Feest! Apple viert vandaag 10 jaar iPhone

Het moment is daar: de iPhone werd 10 jaar geleden aangekondigd als breedbeeld iPod, revolutionaire telefoon en baanbrekend internetapparaat.

iPhone 10 jaar

iCulture jubileumlogoWe besteden de hele maand januari aandacht aan het 10-jarig bestaan van de iPhone. Vandaag is daarbij een heel speciale dag: op de kop af is het 10 jaar geleden dat de eerste iPhone werd aangekondigd als “een breedbeeld iPod met touchbediening, een revolutionaire mobiele telefoon en een baanbrekend internetcommunicatie-apparaat”. Apple viert vandaag ook een klein feestje, maar geeft in een persbericht aan dat ze vooral vooruit willen kijken.

10 jaar iPhone om 9:42 uur

Het is niet toevallig dat dit artikel om 9:42 uur op onze website verschijnt. Het tijdstip 9:42 uur ‘s ochtends is belangrijk voor Apple. Op 9 januari 2007 was de presentatie al zo’n veertig minuten aan de gang toen Steve Jobs bovenstaande memorabele woorden sprak, gevolgd door: “Dit zijn geen drie losse apparaten! Dit is één apparaat. En we noemen het de iPhone. Vandaag gaat Apple de telefoon opnieuw uitvinden.”

https://www.youtube.com/watch?v=-3gw1XddJuc
Er is ook een langere variant van deze video.

Het tijdstip bleek precies te zijn getimed. In de zomer van 2007 vroegen we ons al af waar dat tijdstip van 9:42 AM vandaan kwam en precies drie jaar later kwam het antwoord van toenmalig Apple-topman Scott Forstall:

We design the (product launch) keynotes so that the big reveal of the product happens around 40 minutes into the presentation. When the big image of the product appears on screen, we want the time shown to be close to the actual time on the audience’s watches. But we know we won’t hit 40 minutes exactly.

Bekijk ook

Waarom het altijd 9:42 in iPhone-reclames is

In de laatste iPhone-commercials staat de tijd niet meer op 9:41 AM, maar op 9:42 AM. Is er een mysterie rond dit tijdstip, is het gewoon toeval of gewoon een grapje van het ontwikkelteam?

Jobs introduceerde op 9 januari 2007 het apparaat dat ervoor zou zorgen dat Apple het grootste en rijkste technologiebedrijf ter wereld zou worden. Het was ook het apparaat dat hele bedrijfstakken heeft verandert. Nieuws lezen we niet meer in een papieren krant, maar via een app. Muziek luisteren doen we niet op cd maar via streaming diensten. Met vrienden in contact blijven gebeurt nauwelijks meer door te bellen, maar vooral door elkaar berichtjes te sturen.

Bekijk ook

Eindelijk onthuld: de iPhone

Steve Jobs heeft in een keynote tijdens MacWorld in San Francisco eindelijk de iPhone onthuld. Het is een combinatie van mobiele telefoon, iPod en internetapparaat geworden.

Hoe Apple de eerste iPhone aan de man en vrouw probeerde te brengen, is af te lezen uit de Apple-website uit 2007:

Apple-website over de eerste iPhone

Het was één product, maar Jobs beschreef het als drie producten: “een breedbeeld iPod met touchbediening, een revolutionaire mobiele telefoon en een baanbrekend internetcommunicatie-apparaat”. De iPhone ziet er ondertussen anders uit, maar de woorden van toen kloppen nog steeds. Je kunt ermee internetten, foto’s bekijken en films op afspelen. Toch is er iets dat Jobs in 2007 nog niet zag zitten, maar dat een jaar later wel enorm invloedrijk zou zijn: de App Store. Sindsdien heeft Apple gaandeweg meer functies toegevoegd, maar het is nog steeds een multimedia-apparaat, een telefoon en een internetcomputer. De telefoonfunctie is wel een stuk minder belangrijk geworden, maar om te kunnen internetten heb je nog steeds mobiele data via je provider nodig. Bij de eerste iPhone was dat met een maximale snelheid van 384 kbps – en dat was notabene nog de extra snelle variant EDGE, want normaal dataverkeer via het 2G-netwerk verliep nog veel trager.

‘The best is yet to come’

Apple besteedt in een persbericht ook aandacht aan het 10-jarig bestaan van de iPhone. Tim Cook beseft daarbij dat terugkijken vooral nostalgische gevoelens zal opleveren, waarbij mensen gaan verzuchten dat het vroeger beter was. Vandaar dat hij benadrukt dat we vooral vooruit moeten kijken:

We are just getting started. The best is yet to come.

Cook betoogt verder dat de iPhone een essentieel onderdeel van het leven van consumenten is geworden. “Vandaag meer dan ooit verandert het de manier waarop we communiceren, ons amuseren, werken en leven”, aldus de huidige CEO. “De iPhone zette de standaard voor mobiele computers in de eerste tien jaar”. Maar we kunnen nog veel meer verwachten als het aan Cook ligt en zijn collega Phil Schiller is het daarmee eens: hij besluit zijn verhaal over de ‘gouden standaard waarmee alle andere smartphones worden beoordeeld’ met de woorden: “And I believe we are just getting started.” De helft van het persbericht bestaat curieus genoeg uit een opsomming van alle nieuwe functies in de iPhone 7 en iOS 10.

iPhone eerste generatie vs iPhone 7

Toch is het lastig om je voor te stellen welke revolutionaire dingen Apple nog van plan is met het apparaat. Steeds meer functies worden opgenomen in sensoren voor in huis en op je lichaam, waarbij de iPhone voorlopig nog wel de regelneef blijft. Je kunt je afvragen of Jobs dat in 2007 al had voorzien.

Lees meer in onze serie 10 jaar iCulture, 10 jaar iPhone!

Bekijk ook

10 jaar iCulture, 10 jaar iPhone

10 jaar iCulture, 10 jaar iPhone. In deze special bundelen we alle artikelen die we over het 10-jarig jubileum van iCulture én de iPhone hebben geschreven.
Bekijk ook

iPhone-geschiedenis: de complete tijdlijn van de iPhone

In het uitlegartikel over de iPhone geschiedenis vind je alle informatie over de Apple iPhone, bijvoorbeeld voor je schoolwerkstuk of presentatie.

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.