iPhone SE rijtje

Overstappen naar de iPhone SE: iets voor jou?

Is de iPhone SE jouw ideale toestel en is het tijd om te upgraden? Met dit artikel helpen we je bij de vraag of overstappen zin heeft en in welke mate je erop vooruit gaat.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Apple heeft de iPhone SE aangekondigd, een nieuw 4-inch toestel dat eigenschappen van de iPhone 5s en de iPhone 6s combineert. Is het voor jou tijd om over te stappen? In dit artikel zetten we de argumenten voor en tegen op een rij. Eerst kijken we of upgraden vanaf de iPhone 4- en iPhone 5-serie zin heeft en daarna bespreken we een aantal punten die een rol spelen bij de beslissing, bijvoorbeeld schermformaat, camera, performance en meer.

iPhone SE op z'n kant

iPhone SE: heel speciaal

De iPhone SE is eigenlijk een heel bijzonder toestel. In een periode dat smartphones steeds groter worden durft Apple het aan om juist tegen de trend in te gaan, door een kleiner toestel uit te brengen. Technisch gezien is de iPhone SE ook nogal apart: de techniek van de iPhone 6s in de behuizing van een iPhone 5s. Je kiest dus voor beproefd design, maar met componenten die helemaal van deze tijd zijn. Apple laat daarmee zien dat je voor een handzaam 4-inch toestel niet langer bent aangewezen op verouderde technologie.

Tip: of je moet upgraden is een sterk persoonlijke keuze, afhankelijk van de eisen die jij aan je toestel stelt, je budget en allerlei andere factoren. In dit artikel leggen we dan ook vooral de nadruk op argumenten waarom upgraden naar de iPhone SE een goede of juist slechte keuze is. Uiteindelijk maak je zelf de afweging of een bepaald argument belangrijk voor jou is.

Overstappen vanaf de iPhone 4 of ouder

iPhone 4Voor mensen met een iPhone 4 is het langzamerhand wel tijd om te upgraden: zij kunnen geen iOS 9 meer installeren en missen daardoor erg veel functies, zowel hardware- als softwarematig. Als je al een tijdje zat uit te kijken naar een nieuw model en vond je recente toestellen wat te groot of te duur, dan komt de iPhone SE als geroepen.
Toch zou je ook kunnen overwegen om naar een iPhone 5s of iPhone 6 over te stappen, eventueel tweedehands of refurbished. Zeker als je een beperkt budget hebt kun je momenteel goede deals vinden voor de iPhone 5s, die uit het assortiment gaat.

Wil je iets nieuws, mag het niet te veel geld kosten en ben je iemand die jarenlang zuinig met een toestel omgaat, dan is de iPhone SE momenteel een goede keuze. Dit is een handig formaat en het toestel zal de komende vijf jaar naar verwachting gewoon updates krijgen.

Overstappen vanaf de iPhone 4s

iPhone 4s iOS 8Heb je een iPhone 4s, dan zijn er genoeg redenen om een overstap te overwegen. De iPhone 4s is weliswaar geschikt voor iOS 9, maar de ervaring is niet optimaal. Het toestel is relatief traag geworden en je kunt hedendaagse apps niet meer goed gebruiken omdat het scherm relatief klein is en omdat je processorkracht tekort komt. Je mist bepaalde hard- en softwarefuncties die in de nieuwere toestellen zijn ingevoerd.
Mocht je de mogelijkheid hebben om te upgraden, dan raden we aan om dit te doen en de iPhone SE is daarbij een logische volgende stap.

Overstappen vanaf de iPhone 5 of 5c

iphone-5c-schermDe iPhone 5 en 5c zijn technisch vrijwel identiek. Ze kunnen iOS 9 nog goed bijbenen, maar missen wel enkele cruciale functies die vandaag de dag standaard op iPhones aanwezig zijn, zoals Touch ID en betere camera’s. Beide modellen hebben geen 64-bit processor. De kans is aanwezig dat Apple bij toekomstige iOS-updates alleen nog de 64-bit toestellen gaat ondersteunen, waardoor dit duo achterop gaat lopen.
Je hoeft nog geen haast te maken, maar als je de komende maanden een leuke deal voor de iPhone SE ziet of de mogelijkheid krijgt om je abonnement te verlengen met een nieuw toestel, dan is de iPhone SE zeker het overwegen waard.

