Onderzoek: Gemiddelde uitgaven in de App Store stijgen met 36%

Hoeveel geef jij uit?
Volgens een Amerikaans onderzoek geven gebruikers in 2018 36% meer geld uit in de App Store dan een jaar eerder. Gemiddeld spendeert een Amerikaanse gebruiker $79 per jaar in de App Store. Hoeveel is dat bij jou?

Apple’s Diensten-categorie stijgt bij elke bekendmaking van de kwartaalcijfers weer. Daaronder vallen ook de inkomsten uit de App Store. Uit gegevens van SensorTower blijkt wel dat de gemiddelde Amerikaanse gebruiker steeds meer geld uitgeeft. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat er steeds meer apps zijn waarbij je betaalt voor het gebruik, in plaats van een eenmalige aankoop.

‘Gemiddelde uitgaven in de App Store $79’

Het onderzoek houdt voor de meting rekening met zowel eenmalige aankopen als in-app aankopen. Dit zijn zowel aankopen waarmee je extra functies ontgrendeld als waarbij je bijvoorbeeld per maand betaalt om de app te kunnen gebruiken. In 2017 werd er nog gemiddeld $58 per maand uitgegeven, maar in 2018 is dat gestegen met 36% tot een totaal van $79. Dat betekent dus een stijging van $21 in een jaar tijd. Dat is een veel grotere stijging dan een jaar eerder. Het verschil in uitgaven tussen 2016 en 2017 was namelijk $11. De grootste procentuele stijging van de afgelopen jaren was tussen 2015 en 2016, namelijk 42%.

Gemiddelde uitgaven in de App Store in 2018.

Gaming grootste categorie
Gaming blijft de belangrijkste categorie voor de App Store. $44 van de $79 per jaar wordt besteedt aan games, wat neerkomt op bijna 56%. Games als Candy Crash en Pokémon Go zijn al jaren populair en zijn in principe gratis te spelen, maar door geld uit te geven kom je verder in het spel. Het afgelopen jaar was Fortnite een ongekende hit, die ongetwijfeld ook bijgedragen heeft aan de stijging. Een jaar eerder werd er namelijk $36 per jaar uitgegeven aan games.

Ook in alle andere categorieën is er steeds meer geld uitgegeven. Op de tweede plek staat nu entertainment, gevolgd door muziek, social networking en lifestyle. Hier gaven Amerikaanse gebruikers respectievelijk $8, $5, $4,40 en $3,90 aan uit. Opvallend is dat productiviteit niet in de top vijf voorkomt.

Aankopen van categorieën in de App Store.

Onlangs zijn er twee populaire apps gestopt met het aanbieden van in-app aankopen via de App Store. Het gaat om Netflix en Spotify, die ongetwijfeld een deel van de categorieën entertainment en muziek voor hun rekening
nemen. Huidige gebruikers die nog via de App Store betalen kunnen dat blijven doen, maar nieuwe gebruikers moeten zich vanaf nu buiten de App Store om abonneren. Het is daardoor niet ondenkbaar dat het aandeel van entertainment en muziek het komende jaar iets daalt.

Bekijk ook

Opinie: de App Store verliest glans na opstappen Netflix en Spotify

Dat de App Store zo groot is gegroeid, heeft ermee te maken dat je één centrale plek hebt om je apps te downloaden en te betalen voor allerlei diensten. Maar daar komt langzamerhand de klad in: abonnee van Netflix en Spotify worden kan niet meer via de app en dat heeft grote gevolgen - ook voor Apple.

Overigens heeft Apple wel maatregelen genomen tegen scam-apps die in-app aankopen opdringen. Apps gebruiken allerlei trucjes om ervoor te zorgen dat je maandelijks veel geld uitgeeft. Ze doen dit door bijvoorbeeld de annuleerknop te verbergen of door de prijsinformatie te verbergen. Apple verwijdert dit soort apps en het is altijd goed om zelf goed te kijken hoeveel een app nou eigenlijk kost om te gebruiken.

Bekijk ook

Apple pakt scam-apps aan die app-abonnementen opdringen

Apple lijkt maatregelen te nemen tegen apps die je er proberen in te luizen om maandelijks veel geld te betalen voor meer functies. De afgelopen dagen zijn deze scam-apps uit de App Store verwijderd, nadat dergelijke praktijken in opspraak kwamen.

Hoe zit dat bij jou?
Op iCulture hielden we zo’n drie jaar geleden een peiling hoeveel geld je besteedt in de App Store. Daaruit bleek dat een kwart geen geld besteedt. Heb jij gemerkt dat dit het afgelopen jaar veranderd is, nu er meer apps zijn waarbij je per maand moet betalen? Hoeveel geef jij nu ongeveer uit per jaar aan de App Store? Je kan heel eenvoudig je aankoopgeschiedenis bekijken via je iPhone en iPad, zodat je makkelijk kan zien welke apps je allemaal gekocht hebt het afgelopen jaar. Laat het ons weten in de reacties!

Bekijk ook

Aankopen in de App Store bekijken en apps opnieuw downloaden

Welke apps heb je eerder gekocht? Bekijk je aankoopgeschiedenis in de App Store op je iPhone en iPad. Alle apps die je eerder hebt gedownload kun je opnieuw terugvinden en installeren, zonder verdere kosten. Ook kun je filteren op jaar, type aankoop en meer.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.