Sonos PLAYBASE in de woonkamer

Sonos PLAYBASE officieel aangekondigd: dit is er nieuw

De Sonos PLAYBAR is officieel: een nieuwe audiospeaker voor tv's die niet aan de muur hangen. Maar wat is het verschil met de PLAYBAR? iCulture ging luisteren en kijken naar deze nieuwe Sonos-speaker.

Wist je dat zo’n 70 procent van de televisies niet aan de wand hangen, maar op een voetje op de tv-kast staan? Dat is slecht nieuws voor fabrikanten van muurbeugels, maar goed nieuws voor Sonos. Zij hebben namelijk een nieuwe audiosysteem ontwikkeld voor mensen die hun tv niet willen ophangen. Foto’s van de Sonos PLAYBASE lekten in februari al uit en inmiddels weten we dat die foto’s inderdaad kloppen. iCulture was aanwezig bij de officiële presentatie en kreeg alvast een voorproefje van de audiokwaliteit.


Sonos PLAYBASE in de woonkamer

Sonos PLAYBASE: anders dan de PLAYBAR

Als je een wit tv-meubel hebt, valt de nieuwe Sonos PLAYBASE nauwelijks op onder de televisie, zoals je op de foto hierboven ziet. Die witte kleur onderscheidt de PLAYBASE ook meteen van de PLAYBAR, die alleen in het zwart verkrijgbaar is, maar grotendeels dezelfde functies heeft. Welke van de twee je kiest zal vooral afhankelijk zijn van de plaatsing van je tv, zo benadrukte Sonos. Beide systemen kosten €799, al is de technologie in deze nieuwe PLAYBASE natuurlijk wel wat nieuwer en bovendien beschikt de PLAYBASE over een woofer, terwijl het bij de PLAYBAR geen echte woofer is.

Er is drie jaar gewerkt om een zo plat mogelijke speaker te maken die je onder de televisie kunt plaatsen. Het eindresultaat is een 5,8 cm hoge kast met ruimte voor 9 speakers en een subwoofer. De televisie zet je er bovenop. Bij de meest gangbare televisies met voet of grondbeugel zal dat geen probleem zijn, maar heb je bijvoorbeeld een Philips Ambilight-tv met twee voetjes, dan zul je vooraf even moeten checken of het past. De speaker is 72cm breed en is 38cm diep, dus je kunt alvast de boel gaan opmeten als je van plan was om er eentje te kopen.

Wat het gewicht van de televisie betreft: Sonos noemde een maximaal gewicht van 45 kilo, maar in de factsheet die ze later beschikbaar stelden werd 75 lbs (oftewel 34 kilo) genoemd. Hoe dan ook: het komt eigenlijk niet zo heel nauw, omdat Sonos aangaf dat het werkelijke gewicht dat de speaker kan dragen nog wel iets hoger ligt.

Sonos Playbase binnenkant

Sonos gunde ons ook een blik op het binnenwerk van de PLAYBASE, waarbij bleek dat achter het (transparante) logo nog een extra tweeter is verwerkt. Net als bij de PLAY:5 bedien je het volume met aanraakgevoelige zones in plaats van fysieke knoppen. Die zones kun je eventueel blokkeren voor misbruik door je kinderen (“of voor je vrouw, hahaha!”) – dat was niet mijn grap, maar gehoord uit de mond van één van de aanwezigen.

Sonos liet ons luisteren naar een grote variatie aan nummers en toonde een aantal filmfragmenten, die de geluidskwaliteit goed naar voren brachten, waaronder Daddy Lessons van Beyoncé, een wat verward klinkend nummer van Radiohead (sorry, wel erg geschikt als demo) en filmfragmenten van Spectre, The Revenant en Jungle Book. Hoewel je de PLAYBASE ook gewoon als speaker voor muziek kunt gebruiken, blinkt het apparaat wat ons betreft vooral uit als je films kijkt – vooral als je er ook nog een Sonos-subwoofer en achterspeakers bij plaatst. In de demo-opstelling had Sonos de PLAYBASE gecombineerd met de Sonos SUB en twee PLAY:1-speakers, maar ook zonder deze extra speakers klonk het uitstekend als home cinema-systeem. Je kunt daarbij kiezen voor spraakversterking, om de stemmen van acteurs beter te horen tussen het gedreun van bommen en ineenstortende gebouwen. Of je kiest voor de nachtmodus met minder bas, zodat de buren niet op de muren gaan bonzen vanwege geluidsoverlast.

Sonos PLAYBASE in de woonkamer

Zo’n speaker onder de tv is eigenlijk best een slim idee. Tijdens het tv-kijken gebruik je het als home cinema-systeem en op andere momenten speel je er muziek mee af. De PLAYBASE is bijna onzichtbaar onder de tv te plaatsen, waarbij je de kleur (wit of zwart) het beste kan afstemmen op je interieur of de kleur van je tv-kast. In de grill zijn 43.000 gaatjes gemaakt, terwijl de rest van de speaker geen zichtbare naden heeft. Elke drivers heeft een eigen versterker. Er zijn zes midrange speakers aanwezig, drie tweeters en één woofer.

Er ging nogal wat aan vooraf, als we de verhalen van Sonos mogen geloven. Experience manager Liam van der Linden vertelde ons, dat het vooral lastig bleek om de subwoofer in zo’n platte behuizing kwijt te kunnen, zonder dat het de boven- en onderkant van de behuizing raakte. Op foto’s uit het Sonos-lab is te zien hoe complex het systeem is geweest van speciaal ontwikkelde mallen. De buitenkant van glas vermengd met polycarbonaat moest de vibraties tot een minimum beperken, terwijl het tegelijk stevig genoeg moest zijn om een tv-toestel te dragen.

Aan de achterkant zit een uitsparing met aansluitingen voor optisch en voeding. Installatie is vrij simpel: een kabel steek je in het stopcontact, de andere in de tv. Bedienen doe je uiteraard via de Sonos-app, apps van partners of via de afstandsbediening van je tv.

Sonos PLAYBASE lab

Sonos PLAYBASE lab

Sonos PLAYBASE lab

Sonos PLAYBASE lab

Sonos PLAYBASE lab

Sonos PLAYBASE lab

De Sonos PLAYBASE is dus in gelijke mate een tv-speaker en een muziekspeaker, met toegang tot meer dan 80 muziekdiensten. Later dit jaar komt er ook nog ondersteuning voor spraakdiensten bij, maar dit werkt alleen via Amazon Alexa en dat maakt het minder interessant voor Europeanen.

De Sonos-familie ziet er nu uit zoals op onderstaande foto. Voor je home cinema-systeem zou je alleen de PLAYBASE of PLAYBAR kunnen gebruiken, maar als je het extra luxe wilt doen zet je er ook nog een SUB naast en plaats je achter de bank twee PLAY:1’s.

De PLAYBASE wordt vanaf 4 april geleverd in Nederland, België en andere landen waar de speaker verkrijgbaar zal zijn. De prijs is €799.

Sonos productfamilie 2017

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 maart 2017, 13:19
Categorie Accessoires
Onderwerp sonos

Sonos

Sonos is een multiroom speakersysteem dat je bedient via een iOS-app. De speakers werken met AirPlay 2 en sommige modellen hebben een ingebouwde optionele Google Assistent. Bekende modellen zijn de Sonos One (SL), Sonos Beam, Sonos Arc en de samenwerking met IKEA.

Sonos
15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.