Apple's geheime autoproject

‘Apple wil auto starten met gezichtsherkenning of vingerafdruk’

Autosleutels overbodig

Apple heeft een systeem bedacht waardoor je alleen toegang tot een auto krijgt door middel van gezichtsherkenning of een vingerafdruk. Hierdoor weet je zeker dat alleen de rechtmatige eigenaar de auto kan starten.

Of Apple ooit een eigen auto gaat maken is nog steeds een geheim, maar een nieuw patent geeft wel inzicht in enkele ideeën die Apple voor de zogenaamde Apple Car heeft. Het patent omschrijft namelijk het gebruik van biometrische authenticatie, oftewel gezichtsherkenning of een vingerafdruk. Je hebt dan geen normale autosleutels meer nodig.

‘Apple Car starten met gezichtsherkenning of vingerafdruk’

Het patent waarin deze biometrische authenticatie omschreven is, is twee jaar geleden ingediend. Inmiddels is duidelijk dat Apple zo’n 200 mensen van het Apple Car-project afgehaald heeft, dus of er ooit nog een echte Apple Car de weg op gaat, valt nog te bezien. In ieder geval zorgt Apple er met dit patent voor dat alleen de juiste persoon toegang tot de auto krijgt. Normaal gesproken open je de deuren en start je de motor met een enkele sleutel. Als iemand jouw sleutels in handen heeft, betekent dit dat iedereen er met jouw auto vandoor kan gaan. Apple legt ook uit dat sommige systemen kwetsbaar zijn voor zogenaamde man-in-the-middle aanvallen, waardoor er makkelijk ingebroken kan worden door bijvoorbeeld een draadloos signaal op te pakken.

Apple’s eigen systeem moet dit oplossen. Alleen de eigenaar die zijn gezicht of vingerafdruk ingesteld heeft met Face ID of Touch ID, kan daardoor de deuren van de auto openen en dus de auto starten. Dit werkt dus op dezelfde manier als bij bijvoorbeeld je iPhone, iPad of Mac, waarbij alleen degene die zijn of haar gezicht of vingerafdruk geregistreerd heeft toegang krijgt. Een dergelijk systeem geeft bovendien nog meer mogelijkheden.

Doordat de auto weet wie er achter het stuur zit, kan er bijvoorbeeld een persoonlijke afspeellijst gestart worden met muziek die jij leuk vindt. Hoewel het niet nadrukkelijk in het patent vermeld wordt, kunnen er op deze manier nog meer persoonlijke instellingen toegepast worden. Denk dan aan instellen van je stoel, zijspiegels of verwarming. Dit komt vooral van pas als je de auto deelt met meerdere personen.

Of we dit patent ooit nog in de praktijk gaat zien, is nog afwachten. Apple dient aan de lopende banden patenten in. Wat betreft Apple’s eigen auto is het sowieso nog afwachten wat er van Project Titan gaat worden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.