Apple AirPods review

‘AirPods meest succesvolle nieuwe Apple-product sinds introductie van de iPad’

De AirPods doen het nog steeds erg goed. Uit een analyse blijkt dat de AirPods het twee jaar na dato nog beter doen dan de oorspronkelijke iPhone in 2007. De AirPods laten ook de andere Apple-producten achter zich.

Het mag geen geheim zijn dat de AirPods een doorslaand succes zijn voor Apple. Al sinds de introductie ruim twee jaar geleden worden de draadloze oordopjes continu goed verkocht, waardoor de AirPods-voorraad geregeld beperkt is. Above Avelon besloot eens goed in het succes van de AirPods te duiken. Zo is te zien dat de verkopen ook nu nog steeds in een stijgende lijn zitten. De AirPods doen het zelfs zo goed, dat het twee jaar na beschikbaarheid het beste nieuwe Apple-product is.

‘AirPods succes: continu een hit’

In onderstaande grafiek zijn de eerste verkoopkwartalen van de iPhone, Apple Watch, iPod, iPad en AirPods met elkaar vergeleken. Zoals duidelijk te zien is, ontstijgt de iPad met ruime cijfers alle andere Apple-producten. Een opvallende tweede zijn de AirPods. De AirPods verslaan de iPhone na negen kwartalen, waardoor de AirPods dus het beste nieuwe product sinds de introductie van de iPad zijn. De Apple Watch doet het ook goed, maar blijft onder zowel de iPhone als AirPods steken. De AirPods doen het zo’n 40% beter dan de Apple Watch twee jaar na de eerste beschikbaarheid.

AirPods verkopen cumulatieve grafiek.

Ook in de niet-cumulatieve grafiek is te zien dat de AirPods het erg goed doen. Twee jaar na de introductie laat duidelijk zien dat de verkopen tijdens de feestdagen omhoog schieten. De AirPods weten de verkopen echter wel goed vast te houden, want ze zitten nog steeds in een opwaartse lijn. Volgens de analyse is Apple hard op weg om in 2019 40 miljoen AirPods te verkopen, een groei van 90% ten opzichte van een jaar eerder. De komst van de aankomende AirPods 2 zal ongetwijfeld meespelen. Het is knap dat een product dat sinds de eerste versie nog niet vernieuwd is, zo goed verkoopt. De verwachting is dat dat met de nieuwe AirPods alleen nog maar verder zal stijgen, omdat ook veel eerste kopers de nieuwe exemplaren in huis zullen halen.

AirPods verkopen van 2 jaar.

De grafiek kijkt dus alleen naar de verkoopcijfers van de eerste jaren na de beschikbaarheid van de allereerste versie. Latere versies van de iPhone doen het beter dan de AirPods, maar als je kijkt naar alleen de verkopen van de eerste generaties van Apple-producten schieten de AirPods bijna alle andere Apple-producten voorbij.

‘Zoekacties naar AirPods 500% gestegen’
Above Avalon kijkt ook naar de zoekacties via Google. Met behulp van Google Trends kun je achterhalen hoe populair een product is aan de hand van het aantal zoekacties. Het aantal zoekacties naar AirPods is in Amerika afgelopen november flink gestegen. Above Avalon heeft dit aantal geïndexeerd op 100, zodat vergeleken kan worden hoeveel er gezocht werd in de jaren ervoor.

AirPods zoekacties volgens Google Trends.

De analyse indexeert het aantal zoekacties tijdens de feestdagen van 2016 op 10, wat betekent dat de zoekinteresse overeenkomt met 10% van het hoogste punt afgelopen feestdagen. Tijdens de feestdagen van 2017 is dit aantal 100% gestegen. Uiteindelijk geldt er een groei van 500% in het aantal zoekacties in 2018 ten opzichte van het eerste jaar. Afgelopen januari werd er zelfs voor het eerst meer gezocht op AirPods dan op de Apple Watch.

Memes en viral
Een belangrijke reden voor deze stijging in Google is dat de AirPods de afgelopen maanden onderwerp geworden zijn van memes. De AirPods zijn inmiddels uitgegroeid tot een statussymbool voor millenials, mede dankzij de bijbehorende memes. Veel tweets over de AirPods gaan dan ook viral, wat ongetwijfeld een bijdrage levert aan de stijgende zoekacties in Google.

Heb je nog geen AirPods? Je kan nog altijd de AirPods kopen, al is de voorraad momenteel erg beperkt. In ons artikel AirPods kopen vind je een overzicht van prijzen en beschikbaarheid.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.