Op deze 12 manieren kan Apple de koptelefoonaansluiting vervangen

Hoe zouden de nieuwe oordopjes van de iPhone 7 eruit kunnen zien? Wij hebben 12 opties, van de meest radicale (geen oordopjes meegeleverd) tot de meest voor de hand liggende (Lightning-headset).
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Er is al veel geschreven over het feit dat Apple de iPhone 7 de koptelefoonaansluiting wil laten vervallen. Dit betekent dat er een andere manier moet komen om gebruik te maken van je koptelefoon of oortjes. Bovendien moet je het apparaat ook nog kunnen opladen. Hoe kan Apple dit oplossen? Er blijken wel 12 verschillende opties te zijn, elk met eigen plus- en minpunten.


iPhone 7 zonder koptelefoonaansluiting

Oordopjes met kabel

De eerste keuze die Apple moet maken is of de oordopjes nog bekabeld zijn. Kiezen ze voor een kabel, dan zijn er drie opties:

Optie 1

Meest voor de hand liggende optie is dat Apple een set oordopjes met Lightning-aansluiting meelevert bij de iPhone. Nadeel hiervan is dat je niet gelijktijdig kunt opladen en muziek luisteren. Ook is er het nadeel dat je de nieuwe doordopjes niet op de Mac kunt gebruiken. Dit hoeft geen bezwaar te zijn, omdat de meeste mensen nog wel EarPods met 3,5mm-aansluiting in huis hebben, die je kunt gebruiken als je op de Mac wilt luisteren naar muziek.

Optie 2

Apple zou ook een speciale Lightning-adapter kunnen meeleveren, zodat de meegeleverde Lightning-oordopjes ook geschikt zijn voor de Mac en andere apparaten die nog een oude 3,5mm-aansluiting hebben. Het is de meest sympathieke oplossing vanuit Apple, maar echt ideaal is het niet: mensen zullen klagen dat ze de adapter snel kwijtraken.

Optie 3

Een derde optie is dat Apple overstapt op Lighting-oordopjes en daarbij een 3,5mm adapter meelevert, zodat je je oude oordopjes nog kunt blijven gebruiken. Ook dit zou een sympathieke oplossing vanuit Apple zijn, omdat ze anders de kritiek krijgen dat mensen hun dure headsets niet meer kunnen gebruiken. Wel zullen audiofielen wellicht bang zijn dat de adapter de geluidskwaliteit beïnvloedt.

Optie 4

Naast de hierboven genoemde opties, is het ook mogelijk dat Apple de MacBooks en iMacs gaat voorzien van een Lightning-poort voor audio. Een erg mooie oplossing is dat niet, omdat op de nieuwste MacBooks al een USB-C-poort aanwezig is, die ze geschikt kunnen maken voor audio. Een MacBook met Lightning- én USB-C-poort is dubbelop.

Beoplay H5

Draadloze oordopjes

Draadloze oordopjes hebben als nadeel dat het altijd een gedoe is om ze te koppelen. Grootste uitdaging hier is dat je niet lang wilt wachten voor je koptelefoon verbinding heeft met je iPhone, dus dat dit snel moet gaan. Maar ook dit is mogelijk. Misschien kunnen we iets aflezen uit de manier waarop je de Apple Pencil en het nieuwe Wireless Keyboard koppelt: eenmaal kort aansluiten op de Lightning-poort en de koppeling is gemaakt.

Optie 5

De eerste optie is dat de draadloze oordopjes een Lightning-plug hebben, zoals de Apple Pencil. Hiermee kun je het apparaat snel opladen en verbinden met je iPhone, die een Lightning-poort heeft. Wil je je koptelefoon echter via een ander apparaat opladen, dan heb je een adapter nodig.

Opladen van Apple Pencil

Optie 6

Apple kan er ook voor kiezen dat de draadloze oordopjes zelf een Lightning-poort hebben, net zoals het Magic Keyboard of de Magic Mouse 2, op de foto hieronder. Je kunt de oordopjes dan opladen via een stopcontact of met de Mac via de USB-Lightning-kabel, die je al thuis hebt liggen. Wil je de oordopjes opladen via je iPhone, dan heb je wel een adapter nodig.

Apple Magic Mouse 2 review: opladen aan de onderkant

Optie 7

Een niet zo heel voor de hand liggende oplossing is dat er zowel een Lightning-poort als een Lightning-plug op de oordopjes zit. Dit heeft als voordeel dat je ze op allerlei manieren kunt aansluiten en opladen. Qua design zal het wel een uitdaging zijn: draadloze oordopjes zijn erg klein en er is weinig ruimte om zowel een poort als een plug in te bouwen.

