Officieel: Google Assistant spreekt nog dit jaar Nederlands

Voelt Google de hete adem van de HomePod in de nek en gaan ze nu versneld uitrollen naar meer landen? Google Assistant is binnen enkele maanden in het Nederlands en 29 andere talen te gebruiken en dat is ook goed nieuws voor Apple-gebruikers. Het betekent dat diverse spraakfuncties ook op de iPhone en de Google Home-speakers beschikbaar komen.

Google heeft officieel bevestigd dat de Google Assistant vanaf dit jaar in Nederland beschikbaar zal zijn. Rachid Finge, woordvoerder van Google Nederland, heeft dat bevestigd in een YouTube-video. Na talloze geruchten geeft Google nu officieel aan dat de assistent in het Nederlands gaat werken. “Binnen een paar maanden” belooft Google, want de assistent is nog niet helemaal klaar met de inburgeringscursus.

Google Assistant in het Nederlands

De Google Assistant komt naar alle belangrijke platformen, inclusief iOS, Android en Google Home. Dat betekent dat we de Google Home Mini en andere slimme speakers van Google binnenkort ook in het Nederlands kunnen gebruiken. En dat maakt ze weer interessant als alternatief voor de HomePod.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Er zijn al maandenlang geruchten over een Nederlandse versie van de Google Assistant. De eerste officiële aanwijzingen waren een week geleden te zien tijdens een presentatie van Google. Daar ontdekte iCulture-medewerker Elger een kaartje waarop Nederland en België blauw waren ingekleurd, om aan te geven dat beide landen in 2018 de beschikking krijgen over Google Assistant in hun eigen taal. Of dit ook inhoudt dat Google Assistant ook een Vlaamse tongval krijgt en net als Siri in het Vlaams te gebruiken is, is nog niet helemaal duidelijk.

Google Assistant in het Nederlands

Vorig jaar kwamen de plannen aan de oppervlakte toen Google een vacature plaatste voor een Nederlandse tekstschrijver voor de Google Assistant. “Als schrijver help je de persoonlijkheid van Google Assistent te ontwikkelen in de Nederlandse taal”, aldus de vacaturetekst. “Je schrijft dialogen en gebruikersinteracties, ontwikkelt het karakter van Google Assistent en beheert grappen, easter eggs, quotes, feitjes en games.” Dat wekte al de indruk dat er aan een lokale versie wordt gewerkt. De komst van een Nederlandstalige Google Assistant is ook goed nieuws voor Android-gebruikers, want zij moesten de commando’s tot nu toe in het Engels geven, terwijl we bij Siri al langer gebruik kunnen maken van de Nederlandse en Vlaamse taal.

Wat kan ik met Google Assistant?

Google Assistant bestaat alweer twee jaar en is inmiddels op diverse apparaten te vinden: van slimme speakers tot accessoires van derden. Ook komen er hoofdtelefoons, auto’s en andere apparaten aan die met Google Assistant en de bijbehorende stembediening werken. Je kunt uiteraard vragen om muziek af te spelen, maar ook kennisvragen stellen, lampen in huis bedienen of een film starten op je televisie. Daarmee vertoont Google Assistant grote overlap met de functies die op de HomePod beschikbaar zijn.

Google Home Mini-speaker

Wellicht krijgen we de exacte invoeringsdatum in mei te horen, als Google I/O plaatsvindt. Deze ontwikkelaarsconferentie van Google is de tegenhanger van Apple’s WWDC. Net als Apple gebruikt Google deze conferentie om de plannen voor de komende maanden te onthullen. Er worden dan nieuwe producten met spraakbediening verwacht en waarschijnlijk horen we ook meer over ARCore, Google’s tegenhanger van ARKit.

Update 17:30 uur: Google heeft zojuist ARCore 1.0 aangekondigd.

In een blogposting legt Google nu alvast uit dat ze nauw samenwerken met mobiele operators en toestelmakers om de Assistant wereldwijd breder beschikbaar te stellen. Het gaat in totaal om 30 talen die in 2018 beschikbaar komen voor de Google Assistant. De komende maanden zullen Nederlands, Deens, Hindi, Indonesisch, Noors, Zweeds en Thai beschikbaar komen op iOS en Android-telefoons. Daarna volgen de andere talen. Ook wordt de Assistant meertalig, zodat gezinnen die meer dan één taal spraken tegen de Assistent kunnen praten. Aanvankelijk werkt dit alleen in het Engels, Frans en Duits, maar er komen meer talen bij.

Google Home Mini-speaker

Lijkt het je wat om Google Assistent te gebruiken, dan kun je nu alvast onze Google Home Mini-review doorbladeren, om een indruk te krijgen van de mogelijkheden. Google heeft drie slimme speakers in het assortiment: de Mini, Max en het normale formaat, met prijzen die oplopen tot €399. Tot nu toe zijn die speakers niet officieel in Nederland verkrijgbaar en werken ook andere functie nog niet goed, omdat Google vindt dat de assistent eerst Nederlands moet spreken. Het is bijna zover.

Bekijk ook

Review: Google Home Mini, dit kun je er nu al mee

Review van de Google Home Mini, een goedkope slimme speaker van Google waaraan je vragen kunt stellen en je smart home kunt bedienen. Is de Google Home Mini een geschikt speeltje om de wachttijd tot de HomePod te overbruggen en hoe handig is deze speaker voor iPhone-gebruikers? Wij hebben het getest!

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 23 februari: Update over ARCore 1.0 toegevoegd.

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.