Kobe Bryant met Apple TV reclame

Opinie: Waarom een slimmere Apple TV een goed idee is

Apple zou volgens geruchten een slimme speaker willen maken, vergelijkbaar met Google Home. Inbouwen in de Apple TV lijkt wat ons betreft een betere optie dan het op de markt brengen van een compleet nieuw product, een losse speaker.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Kobe Bryant met Apple TV reclame

Apple zou plannen hebben om een concurrent voor de Amazon Echo en Google Home te maken. Zo’n slimme speaker die allerlei opdrachten kan uitvoeren, is de toekomst van het slimme huis, zo schijnen meerdere fabrikanten te denken. Inbouwen in de Apple TV – zoals een recent gerucht suggereert – lijkt ons dan de beste oplossing.

Drie opties voor een slimme speaker

Als Apple een slimme speaker uitbrengt, hebben ze daarvoor meerdere mogelijkheden. Ze zouden kunnen voortborduren op de speakers van dochterbedrijf Beats, ze kunnen een losse speaker maken óf de functies inbouwen in de Apple TV. Hieronder bespreken we de voor- en nadelen van elke optie.

Optie 1: Een Beats-speaker met meer intelligentie.

Beats-speaker op de fietsBeats maakt al speakers voor in de woonkamer, namelijk de Beats Pill. Die is nu al erg veelzijdig: je kunt er een grappige houder in de vorm van een mannetje omheen doen, of je kunt ‘m vastmaken op de fiets. Externe fabrikanten hebben allerlei accessoires gemaakt die aansluiten op de levensstijl van mensen die Beats gebruiken, zoals je op de foto hieronder kunt zien.

Ons lijkt dit niet zo’n goed idee. Het imago van Beats draait om lifestyle en muziekbeleving, niet om intelligentie. De huidige vorm van de speakers is bovendien niet echt geschikt voor een toepassing als slimme speaker: je wilt een compact apparaat dat je makkelijk ergens kunt wegzetten, niet een liggende speaker die te veel ruimte inneemt op de salontafel.

Beats-speaker met accessoires

Apple zou een nieuwe Beats-speaker kunnen uitbrengen, maar het zal lastig zijn om de huidige clientèle duidelijk te maken dat het om een product met een heel andere insteek gaat, waarbij muziek niet centraal staat. Mochten ze toch voor deze optie kiezen, dan zie je hieronder hoe dat eruit zou kunnen zien: zoals de Beats Pill-speakers, met een schermpje voor relevante informatie en oplichtende icoontjes in de behuizing.

Tijdcapsule Bananatag
Afbeelding via Bananatag

Optie 2: Slimme speaker als los accessoire

Apple zou ook kunnen kiezen voor een compleet nieuw accessoire. Ze maken al batterijhoezen, backupschijven en tekenpennen, dus een intelligente speaker kan er ook nog wel bij. Apple zou plannen hebben om een losse speaker te maken, zoals de Google Home (zie foto). Maar volgens de nieuwste geruchten zou Apple het idee van de hand hebben gewezen omdat het al zoveel geld heeft gestoken in de ontwikkeling van de vierde generatie Apple TV.

Google Home

Zo’n losse speaker lijkt ons niet zo’n goed idee. Ten eerste wekt het heel erg de indruk dat Apple achter de feiten aanloopt: Amazon en Google hebben al een dergelijke speaker op de markt gebracht of aangekondigd, en het zou het assortiment van Apple alleen maar groter en verwarrender maken. Apple heeft nu vier grote productlijnen met vier besturingssystemen: iOS, OS X, tvOS en watchOS. Als de slimme speaker ook nog moet samenwerken met allerlei diensten en apps zal er een besturingssysteem op moeten draaien, gebaseerd op een van de bestaande platformen of iets compleet nieuws: homeOS? Het maakt het er allemaal niet duidelijker op.

Optie 3: Apple TV uitbreiden met slimme functies

De meest makkelijke oplossing (en volgens ons ook de beste) is het uitbreiden van de Apple TV met meer slimme functies. Er wordt al langer gesproken over plannen om de Apple TV uit te bouwen tot een ‘hub voor alles’. Volgens geruchten is dat ook inderdaad wat Apple van plan is: de vijfde generatie zal worden uitgebreid met een microfoon en speaker, waarbij ook Siri meer te doen krijgt. In plaats van het opvragen van tv-shows en films (in het Engels) kan Siri ook de lampen aan doen en de verwarming hoger zetten.

