Audeze EL8

Opinie: Koptelefoonaansluiting verdwijnt ook bij andere fabrikanten, wat betekent het voor jou?

Andere fabrikanten gaan de 3,5mm koptelefoonaansluiting al afschaffen. Wat betekent dat voor jou als iPhone-gebruiker, als andere fabrikanten voor USB-C kiezen en Apple niet?

Al sinds eind 2015 circuleren er geruchten dat Apple gaat stoppen met de koptelefoonaansluiting. In de toekomst zul je oordopjes met Lightning-aansluiting of draadloze oordopjes moeten gebruiken. Andere telefoonfabrikanten zijn er al klaar voor: zo gaan Motorola en LeEco nu al stoppen met de koptelefoonaansluiting. Welke oplossing hebben zij verzonnen? En wat gaat dat betekenen voor jou als iPhone-gebruiker?

Audeze EL8

LeEco kiest voor USB-C

LeEco is een merk waar je misschien nog nooit van gehoord hebt. Ze zijn sterk in opkomst in landen als China en India en het lukt ze ook in Europa steeds meer mensen met een klein budget aan te trekken. Wat opmerkelijk is aan de nieuwe toestellen van LeEco en Motorola, is dat ze niet zijn gericht op het topsegment, maar dat het gaat om budgettoestellen. Als er één groep mensen is dat niet erop zit te wachten om nieuwe oordopjes te kopen, dan zijn het wel de mensen met weinig geld.

Volgens LeEco stoppen ze bij de Le 2, Le 2 Pro en Le Max 2 met de koptelefoonaansluiting omdat de 3,5mm audio-aansluiting allerlei problemen oplevert waardoor de geluidskwaliteit verslechtert. LeEco bij eerdere toestellen zoals de Le 1 geen oordopjes (om kosten te besparen), dus daar zul je zelf voor moeten zorgen. Als LeEco ze standaard bij een toestel zou leveren, kun je je trouwens afvragen hoe goed de geluidskwaliteit zal zijn. Feit is wel dat de 3,5mm aansluiting het signaal analoog verstuurt en dat er een omzetting nodig is waardoor altijd wat kwaliteitsverlies optreedt. Dat probleem speelt minder bij USB-C en Lightning, waar het signaal al digitaal is.

LeEco kiest ook voor USB-C omdat het ruimte bespaart en voordelen biedt in het productieproces. Ze kunnen de telefoons dunner maken omdat een USB-C-aansluiting vrij plat is, terwijl een 3,5mm gaatje nogal wat ruimte inneemt. Kijk maar aan de onderkant van de iPhone 6s: als Apple een nóg dunnere iPhone zou willen maken, dan kan de 3,5mm-aansluiting het beste vervallen.

iPhone 6s headset

… Motorola en Intel ook
Telefoonfabrikant Motorola is tegenwoordig onderdeel van Lenovo. Er waren geruchten dat Lenovo de merknaam zou uitfaseren, maar zover is het nog niet: eerder deze week kondigden ze de Motorola de Moto Z en Moto Z Force aan, beide voorzien van een USB-C-aansluiting. Intel deed eerder dit jaar op het Intel Developers Forum al het voorstel om USB-C de nieuwe standaard te maken voor audio. Ze vinden dat stoppen met de 3,5mm plug de digitale ontwikkelingen kunnen versnellen.

Het lijkt erop dat fabrikanten dat voorstel wel zien zitten – behalve Apple. De geruchten bij Apple gaan er vrijwel steeds vanuit dat Lightning de nieuwe aansluiting voor oordopjes wordt. Dat zou voor iPhone-gebruikers ongunstig zijn. Fabrikanten van oordopjes zullen niet geneigd zijn om al hun oordopjes met USB-C én Lightning uit te brengen. Het risico is aanwezig dat je als iPhone-gebruiker straks minder keuze hebt, omdat fabrikanten een keuze moeten maken: de massamarkt van goedkope headsets voor Android of midden- en topklasse headsets voor Apple-gebruikers.