Overstappen vanaf de iPhone 5s

iphone-5s-goldDe iPhone 5s was het eerste 64-bit toestel en met Touch ID is daarom nog steeds behoorlijk toekomstproof. De A7-processor dateert uit 2013 en is voor de meeste dagelijkse toepassingen nog snel genoeg. Je kunt nog best een paar jaar vooruit met de iPhone 5s en Apple zal het toestel ook nog wel een paar jaar blijven ondersteunen. Upgraden is niet direct nodig, maar kun je een leuke prijs krijgen voor de iPhone 5s dan moet je zeker overwegen of je voor een leuk prijsje kunt overstappen naar de iPhone SE. Zelfde uiterlijk, zelfde schermformaat, maar alles draait net even wat soepeler.

iPhone SE collage met verschillende apps

iPhone SE: opslagruimte

De iPhone SE is verkrijgbaar in twee varianten: 16GB en 64GB. We vinden het onbegrijpelijk dat Apple nog steeds 16GB aanbiedt, want dat is vandaag de dag echt te weinig (daarover lees je binnenkort meer in een apart artikel). Of je erop vooruit gaat is vooral afhankelijk van de opslagruimte op je huidige toestel.

 • 8GB en 16GB iPhones: meteen upgraden naar een 64GB iPhone, tenzij je vrijwel niets met je huidige iPhone doet. Maar dan heb je ook geen spiksplinternieuw toestel zoals de iPhone SE nodig.
 • 32 en 64GB iPhones: voor de meeste mensen zal er geen dringende noodzaak zijn om te upgraden. 32GB is voor de meeste mensen genoeg en als je naar de iPhone SE zou willen overstappen zit je dan eigenlijk al meteen aan de veel duurdere 64GB-uitvoering vast.

iPhone SE: schermformaat en toestelgrootte

iPhone SE rosegoudHet is bij de iPhone SE meteen duidelijk waar je aan toe bent: er zit een 4-inch scherm in, dus vooral mensen die nu een toestel met 3,5-inch scherm hebben zullen erop vooruit gaan. De pixeldichtheid van de iPhone SE is hetzelfde (326ppi) maar je krijgt een scherm dat fysiek groter is en meer pixels bevat. Bij de bestaande 4-inch toestellen uit de iPhone 5-familie ga je er niet op vooruit, dus zullen er andere doorslaggevende factoren moeten zijn.

Upgrade-advies:

 • iPhone 4 en iPhone 4s: upgraden heeft veel zin, je gaat van 3,5-inch 960 x 640 pixels naar 4-inch 1136 x 640 pixels.
 • iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s: upgraden is niet direct nodig, want het 4-inch schermformaat en de hoeveelheid pixels blijft gelijk.
 • iPhone 6 en nieuwer: overstappen heeft alleen zin als je jouw huidige iPhone te groot vindt en weer terug verlangt naar een kleiner model.

iPhone SE: camera

De iPhone SE heeft een 12-megapixel camera die sneller focust, 4K video kan schieten en geschikt is voor Live Photos. Er zit een betere beeldprocessor (ISP) in, zowel aan de voor- als aan de achterzijde. De frontcamera heeft een retinaflitser voor betere selfies. Kortom: de camera’s zijn op alle fronten beter dan hun voorgangers. De enige camera die in de buurt komt, is die van de iPhone 6s. Hou je van foto’s maken, dan ben je beter af door te upgraden naar een iPhone SE.

Upgrade-advies:

 • iPhone 4: ren begin april meteen naar de winkel, want er is een wereld van verschil tussen de 5 megapixelcamera in jouw toestel en de camera van de iPhone SE.
 • iPhone 4s en iPhone 5-familie: upgraden heeft zin, want je gaat er flink op vooruit. Niet alleen wat betreft het aantal megapixels (van 8- naar 12-megapixels) maar ook wat betreft de kwaliteit van de sensor, de lenzen en software-functies.

iPhone SE groot

iPhone SE: performance

De iPhone SE heeft een 64-bit A9-processor, dezelfde die in de iPhone 6s zit. Hoewel we nog geen benchmarks hebben gezien, zijn de prestaties volgens Apple vergelijkbaar met de iPhone 6s. De eerste gebruikerstests wekken de indruk dat er 2GB werkgeheugen in zit, identiek aan de iPhone 6s. Bijna iedereen gaat er dus op vooruit. Hoe ouder jouw toestel, hoe groter de noodzaak om te upgraden.

