Apple reparatie programma met originele onderdelen.

Frankrijk heeft sinds 1 januari reparatie-index

Consumenten in Frankrijk krijgen vanaf dit jaar meer inzicht in hoeverre het product te repareren is. Hiermee zetten de Fransen een flinke ecologische stap. Ook voor Apple-producten wordt daarmee duidelijker hoe goed ze presteren ten opzichte van andere merken.

Frankrijk heeft sinds 1 januari een reparatie-index ingevoerd. Hiermee moeten fabrikanten, distributeurs en winkels aangeven of een product makkelijk te repareren is. De gestelde criteria voor repareerbaarheid is voor iedereen gelijk gemaakt. Toch verschillen de criteria per productcategorie.

Reparatie-index in Frankrijk

Net als in Nederland, geldt er een verplichte energielabel voor gebouwen in Frankrijk. Terwijl dit label gebruik maakt van kleurcodes, werkt de nieuwe reparatie-index met een simpele score van 1 t/m 10. Deze index is gebaseerd op de afvalwet die eerder al van kracht werd in Frankrijk. Niet alleen worden de prijzen voor reparatieonderdelen berekend, maar het product wordt ook beoordeeld op basis van vijf verschillende criteria: de kwaliteit van documentatie vanuit de fabrikant, de mogelijkheden voor demontage, de beschikbaarheid van reserveonderdelen, de prijs van de onderdelen en de categorie. Zo wordt een wasmachine iets anders beoordeeld dan een smartphone, omdat die laatste vanwege softwareondersteuning een kortere levensduur heeft.

Apple Supplier Report: reparaties

Bekend systeem
Het systeem lijkt erg op het systeem van iFixit. Deze site staat erom bekend dat ze onder andere iPhones uit elkaar halen om te laten zien of het makkelijk te repareren is. Net als in Frankrijk geven zij scores van 1 t/m 10. Om je een idee te geven: de iPhone 7 en de 7 Plus staan vrij hoog in het lijstje met een 7. Reden voor dit cijfer is volgens de site omdat de batterijen makkelijk te vervangen zijn. De iPhone SE (2020) staat met een 6 iets lager. Dit komt door de glazen achterkant wat het repareren iets lastiger maakt.

Ecologische stap
De invoering van deze index is bedoeld om klanten te laten zien of het product, mocht het kapot gaan, makkelijk te repareren is of dat ze het kunnen afschrijven. De Franse regering wil met deze index ervoor zorgen dat consumenten de producten langer gebruiken en de veroudering van elektronica vertragen. Hiermee wil Frankrijk bijdrage aan het behalen van de doelstellingen van Europese Unie op het gebied van milieu en klimaat.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 januari 2021, 13:27
Bron Bron Le Figaro
Categorie iDevices
Onderwerpen frankrijk, reparatie

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.