iOS 16 ongelukdetectie Nederlands

Politie redt bewusteloze bestuurder dankzij iPhone-melding van crashdetectie

De politie in Rotterdam kon snel ter plaatse zijn bij een zwaar auto-ongeval dankzij de automatische melding van de iPhone. De crashdetectie zorgde ervoor dat de politie bij de bewusteloze bestuurder kon komen.

De afgelopen tijd horen we meermaals over valse meldingen van 112-oproepen dankzij de crashdetectie op de iPhone. Zo kan de crashdetectie onterecht af gaan bij achtbanen en komen er ook vaak onterechte meldingen vanuit skigebieden. Maar gelukkig zijn er ook nog verhalen waaruit blijkt dat de functie wél levens kan redden. Op Instagram plaatst de politie een bericht over hoe de crashdetectie een bewusteloze bestuurder kon helpen.

Bestuurder bewusteloos na ongeval, crashdetectie waarschuwt politie

Afgelopen weekend raakte een bestuurder betrokken bij een aanrijding in de regio Rotterdam. Als gevolg van de aanrijding, raakte de bestuurder bewusteloos. Het incident vond middenin de nacht plaats, waardoor het erg rustig was op de weg. Er waren dus geen medeweggebruikers in de buurt om de hulpdiensten in te schakelen.

Gelukkig had de bestuurder een iPhone 14 op zak. De iPhone 14 heeft dankzij de ingebouwde crashdetectie automatisch de hulpdiensten ingeschakeld. De sensoren in de telefoon detecteerde de impact van het ongeval en kon zo 112 bellen. Omdat de bestuurder niet meer reageerde, werd de melding automatisch doorgezet. Daarbij werd ook de exacte locatie van het ongeval meegestuurd, met als gevolg dat de politie en andere hulpdiensten snel ter plaatse konden zijn. De bestuurder werd uit zijn auto bevrijd en kon naar het ziekenhuis worden gebracht. Tijdens het plaatsen van het bericht was niet bekend hoe het met het slachtoffer gaat.

Bekijk ook

Deze 12 functies van Apple kunnen je leven redden

Apple heeft in de loop van de jaren heel wat functies ingevoerd, die je moeten beschermen tegen onheil. In deze gids zetten we op een rijtje welke maatregelen en functies Apple zoal heeft ingevoerd om te zorgen dat jou niets overkomt.

Dit geval laat zien hoe de crashdetectie ook positief uit kan vallen. Alle iPhone 14-modellen, net als de meest recente Apple Watches uit 2022, zijn voorzien van de crashdetectie. Dankzij de detectie kunnen levens gered worden, helemaal als je als bestuurder bewusteloos bent zoals het geval is in Rotterdam. De afgelopen iOS-updates heeft Apple telkens het algoritme verbeterd, om te voorkomen dat er (te vaak) onnodige meldingen gedaan worden. Mocht het toch gebeuren dat er een onterecht een ongeluk gedetecteerd wordt, adviseert Apple om het gesprek met de hulpdiensten niet af te kappen maar te vertellen dat de melding vals is en er niets aan de hand is.

Overigens hebben veel auto’s sinds 2018 al standaard een soortgelijke functie, genaamd eCall. Ook daarmee worden de hulpdiensten automatisch ingeschakeld als er sprake is van een ongeluk.

Bekijk ook

Crashdetectie op de Apple Watch en iPhone: zo werkt het

Apple heeft op veel recente iPhones en Apple Watches de functie crashdetectie. Dit is een veiligheidsfunctie op de iPhone en Apple Watch die je hopelijk nooit nodig hebt.

Met dank aan iCulture-lezer Kadir voor het melden van dit nieuws!

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.