Siri Speaker

Zo kan Apple van de Siri-speaker een succes maken

Welke functies moet de Siri-speaker krijgen om het tot een succes te maken? Brede ondersteuning, een eigen App Store, goede samenwerking met iOS en meer. Wat wil jij graag zien in een slimme speaker van Apple?
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Na Google en Amazon gaat Apple naar verwachting ook zijn eigen slimme speaker op de markt brengen. Hoe kan Apple er voor zorgen dat de Siri speaker een groot succes wordt? Wij zetten enkele functies op een rij waarmee Apple zich kan onderscheiden van de concurrentie.


Update 6 juni 2017: Inmiddels is de HomePod aangekondigd door Apple. In ons HomePod dossier vind je alle informatie over specs, functies, releasedatum en meer.

Siri Speaker

Functies in Siri-speaker

De werking van slimme speakers als die van Google en Amazon is nog vrij beperkt. Beide speakers zijn bijvoorbeeld nog niet in Nederland beschikbaar en werken met een beperkt aantal talen. Ook de ondersteuning voor apps is nog vrij beperkt en de samenwerking met iPhone, iPad en andere Apple-apparaten en diensten kan veel beter. Genoeg kansen voor Apple dus, maar hoe kan Apple er voor zorgen dat de speaker zich echt onderscheidt van de concurrentie en voor Apple-gebruikers een handig hulpmiddel voor in huis kan zijn? We zetten de functies op een rij.

#1 Samenwerking met iOS, macOS, tvOS en watchOS

Eén punt waar Apple mee kan uitblinken, is de samenwerking met haar andere apparaten. Dankzij Continuity en gerelateerde functies als Handoff, werken je iPhone, iPad, Mac en Apple Watch al nauw met elkaar samen. Apple kan dingen doen die voor externe ontwikkelaars niet mogelijk zijn, omdat Apple direct toegang heeft tot de besturingssystemen. Denk bijvoorbeeld aan het geven van een commando via de Siri-speaker, waarna er een handeling uitgevoerd wordt op je Mac, Apple TV of iPad. Een andere handige optie is bijvoorbeeld het doorzetten van een telefoongesprek via je Siri-speaker naar je iPhone zodra je de deur uit gaat, zonder dat je bijvoorbeeld op een knop hoeft te drukken.

Siri speaker mockup

#2 Krachtige speaker met goede microfoons

Behalve op het gebied van software, kan Apple ook op het gebied van hardware een onderscheid maken. Voor een apparaat als de Siri-speaker zijn de speaker zelf en de microfoons van groot belang, dus deze moeten van goede kwaliteit zijn. Apple heeft op het gebied van speakers en koptelefoons al experts in huis vanwege de overname van Beats, waardoor ze een streepje voor hebben. Hoewel niet iedereen direct te spreken is over de kwaliteit van de Beats-koptelefoons en de AirPods, is Apple niet geheel onbekend met het maken van audio-apparatuur.

Een krachtige speaker zou je bijvoorbeeld kunnen gebruiken in combinatie met Apple Music. De Google Home-speaker werkt al nauw samen met Spotify, maar een slimme speaker die alles uit Apple Music haalt is er nog niet. Apple Music werkt wel met Sonos samen, maar die speakers missen weer de functies die je bij de slimme varianten wel hebt.

#3 Strak Apple-design

Een ander voordeel van Apple-producten is dat deze over het algemeen qua design goed bij elkaar passen. Zowel de Amazon Echo als de Echo Show zijn niet de mooiste speakers die er bestaan. De Echo Show heeft meer weg van een oude intercom-speaker dan van een slim product anno 2017. Design is natuurlijk wel een kwestie van smaak, maar Apple kan er wel voor zorgen dat de speaker goed past bij je Mac, iPhone en iPad. Ook al slaat Apple zelf natuurlijk ook wel eens de plank mis, het is te hopen dat de Siri-speaker wel een strak design krijgt.

