airpods

Opinie: Waarom ik uitkijk naar de nieuwe generatie AirPods

En de huidige AirPods voorlopig oversla
De AirPods zijn in een paar jaar het meest populaire accessoire van Apple geworden. Toch wacht ik met smart op de AirPods 3. De huidige generatie sla ik nog even over.
Nico van den Berg - · Laatst bijgewerkt:

Vandaag bracht Apple-kenner Mark Gurman van Bloomberg naar buiten dat Apple met de AirPods 3 een flinke stap vooruit gaat maken. Dat zou hoog tijd worden, want de concurrentie heeft de afgelopen jaren niet stil gezeten.


Bij de introductie van de AirPods in 2016 deden veel media wat lacherig over de draadloze koptelefoonstokjes van Apple. Zo schreef The Verge: “They look… just like the old EarPods, with the wires cut off.” En de technologie-redacteur van NRC gaf een stuk over de witte oorstokjes zelfs de titel ‘De ziekte van AirPod’. Hij zei hierin: “Bij AirPods denk ik aan de buisjes die kinderen dragen als ze overtollig vocht achter het trommelvlies af moeten voeren.”

airpods

De eerste gebruikers van de AirPods weten vast nog wel hoe ze door sommigen werden aangestaard als ze ermee op straat liepen en van vrienden hoorden waarom ze een opzetstuk van een tandenborstel in hun oor hadden. Maar het lachen om de nieuwe AirPods verstomde snel. Het werd al snel het bestverkopende accessoire van Apple. Alleen al in 2018 werden er wereldwijd 35 miljoen exemplaren van verkocht. Het imago van de AirPods is in korte tijd veranderd van een onooglijk apparaat tot een megahip accessoire.

De belangrijkste reden? Het enorme gebruiksgemak. Het pairen van een draadloze koptelefoon ging nog nooit zo snel en makkelijk, net als het opladen via de case en het via iCloud in één keer koppelen van al je Apple-apparaten aan je AirPods. Het was hetzelfde gevoel dat ik – en velen met mij – bij de eerste iPhone had: even wennen aan het design, maar overtuigd door het enorme gemak. Dat werd nog versterkt toen eerder dit jaar de tweede generatie AirPods uitkwam, met een betere Bluetooth-chip en de draadloze oplaadcase.

Bekijk ook

AirPods 2 review

Lees in onze AirPods 2 review wat wij van deze draadloze oordopjes van Apple vinden. Wij hebben de AirPods 2 uitgebreid getest en vertellen je hier over onze ervaringen!

Maar ondanks dit succesverhaal bleven er voor mij een paar grote nadelen aan de AirPods kleven. Allereerst de one-size-fits-all strategie van Apple, die de AirPods in één maat leverden, zonder extra opzetstukjes die wel bij andere merken in de doos zaten. En ja, ze vielen zelfs een paar keer uit mijn oor. Ik weet het, ik ben één van de weinigen, maar de irritatie was er niet minder om. Net als de gedwongen kleurkeuze die Apple voor mij maakt: wit, wit of … wit.

En de geluidskwaliteit van de AirPods is prima, maar veel minder dan die van mijn draadloze over-ear hoofdtelefoon met actieve ruisonderdrukking die ik sinds het afschaffen van de koptelefoonaansluiting op de iPhone ben gaan gebruiken.

Ik heb de AirPods een tijdje gebruikt, maar ben daarna toch overgestapt op die grote draadloze hoofdtelefoon. En ja, de belkwaliteit ervan is beroerd, dus als ik een telefoontje krijg, dan gebruik ik daar niet mijn hoofdtelefoon voor. Ondertussen vissen er wel een aantal concurrenten in dezelfde vijver van in-ear koptelefoons, waaronder Apple zelf, met de Powerbeats Pro (zie review).

Recent maakten we een uitgebreide vergelijking tussen de Powerbeats Pro en de AirPods 2. En ik moet zeggen, de Powerbeats Pro hebben mij bijna overtuigd. Ze zitten dieper in je oor en door de oorhaakjes is de kans dat ze vallen miniem. Verder zijn ze in meer kleuren te krijgen, waaronder zwart. En de batterij gaat ook nog eens langer mee. Daarnaast hebben ze noise-isolation, al is dit niet zo goed als noise-cancellation. Daar tegenover staat dat de Powerbeats Pro duurder en groter zijn dan de witte stokjes van Apple.

Bekijk ook

AirPods 2 vs Powerbeats Pro: dit zijn de verschillen

Wat zijn de verschillen tussen de AirPods 2 en de Powerbeats Pro? In dit artikel vergelijken we deze twee draadloze oordopjes met elkaar. Dit zijn de belangrijkste verschillen in specificaties en gebruik.

Waarom ik toch nog steeds twijfel en nog niet de Powerbeats Pro heb gekocht? Omdat er serieuze geruchten zijn dat Apple de AirPods flink wil vernieuwen, met onder meer noise-cancellation.

Apple kennende heb ik er genoeg vertrouwen in dat ze deze techniek in het kleine design van de AirPods gaan krijgen. Want het miniformaat van de oordopjes is voor mij nog steeds een zeer groot pluspunt. Met de Beats-techniek in huis plus nieuwe waterbestendige technieken (handig als je in de regen fietst) zie ik de derde generatie als de kers op de taart. Net als hopelijk de betaalbaarheid. Want andere modellen als de Sony WF-1000xm3 of de Sennheiser Momentum True Wireless zijn nog altijd flink duurder dan de huidige AirPods.

Wat er tot nu toe uitlekt over de AirPods 3 klinkt interessant genoeg om er naar uit te kijken. Ik hou het nog wel even uit met mijn over-ear koptelefoon.

Bekijk ook

AirPods Pro: alles over Apple's oordopjes met ruisonderdrukking

De AirPods Pro zijn een speciale uitvoering van de AirPods, die sinds oktober 2019 verkrijgbaar zijn voor €279. Wat is er bijzonder aan de AirPods Pro. Je leest hier alles over functies, prijs en meer.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.