De kleine iPad Pro naast de grotere variant.

iPad Pro 9,7 inch en 12,9 inch: dit zijn de verschillen

Wat zijn de exacte verschillen tussen de nieuwe kleine iPad Pro en de originele grote versie? We zetten alle verschillen voor je op een rijtje, van scherm tot sensoren.
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

iPad Pro familie
Op het eerste gezicht lijkt de nieuwe 9,7-inch iPad Pro een kleine versie van de 12,9-inch iPad Pro die Apple eind vorig jaar op de markt gebracht heeft. Maar een rechtstreekse vergelijking tussen de twee modellen laat zien dat er wel degelijk verschillen zijn tussen deze iPad Pro-modellen. In dit artikel zetten we alle verschillen voor je op een rijtje, zodat je weet voor welk model je het best kunt gaan. Ze zijn binnenkort in pre-order te bestellen via de online Apple Store.

Verschillen tussen iPad Pro’s: vooral op gebied van scherm en camera

Op het eerste gezicht zie je direct het verschil tussen de twee modellen. De grote iPad Pro heeft een schermdiagonaal van maar liefst 12,9-inch, terwijl de nieuwe iPad Pro een schermafmeting van 9,7-inch heeft. Dit is het vertrouwde formaat dat al sinds de allereerste iPad gebruikt wordt, waardoor het model qua schermformaat meteen vertrouwd aan zal voelen. Maar los van het schermformaat zijn er nog veel meer verschillen, vooral op het gebied van camera en beeldkwaliteit. Huisdesigner @basvanderploeg heeft alle verschillen voor je op een rijtje gezet in onderstaande overzichtelijke tabel.

Update 19:00 uur: Inmiddels is meer bekend over het werkgeheugen: 2GB RAM in de kleinere iPad Pro en 4GB RAM in de grote iPad Pro.

iCulture vergelijking iPad Pro 12,9 vs 9,7 inch

Hieronder lichten we bovenstaande punten kort toe:

Opslagruimte en prijs
Bij de kleine iPad Pro heb je meer keuze voor verschillende opslagcapaciteiten. Beide modellen beginnen met 32GB, maar als je een model met een 4G-verbinding en 32GB aan opslagruimte wil, dan ben je toegewezen op de nieuwe 9,7-inch iPad Pro. Verder zijn voor alle modellen versies met 128GB en 256GB beschikbaar. Qua prijsverschil moet je uitgaan van €230: elk vergelijkbaar model van de grote iPad Pro is €230 duurder dan de kleine versie.

Kleurkeuze en materiaal
Beide modellen zijn gemaakt van het zelfde geanodiseerde aluminium. In beide gevallen gaat het niet om het extra stevige aluminium uit de 7000-serie. Dit wordt alleen gebruikt bij de iPhone 6s. Qua kleuren is er echter wel een verschil. Beide modellen zijn verkrijgbaar in spacegrijs, zilver en goud, maar alleen de 9,7-inch iPad Pro is te koop in roségoud. Het design van beide iPads is nagenoeg identiek met kleine verschillen door extra functies.

Processor
Beide apparaten hebben de krachtige A9X-chip, maar de kleine iPad Pro heeft wel wat lagere kloksnelheden dan de grote versie. Wat werkgeheugen betreft zit er 2GB RAM in de kleine iPad Pro en 4GB in de grote iPad Pro. Dit zal waarschijnlijk iets te maken hebben met het grotere aantal pixels dat op de iPad Pro moet worden aangestuurd.

Schermformaat
Zoals bekend verschillen de twee modellen voornamelijk op het gebied van schermformaat. Qua resolutie wint de grote iPad Pro het van zijn kleine broertje (of zusje), maar de pixeldichtheid is van beide toestellen exact hetzelfde. Toch is het scherm van de kleine iPad Pro een stuk geavanceerder. De 9,7-inch iPad Pro heeft een bredere kleurweergave en biedt ondersteuning voor een nieuwe techniek met de naam True Tone. Hierdoor wordt de kleur van het scherm automatisch aangepast aan de hand van de omgeving. Zo wordt dus niet alleen de helderheid automatisch aangepast, maar zal ook de warmte van het scherm zich aanpassen. Verder hebben beide iPad Pro’s een anti­reflectie­coating, een vingerafdruk­bestendige en vet‑afstotende coating en is het display volledig gelamineerd.

Wi-Fi en Bluetooth
Het energiezuinige Bluetooth 4.2 is aanwezig in beide iPad Pro’s en ze ondersteunen ook allebei dezelfde type Wi-Fi-netwerken, zowel via de 2,4GHZ- als 5GHz-frequentie.