Inbouwen in de Apple TV lijkt ons de beste oplossing, ook al zitten er nog wel wat haken en ogen aan (zie verderop). De technologie is al beschikbaar op de huidige Apple TV, al heb je er nu nog wel de afstandsbediening (Siri Remote) voor nodig. We verwachten wel dat het tot wat kritiek zal leiden, als Apple zo snel na de vierde generatie Apple TV alweer een vijfde generatie met meer functies uitbrengt. Mensen hebben tussen de €150 en €230 geïnvesteerd in de huidige, duurdere Apple TV en ze zullen niet blij zijn als het apparaat nu alweer achterhaald is. Maar Apple zál iets moeten doen. Ze kunnen het zich niet veroorloven om drie tot vier jaar te wachten met de volgende generatie Apple TV als ze – zoals Tim Cook ook aangaf – verder willen uitbreiden in de huiskamer.

Het meest logische moment om een vernieuwde Apple TV uit te brengen is komend najaar, een jaar nadat de vierde generatie Apple TV verscheen. Een jaarlijkse update-cyclus is gebruikelijk bij veel Apple-producten en zal de minste weerstand oproepen.

Meer Siri-functies op de Apple TV

De huidige Siri-functies in de Apple TV zijn nog erg beperkt. Dit is er momenteel allemaal mogelijk:

  • Films en tv-shows opzoeken en het afspelen daarvan.
  • Muziek opzoeken in Apple Music en vervolgens afspelen.
  • De App Store doorzoeken, bijvoorbeeld ‘apps for kids’ of ‘find apps by Disney’.
  • Het weerbericht, aandelenkoersen en sportuitslagen opvragen.
  • Apps en instellingen openen.

Wat je niet kunt doen is algemene kennisvragen stellen, Homekit-apparaten aansturen of opdrachten uitvoeren binnen apps. Dat moet allemaal gaan veranderen als Apple inderdaad tijdens WWDC 2016 een Siri SDK aankondigt.

Momenteel heb je een Apple TV nodig als je buitenshuis HomeKit-apparaten wilt aansturen. De Apple TV doet daarbij dienst als ‘dom’ doorgeefluik voor internettoegang. Maar het is nog niet mogelijk om op de Apple TV zelf allerlei HomeKit-functies te bedienen. Het is tijd dat er wat meer intelligentie aan te pas komt. De technologie is er al, want op de iPhone kunnen we veel meer met Siri doen.

Idee: meer diversiteit in Apple TV’s

Als Apple goede speakers wil inbouwen in de Apple TV, zullen ze ook iets aan het design moeten doen. De huidige Apple TV is qua behuizing al groter dan z’n voorgangers, maar biedt niet genoeg ruimte voor goede speakers. Daar valt wel iets op te verzinnen: Apple heeft het design voor zo’n toekomstige Apple TV al in huis, namelijk in de vorm van de Time Capsule:

Time Capsule

Ze zouden meerdere varianten van de Apple TV kunnen maken: naast de huidige varianten gebaseerd op de Apple TV 3 en 4 zou Apple een geavanceerdere, intelligentere Apple TV kunnen maken die dienst doet als hub voor thuis. Daarmee leidt Apple het minste gezichtsverlies: het lijkt geen me-too-product, maar simpelweg een verdere uitbreiding van de huidige Apple TV.

Er zijn nog wel wat uitdagingen te overwinnen:

  • Nederlandse Siri werkt nog niet op de huidige Apple TV, dus het zal een eeuwigheid duren voordat we het in Nederland kunnen gebruiken.
  • De term ‘Apple TV’ wekt de indruk dat het iets met televisies te maken heeft, terwijl het in feite gaat om bedienen van allerlei zaken in huis, informatie opvragen en dergelijke.
  • Apple TV’s staan meestal vlakbij het audiosysteem van de tv, waardoor je hard moet schreeuwen om de geluiden van de tv te overstemmen.
  • De Apple TV is gekoppeld aan een tv-scherm. Dat maakt het lastiger om het apparaatje in een slaapkamer of hal neer te zetten. Bij Google Home en de Amazon Echo kan dat wel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 mei 2016, 13:44
Categorieën Accessoires, Apple
Onderwerpen apple tv, siri

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.