyer voor het verjaardagsfeestje van je kind. Vroeger probeerde Apple zelf dergelijke designopties te bieden in apps zoals Pages, maar op dat punt gebeurt er bij Apple niet zoveel nieuws meer.

Beste Apple TV app: The Explorers

Apple spreekt van een “groundbreaking app” voor mensen die zich bezighouden met de wonderen van de natuur. Wetenschappers, kunstenaars en ontdekkers kunnen met deze app laten zien hoe mooi de aarde is.

The Explorers

De app is overigens ook gewoon op de iPhone en iPad te bekijken, maar op de Apple TV komen de beelden van de natuur het meest tot hun recht. Je kunt op een kaart zien waar bepaalde opnames zijn gemaakt. Het doel van de app is om een soort inventarisatie te maken van al het moois wat er in de natuur te zien is.

Apple’s beste games van het jaar

Naast de beste apps heeft Apple ook de beste games van het jaar aangekondigd. We zien daar meteen bovenaan de lijst al een bekende naam: Sky: Children of Light werd tijdens een Apple-event gedemonstreerd en had bij Apple al een streepje voor. Nu de game eindelijk beschikbaar is, gaat ‘ie er meteen met een prijs vandoor.

De beste games volgens Apple:

  • iPhone: Sky: Children of Light
  • iPad: Hyper Light Drifter
  • Mac: GRIS
  • Apple TV: Wonder Boy: The Dragon’s Trap
  • Apple Arcade Game van het jaar: Sayonara Wild Hearts

Sky game 2019

Dit jaar reikt Apple dus voor het eerst een prijs uit aan de beste game binnen de eigen dienst Apple Arcade. Sayonara Wild Hearts is speciaal voor Apple Arcade ontwikkeld en is volgens Apple de beste van de ca. 100 games die nu te spelen zijn.

Daarnaast wees Apple nog de zogenaamde ‘Game Trend van 2019’ aan. Hierbij is gekozen voor blockbusters die een tweede leven krijgen als game. Goede voorbeelden daarvan zijn Call of Duty: Mobile, Mario Kart Tour, Minecraft: Earth en The Elder Scrolls: Blades. Maar er zijn meer, zoals Pokemon Masters en Assassin’s Creed Rebellion.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
3 december 2019 om 11:29
Onderwerp
Categorie
Apps
2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.