Mobiele netwerken
Mobiele netwerken zijn alleen beschikbaar bij de 4G-modellen. De kleinste iPad Pro biedt ondersteuning voor LTE Advanced, waardoor hij verbinding kan maken met extra snelle 4G-netwerken. Ook ondersteunt hij meer frequentiebanden, maar daar merk je in de praktijk weinig van. Alle gebruikelijke 4G-frequentiebanden in Nederland worden op beide modellen ondersteund. Ook de ondersteuning voor TD-LTE, TD-SCDMA, UMTS/HSPA+/DC-HSDPA, CDMA EV-DO Rev. A en GSM/EDGE is gelijk. De kleine iPad Pro met 4G-ondersteuning is voorzien van een geïntegreerde Apple SIM. In beide gevallen gaat het om een nano-simkaart.

Camera achter
De kleine iPad Pro heeft op het gebied van camera een duidelijke verbetering. Dit nieuwe model heeft een 12-megapixel iSight-camera, terwijl dit bij de grote iPad Pro een 8-megapixelcamera is. Bij beide opties gaat het om een camera met een 1.22µ pixels sensor. De kleine iPad Pro heeft echter een True Tone LED-flitser, wat voor het eerst is in een iPad-model. Ook kun je met deze in 4K-filmen en biedt hij ondersteuning voor Live Photos. Deze functies zijn op de grote iPad Pro niet beschikbaar. Ook maakt de kleine iPad Pro panoramafoto’s met meer pixels heeft deze een diafragma van ƒ/2.2 tegenover ƒ/2.4 van de grote iPad Pro. Andere extra camerafuncties van de kleine iPad Pro: automatische HDR-foto’s, een verbeterde ruisonderdrukking en een verbeterde lokale tonemapping. Slowmotion-video’s zijn op de nieuwe iPad Pro ook verbeterd. Deze zijn nu te schieten in 1080p, terwijl dit eerst alleen tot maximaal 720p kon. Gewone video’s in 1080p schiet je met de 9,7-inch iPad Pro nu ook met 60 frames per seconde. Op de grote iPad Pro is dit 30 frames per seconde.

Camera voor
De FaceTime HD-camera heeft ook een sprong gemaakt, zodat jij jezelf nog mooier kunt fotograferen. De 9,7-inch iPad Pro heeft een 5-megapixelcamera, terwijl dit op de grote versie slechts 1,2-megapixels is. Verdere eigenschappen op dit gebied zijn identiek.

Touch ID
Beide modellen zijn voorzien van een Touch ID-sensor voor vingerafdrukherkenning. Het gaat om de eerste generatie Touch ID-sensor en niet de extra snelle Touch ID-sensor van de iPhone 6s.

Afmetingen en gewicht
De kleine iPad Pro is logischerwijs een stuk compacter dan de grote versie. Het is vooral het gewicht dat een aanzienlijk verschil is. De kleine versie is bijna 300 gram lichter dan de grote iPad Pro.

Batterijduur
De batterijen van de iPad Pro-modellen zijn wel verschillend, maar de uiteindelijke batterijduur is nagenoeg identiek. Dat betekent dus tot tien uur internetten via Wi-Fi en foto’s en video’s bekijken. Op de 4G-modellen geldt een batterijduur van negen uur.

Overige sensoren
Beide iPad Pro-modellen hebben exact dezelfde sensoren, zoals een barometer en een gyrosensor. Wel is de grote iPad Pro het enige model dat USB-3 snelheden ondersteunt met geschikte accessoires, zoals de Lightning-naar-USB-3-camera-adapter.

Conclusie: formaat en camera bepalend

Het grootste verschil tussen de twee iPad Pro-modellen zit hem in het formaat en de camera-specificaties. Het scherm van de 9,7-inch iPad Pro is oud en vertrouwd, terwijl de 12,9-inch van de iPad Pro veel meer ruimte geeft. Voor het design hoef je de keuze niet te maken: beide toestellen zijn hierin nagenoeg gelijk. De kleine iPad Pro is voornamelijk de grote iPad Pro in een klein jasje, terwijl er toch op het gebied van camera de nodige vooruitgang geboekt is. Maar ja, hoe vaak maak je nou met je iPad een foto? Het formaat zal dus in heel veel gevallen de doorslaggevende factor zijn, omdat dit zonder twijfel het grootste verschil is. Wel heeft Apple wat betreft schermtechniek True Tone toegevoegd, waardoor het scherm er in alle situaties mooier uit zou moeten zien. Dit zal echter in veel gevallen geen lifechanger zijn.

De iPad Pro verschijnt begin april in Nederland en is onder andere te koop in de online Apple Store.

Dank aan @basvanderploeg voor het maken van de overzichtelijke tabel.

Alle aankondigingen nog eens nalezen? Lees onze samenvatting van 21 maart in onderstaand artikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 maart 2016, 22:27
Categorie iDevices
Onderwerpen 21 maart, ipad pro

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.