APN instellingen providers

Zo controleer je de uptime van een iPhone of iPad

Wat is de uptime van jouw iPhone of iPad? Met de tools die we in deze tip bespreken kun je achterhalen wanneer je iPhone of iPad voor het laatst werd opgestart.

Hoe lang is het geleden dat jij een iPhone reset hebt uitgevoerd of je toestel voor het laatst hebt gereboot? Door te kijken naar de uptime kun je achterhalen hoeveel dagen achtereen een toestel al gebruikt wordt. Dat kan nuttig zijn als iemand vage klachten over zijn iPhone heeft. Je zou zo’n persoon kunnen vragen hoe lang geleden de iPhone gereset is, maar je kunt het ook gemakkelijk even controleren met de apps die we hieronder bespreken.

Uptime van iPhone en iPad controleren

Bij een Mac of andere Unix-gebaseerde computer kun je de uptime controleren via de Terminal, door het commando ‘uptime’ in te voeren. Op de iPhone en iPad heb je geen Terminal-app, maar toch kan het soms handig zijn om de uptime te weten. Je weet dan wanneer het toestel is ingeschakeld of gereboot. Er zijn toepassingen denkbaar waarbij het nuttig is om dat te weten, bijvoorbeeld als je een misdrijf onderzoekt en wilt weten wanneer een bepaald toestel is aangezet. Het kan ook zijn dat je benieuwd bent hoe lang het geleden is dat je toestel spontaan opnieuw opstartte. Of misschien vind je het gewoon leuk om te weten hoe lang je iPhone of iPad het al volhoudt sinds ‘ie voor het laatst werd opgestart.

Uptime iPhone controleren

Uptime controleren met OpenTerm

Met de app OpenTerm heb je een soort Terminal op de je iPhone. Deze gratis tool voor de commandoregel heette aanvankelijk Terminal, maar dat mocht niet van Apple. Vandaar dat de app tegenwoordig OpenTerm heet. Het gaat om een sandboxed versie van een commandoregeltool, zodat je geen schade kunt aanrichten. Dit betekent ook dat het aantal commando’s dat je kunt gebruiken beperkt is, maar gelukkig werkt het uptime-commando wel gewoon:

  1. Download de OpenTerm-app uit de App Store.
  2. Start de app en tik ‘uptime’ achter de knipperende cursor.
  3. Druk op Enter en je ziet hoe lang het geleden is dat je toestel is geherstart.

OpenTerm: iPhone uptime controleren

In dit voorbeeld is het ruim 21 uur geleden, maar je kunt ook te zien krijgen dat het al meerdere dagen geleden is.

Uptime controleren met System Status Lite

Een andere optie om de uptime te controleren is de app System Status Life. Deze is wat gemakkelijker in gebruik, vooral voor mensen die het gebruik van een commandoregel wat eng vinden. Je hoeft geen commando in te voeren maar ziet de info gewoon in de app.

  • Installeer System Status Lite uit de App Store.
  • Open de app en blader naar beneden.
  • Bij Boot Time zie je het tijdtip waarop het toestel opnieuw is gestart.
  • Bij Uptime zie je de tijdsduur die is verstreken sinds dit moment, dus in het voorbeeld ook iets meer dan 21 uur.

iPhone uptime bepalen met System Status Lite

System Status Lite levert dus iets meer info, namelijk het precieze tijdstip waarop de iPhone weer werd ingeschakeld. Deze tool levert uiteraard nog veel meer interessante informatie over je iPhone en iPad, waaronder geheugengebruik, CPU, netwerk, batterij en schijfgebruik. Ook kun je de performance controleren in grafieken. Je kunt de informatie opslaan en printen.

Bekijk ons complete iPhone tipsoverzicht. Met honderden iPhone tips bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2018
Bron Bron OS X Daily
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen reboot, terminal
Devices iPad, iPhone
Software iOS