De oplossing: allemaal naar Bluetooth?

Er lijkt een goede oplossing voorhanden: met Bluetooth-oordopjes ben je van het probleem af. We merken op de iCulture-redactie dat we de afgelopen tijd vaker Bluetooth-oordopjes zijn gaan gebruiken. Misschien bereiden we ons onbewust al voor op een toekomst zonder koptelefoonaansluiting. De enige persoon die nog niet overstag is gegaan, zit er wel over na te denken, maar vind het nog te duur.

Dat is een terechte opmerking, want dat is meteen het grootste probleem bij een toekomstige overstap. Als je een Bluetooth-headset van goede kwaliteit wilt hebben, zul je bijna altijd meer geld kwijt zijn dan bij een vergelijkbare analoge headset. Dat geldt trouwens ook voor headsets en oordopjes met USB-C- en Lightning-aansluiting: wil je dezelfde kwaliteit behouden, dan ben je veel meer geld kwijt. Budgetmerken zullen goedkopere modellen uitbrengen van rond de €50, maar de geluidskwaliteit daarvan is minder dan een analoge headset van dezelfde prijs.

Om een voorbeeld te geven: de Philips-koptelefoon met Lighting-aansluiting die we vorig jaar op iCulture hebben besproken kostte destijds €279 – niet de prijs die je gewend bent om te betalen voor een Philips-koptelefoon.

Dat komt omdat er voor USB-C- en Lightning-headsets duurdere componenten nodig zijn. Omdat de converter (DAC) en versterker (amp) in de iPhone zelf niet meer worden gebruikt, zullen ze in de headset zelf (of in de adapter) moeten worden ingebouwd. Bij dure merken zoals Audeze is dat geen probleem: de prijs van deze headsets ligt zo hoog (de Apple Store verkoopt er eentje voor €839) dat ze een goede kwaliteit converter en versterker kunnen inbouwen. Audeze levert bij hun nieuwste Lightning-headsets zelfs een app waarmee je de uitvoer van de converter en versterker naar eigen smaak kan bijsturen, zodat je een helder en luid geluid hebt. Zoals de reclamefolders zeggen: “Geluid zoals het is bedoeld”, niet beïnvloedt door de converter en versterker in je smartphone.

Audeze headset

Kortom: het is bijna onvermijdelijk op dat je straks meer geld kwijt bent voor goede oordopjes. Je kunt je bovendien afvragen of Apple ze nog moet blijven meeleveren bij de iPhone. De standaard meegeleverde oordopjes kosten waarschijnlijk een paar euro’s om te produceren. Voor die prijs kan Apple niet dezelfde kwaliteit oordopjes meeleveren, als ze de overstap maken naar Lightning of Bluetooth. Er zijn dan drie oplossingen: de geluidskwaliteit gaat achteruit, de prijs gaat omhoog of de prijs blijft hetzelfde maar Apple levert niet langer oordopjes mee.

Wat gebeurt er met andere apparaten?

Ook een interessante vraag is wat er met andere apparaten gebeurt: gaat de headset-aansluiting ook verdwijnen in de MacBooks, die nu nog een 3,5mm poort hebben? Bij de Apple Watch heeft Apple ervoor gekozen om de traditionele poort voor oordopjes helemaal achterwege te laten, maar daaruit is niet echt af te leiden wat de toekomstplannen van Apple zijn. Muziek luisteren op de Apple Watch wordt maar zelden gedaan en vooral in situaties waarin draadloze oordopjes handig zijn, zoals tijdens het hardlopen. Een Lightning-poort inbouwen in een MacBook is niet logisch. Eigenlijk zou Apple de Lightning-poort moeten laten schieten en in de iPhone ook een USB-C-poort inbouwen, net als alle andere fabrikanten doen. Maar ja… zou Apple dat doen?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 juni 2016, 18:02
Categorie Accessoires
Onderwerpen bluetooth, lightning, oordopjes, usb-c

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.