Apple reparatie programma met originele onderdelen.

Apple toont nu reparatiescore voor producten in Frankrijk

iPhone scoort een zesje

Consumenten in Frankrijk hebben sinds dit jaar meer inzicht in hoeverre het product te repareren is. Ook voor Apple-producten wordt daarmee duidelijker hoe goed ze te repareren zijn ten opzichte van andere merken.

Update 26 februari: Apple toont nu de reparatiescore van iPhones en Macs. Hiervoor moet je naar de Franse productpagina bladeren. De huidige iPhone-modellen en de MacBook Pro en Air zijn voorzien van een label. Ook is er een aparte webpagina toegevoegd met uitleg hoe je toestellen uit elkaar kan halen, welke tools en onderdelen je nodig hebt en wat dat kost.

iPhone en Mac reparatiescore Frankrijk

Alle modellen uit de iPhone 12-serie krijgen een 6 uit 10 als score. De iPhone 11-modellen scoren iets lager met een 4,5 of 4,6 en bij de iPhone SE ligt de score op 6,2.

Bij de Mac is de MacBook Air van vorig jaar met een score van 6,5 uit 10 het best te herstellen. De 16-inch MaBcBook Pro (6,3) en 13-inch MacBook Pro met M1-chip (5,6) scoren iets minder.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 4 januari 2021.

Reparatie-index in Frankrijk

Frankrijk heeft sinds 1 januari een reparatie-index ingevoerd. Hiermee moeten fabrikanten, distributeurs en winkels aangeven of een product makkelijk te repareren is. De gestelde criteria voor repareerbaarheid is voor iedereen gelijk gemaakt. Toch verschillen de criteria per productcategorie.

Net als in Nederland, geldt er een verplichte energielabel voor gebouwen in Frankrijk. Terwijl dit label gebruik maakt van kleurcodes, werkt de nieuwe reparatie-index met een simpele score van 1 t/m 10. Deze index is gebaseerd op de afvalwet die eerder al van kracht werd in Frankrijk. Niet alleen worden de prijzen voor reparatieonderdelen berekend, maar het product wordt ook beoordeeld op basis van vijf verschillende criteria: de kwaliteit van documentatie vanuit de fabrikant, de mogelijkheden voor demontage, de beschikbaarheid van reserveonderdelen, de prijs van de onderdelen en de categorie. Zo wordt een wasmachine iets anders beoordeeld dan een smartphone, omdat die laatste vanwege softwareondersteuning een kortere levensduur heeft.

Apple Supplier Report: reparaties

Bekend systeem
Het systeem lijkt erg op het systeem van iFixit. Deze site staat erom bekend dat ze onder andere iPhones uit elkaar halen om te laten zien of het makkelijk te repareren is. Net als in Frankrijk geven zij scores van 1 t/m 10. Om je een idee te geven: de iPhone 7 en de 7 Plus staan vrij hoog in het lijstje met een 7. Reden voor dit cijfer is volgens de site omdat de batterijen makkelijk te vervangen zijn. De iPhone SE (2020) staat met een 6 iets lager. Dit komt door de glazen achterkant wat het repareren iets lastiger maakt.

Ecologische stap
De invoering van deze index is bedoeld om klanten te laten zien of het product, mocht het kapot gaan, makkelijk te repareren is of dat ze het kunnen afschrijven. De Franse regering wil met deze index ervoor zorgen dat consumenten de producten langer gebruiken en de veroudering van elektronica vertragen. Hiermee wil Frankrijk bijdrage aan het behalen van de doelstellingen van Europese Unie op het gebied van milieu en klimaat.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 februari 2021, 8:15
Bron Bron Le Figaro
Categorie iDevices
Onderwerpen frankrijk, reparatie
4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.