Upgrade-advies:

 • iPhone 4: upgraden heeft zin, want dit toestel heeft nog een relatief trage A4-chip die niet door Apple zelf is ontwikkeld. Grafisch gezien zijn de prestaties van de iPhone 4 zelfs belabberd te noemen. De opvolger iPhone 4s is grafisch 7x sneller (!) dan de iPhone 4. Het verschil met de iPhone SE is enorm.
 • iPhone 4s: voorzien van een A5-chip, Apple’s eerste in eigen huis ontwikkelde processor. Dit is de eerste iPhone met dual-core processor, maar deze is helaas ondergeklokt op 800Mz. Dat is gunstig voor de batterijduur, maar minder gunstig voor de prestaties. De iPhone SE voelt voor jou aan als een snelheidsmonster.
 • iPhone 5, iPhone 5c: voorzien van de Apple A6-chip, met een flink hogere kloksnelheid van 1,3 GHz. Ter vergelijking: de A9-processor in de iPhone SE draait vermoedelijk op 1,85 GHz. Dat geeft wel aan dat er een verschil is, al zul je dat bij huis-tuin-en-keukentoepassingen niet echt merken. Alleen upgraden als je zware apps wil gebruiken.
 • iPhone 5s: het eerste toestel met 64-bit processor. Kan het nog prima bijbenen, maar stel je hogere eisen dan is de iPhone SE een zinvolle upgrade. Apple meldt dat de iPhone SE een tweemaal snellere systeem­processor dan de iPhone 5s heeft en dat de grafische prestaties driemaal beter zijn dan de iPhone 5s.

iPhone SE: draadloze functies

iPhone SE zilverDe iPhone SE heeft dezelfde draadloze functies als de iPhone 6-familie. Dat betekent: ondersteuning voor snelle 4G-verbindingen en meer Wi-Fi-banden. Overstappen heeft vooral zin als je nog een toestel uit de iPhone 4-serie hebt.

Upgrade-advies:

 • iPhone 4, iPhone 4s: Upgraden heeft zin. Deze toestellen werken nog niet met 4G, terwijl jouw provider dat waarschijnlijk al wel ondersteunt. Ook werken deze toestellen nog niet met 5GHz Wi-Fi, waardoor je bent aangewezen op de drukke frequentie van 2,4GHz Wi-Fi (lees hier meer). Je hebt dus niet alleen een traag toestel, maar ook traag internet. Doe er wat aan!
 • iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s: De iPhone 5-serie is geschikt voor 4G en kan maximale snelheden van 100 Mbps aan, terwijl de iPhone SE tot 150 Mbps data kan binnenhalen. Er is dus wel degelijk verschil, maar op veel plekken haal je die snelheden helemaal niet, waardoor het verschil niet relevant is. Bij deze toestellen is snellere Wi-Fi een doorslaggevender argument om te upgraden, want de iPhone 5-familie werkt nog niet met 802.11ac, de iPhone SE wel.

Alle aankondigingen nog eens nalezen? Lees onze samenvatting van 21 maart in onderstaand artikel.

Tip! Inmiddels kun je al de iPhone SE reserveren in Nederland en België. Check ook onze iCulture Vergelijker voor de iPhone SE prijzen en de beste iPhone-aanbiedingen van dit moment.

Dit artikel bevat (al dan niet geautomatiseerde) verwijzingen naar een of meer winkels. Als je via de links bestelt steun je daarmee iCulture, waarvoor we je alvast enorm willen bedanken. Het artikel is zonder inbreng van genoemde bedrijven tot stand gekomen. Lees onze disclaimer

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 maart 2016, 11:18
Categorie iDevices
Onderwerpen 21 maart, iPhone SE

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.