Optie 8

Er zijn nog veel meer oplossingen, zoals opladen met inductie. Dit is vergelijkbaar met de Apple Watch: je legt de oordopjes op een speciale houder om ze op te laden. Een probleem hierbij is het koppelen met de iPhone, want dat moet dan op de gebruikelijke manier door handmatig via Bluetooth te koppelen. Bij de Apple Watch heeft Apple een slimme manier bedacht om met een soort hologram op het scherm de koppeling tot stand te brengen, maar bij oordopjes is daar geen ruimte voor. Wel zou Apple een kleine QR-code erop kunnen afdrukken.
Een nadeel bij deze optie is dat je geen muziek kunt luisteren tijdens het opladen. Maar dat is bij de Apple Watch en de Apple Pencil ook het geval: je kunt ze niet gebruiken tijdens het opladen.

Apple Watch opladen via inductieve oplader.

Optie 9

Als Apple kiest voor draadloze oordopjes met nekband (zogenaamde neckbuds, zie foto), dan is er wellicht ruimte om een Smart Connector in te bouwen. Je zou de oordopjes dan kunnen opladen via de Smart Connector-aansluiting op de iPad Pro en op toekomstige iPhones die ook deze aansluitpuntjes hebben. Dit lijkt op het opladen van de Apple Watch, maar heeft als voordeel dat je niet steeds een aparte oplader hoeft mee te nemen. Even tegen de iPad aan leggen werkt ook (die moet je dan natuurlijk wel hebben).

Beoplay H5

Optie 10

Een minder voor de hand liggende oplossing is dat Apple kiest voor een microUSB-aansluiting in de oordopjes, zoals de meeste andere fabrikanten doen. Voor Apple zou het niet logisch zijn, aangezien ze in geen enkel ander apparaat microUSB gebruiken en andere fabrikanten steeds vaker overstappen op USB-C.

Bekijk ook

Opinie: Koptelefoonaansluiting verdwijnt ook bij andere fabrikanten, wat betekent het voor jou?

Andere fabrikanten gaan de 3,5mm koptelefoonaansluiting al afschaffen. Wat betekent dat voor jou als iPhone-gebruiker, als andere fabrikanten voor USB-C kiezen en Apple niet?

Optie 11

Een USB-C-aansluiting op de oordopjes zou ook mogelijk zijn. Dit is een technologie die Apple al gebruikt in de MacBooks en op de Apple TV. Voor accessoires is het alleen niet zo voor de hand liggend. Bij de Apple Pencil, Magic Mouse 2, Magic Trackpad 2 en het al eerder genoemde Magic Keyboard kiest Apple voor een Lightning-aansluiting.

Geen oordopjes

Tenslotte de meest radicale oplossing: Apple levert helemaal geen oordopjes meer mee.

Optie 12

De budgetmerken Motorola en LeEco leveren helemaal geen oordopjes meer mee bij hun toestellen. Daardoor kunnen ze de prijs van hun toestellen verlagen en betaal je ook niet voor crappy oordopjes die je toch niet gebruikt. Je bent daardoor wel verplicht om zelf een headset met USB-C-plug aan te schaffen, want dit is de enige aansluiting die nog wordt ondersteund. Apple zou er ook voor kunnen kiezen. De iPhone is dan net als voorheen voorzien van een Lightning-poort, maar je bepaalt zelf of je voor bekabelde of draadloze oordopjes kiest.

Het koppelen van de oordopjes laat Apple dan over aan de fabrikant. Als het koppelen lastig gaat, zullen mensen klagen over de oordopjesfabrikant en niet over Apple. Toch is dit een oplossing waar Apple gezeur over krijgt. Je betaalt veel geld voor een iPhone en je verwacht dat Apple dan minimaal een eenvoudig setje oordopjes meelevert, zeker als ze overstappen op een compleet andere aansluiting.

LeEco USB-C

Wat de oplossing ook wordt, uiteindelijk moeten we wachten tot september. Dan komt de nieuwe iPhone uit en weten we precies hoe we voortaan onze koptelefoons kunnen aansluiten en gebruiken.

Voor dit artikel hebben we o.a. dit artikel van thaterikperson geraadpleegd. Ons artikel bevat echter veel meer mogelijke opties.

iPhone 7

Ontdek hier alle informatie over de iPhone 7, het toestel met 4,7-inch scherm dat beschikt over een 12-megapixel camera en A10 Fusion-processor. Is deze iPhone nog steeds de aanschaf waard en wat kun je er zoal mee?

iPhone 7

Reacties: 19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.