#4 Verbeterde Siri

Als Apple de slimme speaker op de markt brengt met hoe Siri momenteel werkt, zullen waarschijnlijk veel mensen teleurgesteld worden. Siri is lang niet altijd even slim en wordt op veel vlakken ingehaald door de concurrerende assistenten. Apple moet dus flink aan de bak om Siri geschikt te maken voor een speaker. Zo kun je momenteel nog geen eenvoudige vervolgvragen stellen, omdat Siri in veel gevallen je eerdere vragen niet onthoudt. Ook moet je bij sommige taken vrij precieze opdrachten geven, met als resultaat dat Siri je niet begrijpt als je hier iets van afwijkt. Apple moet dus grote sprongen maken met de slimme assistent om de concurrentie voor te blijven.

#5 Uitgebreide app-ondersteuning

Het voordeel van Apple is dat ze ontwikkelaars vaak makkelijk mee krijgen. Toen de Apple Watch beschikbaar kwam, waren er al direct een hoop apps beschikbaar of in ontwikkeling. Hoewel je over de kwaliteit kunt discussiëren, heeft Apple wel de middelen om een goed platform te bieden voor ontwikkelaars, zodat zij apps kunnen maken die goed samenwerken met de Siri-speaker. Het zou dan niet alleen kunnen gaan om bestaande apps, maar ook om apps die specifiek gemaakt zijn voor de Siri-speaker, mocht deze bijvoorbeeld een eigen scherm krijgen. Dat lijkt er echter wel op, waardoor er voor ontwikkelaars een hoop kansen liggen. De enige voorwaarde is dat Apple de Siri-speaker openstelt voor externe ontwikkelaars, maar gezien de producten uit het verleden lijkt dat wel een logische stap te zijn.

Amazon Echo in de keuken

#6 HomeKit-samenwerking

Apple’s eigen domoticaysysteem HomeKit staat nog steeds in de kinderschoenen, maar wordt wel elk jaar beter. De Siri-speaker zou HomeKit de volgende boost kunnen geven die het nodig heeft. Aangezien er steeds meer HomeKit-producten beschikbaar komen, is een Siri-speaker daardoor ook voor meer mensen interessanter. Bijvoorbeeld als je de Siri-speaker als hub kan gebruiken voor HomeKit, zoals nu het geval al is met de iPad en Apple TV. Dit zorgt er niet alleen voor dat HomeKit voor meer mensen interessant is, maar ook dat de Siri-speaker voor bestaande HomeKit-gebruikers interessanter kan zijn. Logischerwijs kun je de Siri-speaker vervolgens ook gebruiken om alles in huis te bedienen, waardoor je ook niet meer naar je iPhone of Apple Watch hoeft te grijpen. Apple hoeft dankzij HomeKit de Siri-speaker ook niet apart geschikt te maken voor bijvoorbeeld Philips Hue of andere systemen, omdat deze standaard al samenwerken met HomeKit. Misschien werkt de Siri-speaker ook nog als Wi-Fi-versterker, zodat het als vervanger van de AirPort kan dienen.

#7 Veel talen, waaronder Nederlands en Vlaams

Het grootste voordeel van Siri is dat de assistent al in heel veel talen beschikbaar is. Dit is direct het grootste voordeel van een toekomstige Siri-speaker, mits Apple inderdaad deze talen direct allemaal aan de speaker toevoegt. Als de Siri-speaker op de markt komt met Nederlands, Vlaams en alle andere Siri-talen, is de speaker meteen de #1 keuze voor veel mensen. En hoe meer mensen de Siri-speaker kopen, hoe interessanter het voor ontwikkelaars wordt om tijd en energie te steken in de ontwikkeling van apps voor de Siri-speaker.

#8 Lange ondersteuning met software-updates en goede beveiliging

Kenmerkend voor Apple-producten is de lange ondersteuning met regelmatige software-updates, goede beveiliging en aandacht voor privacy. Apple biedt voor haar toestellen jarenlang regelmatig updates uit, zowel met nieuwe functies als met verbeterde beveiliging. Voor de Siri-speaker kunnen we hier dan ook op rekenen, terwijl bijvoorbeeld de Amazon Echo zich nog maar moet bewijzen als het aan komt op lange productondersteuning. Ook de beveiliging staat bij Apple vaak voorop, zowel bij producten als bij diensten zoals HomeKit.

Welke functies hoop jij graag te zien in een toekomstige Siri-speaker? Zou jij interesse hebben in Apple’s antwoord op de Google Home en Amazon Echo? Laat je mening horen in onderstaande reacties.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.