Oudere man met iPhone

Siri leert beter omgaan met stotteraars

Training in verschillende vormen van spraak

Apple is Siri aan het trainen om niet-standaard spraak beter te begrijpen. Dat geldt bijvoorbeeld voor stotteren, zo meldt The Wall Street Journal.

Siri leert omgaan met stotteren

Ook andere techbedrijven zouden volgens de krant druk bezig zijn om hun digitale assistenten beter te trainen. Bij Apple ligt het accent op stotteraars. Zo is het probleem dat iemand je niet laat uitpraten ook bij digitale assistenten aanwezig: voordat je klaar bent met je opdracht roept Siri al dat je het antwoord op internet kunt vinden. Apple gebruikt daarbij vooral podcasts: het bedrijf heeft bijna 30.000 fragmenten uit podcasts verzameld, waarin gestotterd wordt.


Die data kan worden gebruikt om Siri beter te trainen. Een woordvoerder van Apple heeft bevestigd dat het de spraakherkenning beter maakt, vooral bij atypische spraakpatronen. Maar hoe en wanneer we de verbeteringen gaan merken wilde de woordvoerder niet zeggen. Er komt nog wel een researchpaper aan, waarin het onderzoek nader wordt toegelegd.

Siri vraag typen instellen.

Tot die tijd kun je ‘Typ vragen aan Siri‘ inschakelen om je vragen te stellen. Dit schakel je in via Instellingen > Toegankelijkheid > Siri > Typ vragen aan Siri. Je hoeft dan geen spraakopdrachten meer te geven. Als de verbeteringen voor stotteraars worden ingevoerd, is het goed mogelijk dat het aanvankelijk alleen nog voor Engels en de andere belangrijke talen geldt. De iPhone kan dan automatisch herkennen wanneer iemand stottert en voorkomen dat er te snel de conclusie wordt getrokken dat je bent uitgepraat. Ook bij gebruikers die niet stotteren komt Siri wel eens te snel in actie, bijvoorbeeld wanneer je even aarzelt hoe je je vraag moet formuleren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 februari 2021, 8:41
Bron Bron WSJ
Categorie Diensten
Onderwerp Siri
1 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.